ΕξελίξειςΠολιτική

Aπάντηση στην ερώτηση Καραγκούνη για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

po-karagounis-omilia5

Απάντηση στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, αναφορικά με το ζήτημα της εφαρμογής στην πράξη των διατάξεων του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, έδωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παρασκευόπουλος.

Στην εν λόγω συζήτηση, ο κ. Καραγκούνης, επισήμανε τις σοβαρότατες ελλείψεις, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και κτιριακές υποδομές που καθιστούν προβληματική, αν όχι αδύνατη, στην πράξη την εφαρμογή των διατάξεων του ογκωδέστατου νομοθετήματος, ενώ παράλληλα πρότεινε ως  λύση για μια προσωρινή διευθέτηση του ζητήματος, την αναστολή έναρξης ισχύος του νόμου, τουλάχιστον για έξι μήνες, ώστε τα δικαστήρια να είναι έτοιμα να υποδεχθούν το νέο σύστημα . Συγκεκριμένα, ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στις 312 κενές θέσεις υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων 52 πραγματικά κενά σε θέσεις δικαστών, στην έλλειψη εξειδικευμένων υπαλλήλων ηλεκτρονικών υπολογιστών στα δικαστήρια καθώς και στην έλλειψη κτιριακών υποδομών που θα μπορούσαν να δεχθούν το υλικό σώμα του όγκου των κατατεθειμένων δικογράφων. Χαρακτηριστική ήταν, επίσης, η αναφορά, σε πραγματικούς αριθμούς, στον ρυθμό κατάθεσης των δικογράφων ειδικά στα μεγάλα Πρωτοδικεία της χώρας. Ειδικότερα, από 1-1-2015 έως 18-10-2015 κατατέθησαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 6.012 αγωγές τακτικής διαδικασίας. Περαιτέρω, από 1-1-2015 έως 18-10-2015 κατατέθησαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 18.866 αγωγές τακτικής διαδικασίας, εκτιμάται δε, ότι κατά τους πρώτους μήνες του έτους 2016 θα κατατίθενται μηνιαίως τουλάχιστον 650 νέα δικόγραφα ενώπιον Πολυμελούς και τουλάχιστον 2000 νέα δικόγραφα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, πέραν των ήδη προσδιορισθέντων  κατά το νυν ισχύον σύστημα συζητήσεων τα οποία παραμένουν εκκρεμή.

Ο κ. Παρασκευόπουλος με την απάντησή του, έδειξε να κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος, είδε θετικά την πρόταση του κ. Καραγκούνη, αποδεχόμενος να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της έναρξης ισχύος του νόμου, τονίζοντας, ωστόσο, ό,τι προκειμένου αυτή να γίνει αποδεκτή, θα πρέπει το ζήτημα να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, δεδομένου ότι, η ψήφιση του σχετικού νόμου εμπίπτει στο πλαίσιο των αυστηρών δεσμεύσεων της Χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Εταίρους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close