ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Ξηρόμερο: “Έσπασαν τα κοντέρ” οι απευθείας αναθέσεις από την δημοτική αρχή Γαλούνη: 6.005.171,89 ευρώ!

Στο εξωπραγματικό συνολικό ποσό των 6.005.171,89 € (έξι εκατομμυρίων, πέντε χιλιάδων, εκατόν εβδομήντα ένα ευρώ και ογδόντα εννιά λεπτών), έφτασαν οι απ’ ευθείας αναθέσεις της πρώην δημοτικής αρχής Ξηρομέρου στην διάρκεια της πενταετούς θητείας της.

Για όσους δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του ποσού, πρόκειται για ένα μικρό Δήμο, από τους μικρότερους στην Ελλάδα, με τακτική επιχορήγηση από το κράτος μόλις στα 1,6 εκατ. ευρώ/έτος περίπου.

Με την χρήση του Excel καταγράφηκαν και αθροίστηκαν όλες τις απ’ ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου και των Νομικών του Προσώπων και παρουσιάζονται, ώστε να υπάρχει η γνώση όλων των πολιτών και η δημόσια λογοδοσία των αιρετών (σκοπός δημιουργίας του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»).

Το αρχείο Excel αποτελείται από πέντε στήλες:

1η στήλη: Συνοπτική περιγραφή ανάθεσης.
2η στήλη: Ημερομηνία ανάρτησης στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
3η στήλη: Υπερσύνδεσμος, ώστε να μπορείτε να δείτε το επίσημο έγγραφο.
4η στήλη: Ονοματεπώνυμο αναδόχου.
5η στήλη: Το ποσό της ανάθεσης.

Τονίζεται ότι αυτά που δημοσιοποιούμε είναι ήδη δημοσιοποιημένα έγγραφα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ανοικτά και προσβάσιμα στον καθένα.

Κάποιες λίγες από τις απ’ ευθείας αναθέσεις πιθανόν να έχουν ανακληθεί ή να έχει γίνει και αντιλογισμός τους, δηλαδή να μην έχουν εκτελεστεί τελικά. Το πόσες από αυτές έχουν ενταλματοποιηθεί και πόσες όχι, είναι πολύ δύσκολο να το παρακολουθήσουμε.

Καταγράφτηκαν 717 απ’ ευθείας αναθέσεις συνολικής αξίας 5.504.752,12 € και 15 περιπτώσεις αξίας 500.419,77 €, για εργασίες και προμήθειες που εκτελέστηκαν στην διάρκεια της νυν δημοτικής αρχής με προφορικό τρόπο (μη θεσμοθετημένη, αδιαφανής και απαράδεκτη διαδικασία απ’ ευθείας ανάθεσης) και κατόπιν οι ενδιαφερόμενοι προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα χρήματα τους.

Δικαιώθηκαν με έκδοση διαταγής πληρωμής, μιας και ο Δήμος Ξηρομέρου αναγνώριζε τις οφειλές στην σχετική δικάσιμο και δεν άσκησε ανακοπή στις διαταγές πληρωμής.

Δεν καταγράφτηκαν πάρα πολλές (εκατοντάδες) απ’ ευθείας αναθέσεις μικροποσών κάτω από 1.000 €, που αφορούν κυρίως προμήθειες κρεοπωλείου, αρτοποιείου, αναλώσιμων, προμηθειών και μικροεργασιών για Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α., με την μερίδα του λέοντος στα μικροποσά να ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση.

Το τοπικό blog mytikaspress, εκφράζει την παρακάτω γνώμη για τις απ’ ευθείας αναθέσεις:

“Οι απ’ ευθείας αναθέσεις με βάση το άρθρο 72 του Ν. 3852/2010 είναι νόμιμες και προβλέπονται, κατ’ εξαίρεση όμως και σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τέως δημοτική αρχή, αντίθετα από το πνεύμα του νομοθέτη, χρησιμοποίησε τις απ’ ευθείας αναθέσεις ως κανόνα και την διαγωνιστική διαδικασία ως εξαίρεση. Το συντριπτικό ποσοστό των χρημάτων του Δήμου Ξηρομέρου διακινήθηκε τα πέντε προηγούμενα χρόνια μέσω απ’ ευθείας αναθέσεων.

