Γεγονότα

Απάντηση των εργαζομένων στον διοικητή του νοσοκομείου: "Μυστικά και ψέματα"

epi-nosokomeio-epeigonta3“Μυστικά  και  ψέματα” o τίτλος της νέας ανακοίνωσης του Συλλόγου των εργαζομένων του Νοσοκομείου του Αγρινίου, με αφορμή το σκληρό σχόλιο του διοικητή του νοσοκομείου κ. Μιχάλη (ΕΔΩ), στην  πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου (ΕΔΩ), όπου υπήρχε αιχμηρή κριτική στο πρόσωπο του. Η αντιπαράθεση φαίνεται να εντείνεται και να βαθαίνει, με τους εργαζομένους να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις στις αιτιάσεις του Διοικητή.

Γράφουν συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους:


Το πιο εύκολο όταν κάποιος δεν θέλει ν’ απαντήσει σε ερωτήματα που του τίθενται είναι να προσπαθεί να βρει χρήσιμους  εχθρούς.

Ο κ. Μιχάλης, Διοικητής της Νοσηλευτικής Μονάδας ΑΙΤ/ΝΙΑΣ, απάντησε στις καταγγελίες μας δημοσιεύοντας κείμενο σε προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, κείμενο το οποίο αναπαρήχθη από τοπικά μέσα και στο οποίο διαβάσαμε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.
Ο εχθρός βρέθηκε και δεν είναι άλλος από όσους διαφωνούν μαζί του -στην προκειμένη περίπτωση, οι συνδικαλιστές. Ο διαχωρισμός σε καλό και κακό συνδικαλισμό αποσκοπεί όχι μόνο να αμαυρώσει εμάς ως άτομα αλλά να πλήξει τον ίδιο τον θεσμό και κατ’ επέκταση να στερήσει από τους εργαζόμενους ένα μέσο διεκδίκησης που έχουν. Ανάμεσα στους πολυποίκιλους και βαρείς χαρακτηρισμούς που μας απέδωσε, μάθαμε εκτός των άλλων ότι οι εργαζόμενοι προκαλούν τους νέους ανέργους με τη συμπεριφορά τους.

Πάλι καλά που δεν μας χρέωσε και την πολιτική ευθύνη για την ανεργία τους.

Δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο του κ. Μιχάλη, γιατί το ζητούμενο δεν είναι να ανταλλάσσουμε χαρακτηρισμούς και ύβρεις, όπως αρέσκεται ο ίδιος να κάνει. Τα ερωτήματα, οι αιτιάσεις μας, οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένες, και για αυτές επί της ουσίας οι απαντήσεις του κρίνονται από όλους.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μια απλή και καλόπιστη συνάντηση μαζί μας. Ο ίδιος την απέρριψε. Ο Διοικητής όμως πρέπει να εμπεδώσει καλά ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν ανήκουν σε κανέναν, ούτε στους συνδικαλιστές ούτε στους Διοικητές, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας. Διέπονται από συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχει οριστεί κατά καιρούς με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, και όχι φυσικά από τους συνδικαλιστές. Οι κανόνες αυτοί -με τους οποίους δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντα- έχουν θεσπιστεί ακριβώς για να εμποδίζουν τις αυθαιρεσίες απ’ όπου κι αν προέρχονται, ώστε οι συγκεκριμένοι εργασιακοί χώροι να μην μετατραπούν σε ζούγκλα ή σε τσιφλίκι κανενός.

Αυτό και είπαμε από την πρώτη στιγμή στον νέο Διοικητή: να εφαρμόσει επιτέλους τη νομιμότητα που με ποικίλους τρόπους έχει διαταραχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα όποια κέντρα εξουσίας υπήρχαν και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη στο Νοσοκομείο μας. Αντί γι’ αυτό, βλέπουμε επιβράβευση όλων εκείνων που κατά την δική του και μόνο κρίση είναι αποδοτικοί. Ουδέποτε στις συναντήσεις μας θέσαμε θέμα βολής κάποιων “δικών μας” παιδιών. Το αντίθετο μάλιστα απαιτήσαμε. Η βαθιά μας πεποίθηση είναι ότι το βαρύ φορτίο που σηκώνουμε καθημερινά σε αυτό τον ευαίσθητο χώρο θα πρέπει να επιμεριστεί σε όλους. Ο επιμερισμός όμως αυτός θα πρέπει να γίνεται με σωστό, νόμιμο και κυρίως δίκαιο τρόπο, και όχι το βάρος να το σηκώνουν τα συνήθη υποζύγια  που οι φωνές τους δεν ακούγονται ποτέ, σε αντίθεση  με όσους οι κραυγές, οι απειλές και οι πολιτικές παρεμβολές είναι τρόπος ζωής τους.

