Ροή Ειδήσεων

Aπό μέρα σε μέρα η αποστολή των ειδοποιητηρίων για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους

koi-syntaxi-xrimataΑπό μέρα σε μέρα μετατίθεται η αποστολή των ειδοποιητηρίων που θα ενημερώνουν 1,4 εκατ ασφαλισμένους (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες) για τα νέα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που τους αναλογούν, με βάση το εισόδημά τους.

Τα επίμαχα ειδοποιητήρια καθυστερούν να αποσταλούν στους ασφαλισμένους και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ), παλεύουν για να καταφέρουν εντός της ημέρας να αναρτήσουν ένα μέρος τους στο site του Φορέα (www.efka.gov.gr).

Είναι άγνωστο όμως εάν οι ασφαλισμένοι θα μπορούν σε πρώτη φάση να δουν έστω και ηλεκτρονικάτα ειδοποιητήριά τους, ή απλώς θα «φορτωθούν» τα στοιχεία τους, στο σύστημα. Η εκτίμηση στελεχών της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ότι σταδιακά από σήμερα θα ξεκινήσει η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων και από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να λάβουν γνώση αυτών. Παράλληλα, προς το τέλος τηςερχόμενης εβδομάδας ίσως ξεκινήσει η αποστολή τους στους ασφαλισμένους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εμπλοκή που αναμένεται να δημιουργηθεί… Όλα αυτά ενώ πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της ανάρτησης αυτού του τεράστιου όγκου δεδομένων, με κίνδυνο ακόμα και να «πέσει το σύστημα». Επίσης, κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να εξασφαλίσει ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα για περιπτώσεις ασφαλισμένων με πολλές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κύριος όγκος των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα κληθεί μέσα σε 15 – 20 ημέρες να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις θα υπάρχει ο κίνδυνος οι εισφορές να είναι «τσιμπημένες» αφούο υπολογισμός τους θα γίνει σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2015. Στα ειδοποιητήριαθα υπάρχει αναφορά για τις εισφορές μόνο του πρώτου διμήνου του τρέχοντος έτους και θα τονίζεται ότι οι εισφορές του Ιανουαρίου πρέπει να καταβληθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ αντίστοιχα οι εισφορές του Φεβρουαρίου, έως τα τέλη Μαρτίου.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close