Γεγονότα

Απαξίωση στο ΤΕΙ στο Μεσολόγγι

epi-tei-mes1Αναστάτωση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Μεσολόγγι, αφού φαίνεται πως οι φόβοι για απαξίωση του ΤΕΙ και τελικά συγχώνευση, λουκέτο ή ακόμη και μεταφορά των Τμημάτων του στην Πάτρα, έχουν κάποια λογική βάση.

Ουσιαστικά τονίζεται από ανθρώπους που ” διαβάζουν” κάποια πρώτα στοιχεία, πως μετά την υλοποίηση του Σχεδίου “Αθηνά” και την απώλεια της αυτονομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα να είναι πλέον παράρτημα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρα την Πάτρα, δρομολογείται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες η απαξίωση του, με την τεράστια μείωση των δαπανών για Μια σειρά δαπάνες, ενώ παράλληλα και ως προς την λειτουργία παρατηρούνται αρνητικές εξελίξεις για παράδειγμα με το Τμήμα της Λογιστικής.

Τελικά κάποιοι από την περιοχή του Μεσολογγίου, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πλέον πως η αρχή πολλών δεινών για την περιοχή , δεν είναι το Αγρίνιο, όπως δυστυχώς καλλιεργείται από συγκεκριμένους κύκλους εδώ και πολλά χρόνια, αλλά η Αχαΐα και η Πάτρα, που τα θέλουν όλα δικά τους…

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δαπανών που εγκρίθηκαν για το συγκρότημα του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι , όπου παρατηρούνται μετά το Σχέδιο “Αθηνά” και με τις αποφάσεις πλέον της Διοίκησης από την Πάτρα τεράστιες περικοπές που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάτι δεν πάει καλά.

Συγκεκριμένα και σε ότι έχει να κάνει με τις δαπάνες από 8 χιλιάδες ευρώ που δαπανούνταν πριν τη συνένωση για την φύλαξη του κτιριακού συγκροτήματος, τώρα αυτές περιορίστηκαν για φέτος μόλις στις δυο χιλιάδες ευρώ! Ανάλογη είναι η μείωση και για άλλες δαπάνες που χαρακτηρίζονται καίριες για τη λειτουργία του συγκροτήματος.

Ένα ακόμη  μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει και με αυτήν την εφαρμογή του Σχεδίου “Αθηνά” αφού με βάση το Σχέδιο, το Α’  εξάμηνο του Τμήματος Λογιστικής δεν θα έπρεπε κανονικά να λειτουργεί στην Πάτρα αλλά μόνο στο Μεσολόγγι, αλλά παρ’όλα αυτά Τμήματα Λογιστικής λειτουργούν και στις δυο πόλεις. Ουσιαστικά η διοίκηση του ΤΕΙ κατάφερε να πετύχει κατά παρέκκλιση αλλαγή στο Σχέδιο και το Τμήμα της Πάτρας μέχρι το 2018 να συνεχίσει να λειτουργεί.

Όμως υπάρχουν και άλλα “χτυπητά” παραδείγματα, που για άλλους μπορεί να δείχνουν την ανετοιμότητα λειτουργιάς του ενιαίου Ιδρύματος μετά το Σχέδιο “Αθηνά”  και την προχειρότητα που αυτή αντιμετωπίζεται, για άλλους όμως είναι η απαρχή ενός σχεδίου  πλήρους απαξίωσης των Σχολών του Μεσολογγίου, ώστε στα επόμενα χρονιά να φτάσει μοιραία, αναπόφευκτα και αδιαμαρτύρητα το τέλος τους και η μεταφορά τους στην Πάτρα, που τότε θα φαντάζει ως η “ιδανικότερη λύση”.

Ένα χαρακτηριστικό ακόμη παράδειγμα, εκτός της μείωσης των δαπανών για το Μεσολόγγι ή τη λειτουργία της Λογιστικής στην Πάτρα, είναι αυτό που έχει προκύψει με τους φοιτητές του έχουν μετακινηθεί από το Τμήμα ΕΠΔΟ σε αυτό του Αντιρρίου. Τέσσερις καθηγητές και 110 φοιτητές μετακινήθηκαν εκεί και πληροφορίες αναφέρουν πως τα παιδιά αυτά βρίσκονται ακόμη “στον αέρα”  αφού δεν χουν γίνει ακόμη δηλώσεις μαθημάτων!

Το Σχέδιο “Αθηνά” προέβλεπε ακόμη θέση αντιπροέδρου, που θα βοηθούσε στην ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, κανείς όμως δεν τοποθετήθηκε στην θέση αυτή.

Πολλά παράπονα πάντως γίνονται και αλλού, όπως λ.χ. στην Αμαλιάδα, όπου μεταφέρθηκε το Τμήμα  ΘΕΚΑ από το Μεσολόγγι. Όπως καταγγέλλεται το Τμήμα λειτουργεί υποτυπωδώς , χωρίς γραμματεία , χωρίς πιστώσεις και με σοβαρότατες ελλείψεις.

Αυτό που στηλιτεύεται όμως,  είναι πως παρά τα “μηνύματα” που είναι πέρα για πέρα ανησυχητικά, δεν φαίνεται προς το παρόν κανείς τουλάχιστον από τους θεσμικούς φορείς της Αιτωλ/νίας, ότι κι αν εκπροσωπεί ο καθένας,  να ασχολείται σοβαρά  με την κατάσταση. “Κάπως έτσι, μια ωραία πρωία το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο, γιατί και το Αγρίνιο τα ίδια συμβαίνουν, θα χαθούν και θα μεταφερθούν στην Πάτρα. Και τότε θα είναι πλέον πολύ αργά για αντιδράσεις και καταγγελίες” σημειώνουν χαρακτηριστικά άνθρωποι του ΤΕΙ που μίλησαν στην εφημερίδα “Γεγονός”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button