Είναι λοιπόν υποχρέωση της Διοίκησης να είναι σύννομη και κυρίως να εμπεδώνει με τις πράξεις της και τις επιλογές της ένα αίσθημα δικαίου. Αυτό ποτέ δεν είχε γίνει μέχρι τώρα, και εξακολουθεί δυστυχώς  να μην γίνεται.
Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.
Κατ’ αρχάς, το περίφημο rotation. Φυσικά και δεν το αρνούμαστε, μιας και γίνεται σε όλα τα Νοσοκομεία και αποτελεί ένα εργαλείο για την καλύτερη λειτουργία τους. Κανένας δεν διορίζεται σε συγκεκριμένη θέση ή τμήμα ούτε παντρεύεται καμιά καρέκλα. Πρέπει όμως να υπάρχει σχέδιο και πλάνο που δεν θα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα πάει να λύσει. Το παράδειγμα που επικαλείται ο Διοικητής με τα κλειστά τμήματα είναι ακριβώς το ανάποδο από αυτό που τελικά συνέβη. Αντί να επιλεγεί κάποιος Νοσηλευτής από τη λίστα όσων είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν εκπαίδευση κατ’ εντολή και με έξοδα  του νοσοκομείου, πήραν έναν από το σωρό. Στη συνέχεια τον άλλαξαν, και από τις καραμπόλες που έγιναν βρέθηκε να επιλέγεται συνάδελφος με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ακολούθησαν κι άλλες αλλαγές, και ποιος ξέρει πόσες ακόμη θα γίνουν. Αν αυτό είναι προϊόν σοβαρού σχεδιασμού, φαίνεται ότι εννοούμε διαφορετικά τις  λέξεις  «σοβαρός» και  «σχεδιασμός».
Όσο για τα αλλότρια καθήκοντα, αποτελούν μια από τις μεγάλες πληγές των Νοσοκομείων. Από ιδρύσεως του ΕΣΥ, διοριζόταν στη Νοσηλευτική Υπηρεσία ένας αριθμός εργαζομένων. Από αυτούς υπήρχαν πάντα κάποιοι που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να αποφύγουν το ξενύχτι και τη σκληρή δουλειά, επιλέγοντας να υπηρετούν σε τμήματα σαφώς πιο χαλαρά, με πρωινό ωράριο και πενθήμερο. Ε, τι να κάνουμε,  σε αυτό είμαστε αντίθετοι για λόγους αρχής.  Όποιος θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του αλλού θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες, όχι μόνο τα προνόμια, κι αυτό γιατί πολύ απλά έτσι προβλέπει ο νόμος.

Θα γινόμασταν πολύ αρεστοί αν διεκδικούσαμε επιδόματα και για όσους εργαζομένους δεν τα παίρνουν, με το να βαφτίσουμε το κρέας ψάρι και κουτοπόνηρες λύσεις, αλλά μας συγχωρείτε, έχουμε άλλη αντίληψη.
Τέλος, όσον αφορά τις εφημερίες των γιατρών, ο ίδιος ο Διοικητής παρέκαμψε το εισηγητικό όργανο που είναι το Επιστημονικό Συμβούλιο και άλλαξε με τρόπο αυθαίρετο τις εφημερίες ορισμένων ειδικοτήτων. Αν έχει αντιληφθεί ότι κάποιοι δεν βρίσκονται στη θέση τους, κανείς δεν τον εμποδίζει να εφαρμόσει τα δέοντα.

Να ζητεί όμως να καλύψουν οι ιατροί της ΩΡΛ ειδικότητας οδοντιατρικά περιστατικά και το ανάποδο, αυτό δεν γνωρίζουμε να γίνεται πουθενά στον κόσμο. Την ίδια στιγμή, χωρίς καμία συνεννόηση, η υποβίβαση ειδικότητας πρώτης γραμμής, όπως αυτή του μοναδικού νευροχειρουργού που με τη στάση του και την προσφορά του έχει δείξει την αξία του, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να μας στερήσει την πολυτέλεια που έχουμε μέχρι σήμερα να τον καλούμε όποτε υπάρχει ανάγκη.

Ακόμη χειρότερα, υπάρχει ο κίνδυνος να φύγει από το νοσοκομείο σύμφωνα με αίτημα που ο ίδιος έχει καταθέσει, από τη στιγμή που νιώθει πως το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν τον χρειάζεται.

Για επίλογο αφήσαμε τη μομφή που μας απέδωσε ότι είμαστε εραστές των πτυχίων. Σε μια χώρα που έχει ματώσει να δημιουργήσει ένα απίστευτα μεγάλο σε αριθμό και σε ποιότητα επιστημονικό δυναμικό το οποίο μαστίζεται από την ανεργία και οδηγείται στη μετανάστευση, είναι τιμή μας να έχουμε τα προσόντα ως προτεραιότητα.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button