Επίσης η τέως δημοτική αρχή, όπως δείχνουν τα στοιχεία, δεν χρησιμοποίησε τις απ’ ευθείας αναθέσεις σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις, όπως ο Νόμος προβλέπει, γι αυτό και προκύπτει το ακριβώς προηγούμενο που αναφέρουμε.

Παρότι οι απ’ ευθείας αναθέσεις είναι εξ’ ορισμού αδιαφανής διαδικασία, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες είναι ίδιες. Οι απ’ ευθείας αναθέσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες για να λειτουργήσει ένας Δήμος και όσο μικρότερος και πιο υποστελεχωμένος είναι ο Δήμος (σαν τον δικό μας), τόσο πιο απαραίτητες είναι και πάρα πολλές από αυτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Οι απ’ ευθείας αναθέσεις που ενοχλούν είναι αυτές που το τίμημα είναι υπερβολικό (υπάρχει γνώση και επαφή με την πιάτσα για να κρίνουμε) και το χειρότερο από όλα, οι αόρατες. Αυτές είναι αναμφίβολα μη νόμιμες (με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου), όχι ως προς την διαδικασία, αλλά ως προς την ουσία.

Κανόνα πρέπει να αποτελούν οι αδιάβλητες διαγωνιστικές διαδικασίες που φέρνουν μεγάλες εκπτώσεις και όχι οι απ’ ευθείας αναθέσεις, μέσω των κατατμήσεων και την ελάχιστη έκπτωση που αυτές φέρουν (0% – 3%), ώστε να επωφεληθεί το Ταμείο του Δήμου μας και οι δημότες από την προσφερόμενη έκπτωση των διαγωνισμών.

Άρα τα πράγματα για την νέα δημοτική αρχή, στο κομμάτι των απ’ ευθείας αναθέσεων, θα είναι πολύ συγκεκριμένα και μετρήσιμα και από αυτά θα κριθεί.

1. Να μειώσει σημαντικά την χρήση και το ποσό των απ’ ευθείας αναθέσεων σε σχέση με την τέως δημοτική αρχή και όχι να εξαλείψει τελείως τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Η διαχρονική μας θέση είναι ότι χρειάζονται οι απ’ ευθείας αναθέσεις και όσο πιο μικρός και υποστελεχωμένος είναι ένας Δήμος, τόσο πιο πολύ χρειάζονται.

2. Να πάψουν οι εικονικές και υπερτιμολογημένες απ’ ευθείας αναθέσεις, που αυτό είναι ότι χειρότερο και ενοχλεί. Αν μία απ’ ευθείας ανάθεση είναι πραγματική, με εύλογο κόστος και καλύπτει πραγματική ανάγκη του Δήμου, προσωπικά ειδάλλως μας ενοχλεί και αυτή είναι διαχρονική μας θέση.

Προσωπικά είμαστε σίγουροι ότι η νέα δημοτική αρχή, με τον Δήμαρχο Γιάννη Τριανταφυλλάκη θα τα πράξει και τα δύο και αυτό θα το δείξουν οι αριθμοί που δεν ψεύδονται και όχι τα σκόπιμα λόγια του καφενείου που διακινούν διάφοροι, προπαγανδίζοντας ψέμματα για μία δημοτική αρχή με μόλις 19 μέρες στην διοίκηση του Δήμου και η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτά τα λένε αυτοί που τίναξαν την μπάνκα στον αέρα με τις απ’ ευθείας αναθέσεις. Θέλει πολύ αλαζονεία και θράσος πράγματι…

Κλείνουμε λέγοντας ότι για όλο αυτό που συνέβη τα προηγούμενα 5 χρόνια, επιβάλλεται να αναζητηθούν ευθύνες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια. Οικονομικός έλεγχος και αν βρεθεί κάτι που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, κατευθείαν στην Δικαιοσύνη, και μακάρι να μην υπάρχει τίποτα”.

Δείτε εδώ το αρχείο Excel με όλες τις απ’ ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου, για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2019.

http://mytikaspress.blogspot.com

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close