Δυτική Ελλάδα

Απάντηση για τις καταγγελίες στον Λαογραφικό Σύλλογο Μεσολογγίου

pol-laografikosmes-pyrkagiaΑπάντηση του Κων/νου Παπαδόπουλο, Θεολόγου – Φιλολόγου, Ιδρυτή και Προέδρου του Λαογραφικού Συλλόγου Μεσολογγίου, μετά τις παραιτήσεις μελών του Συλλόγου και τις καταγγελίες αναφορικά με την απώλεια ιστορικού κειμηλίου – χειρογράφου:

“Ας μιλήσουμε λοιπόν με ΑΛΗΘΕΙΑ κύριοι Σιάσο, Μυλωνά, Αντωνόπουλε, Τσαμαδιά, Κουφέ και κυρία Κότσαρη.

Το 1977 με πρωτοβουλία δική μου και της αείμνηστης συζύγου μου Δήμητρας Παπαπέτρου – Παπαδοπούλου ιδρύσαμε το Λαογραφικό Σύλλογο Μεσολογγίου. Στην προσπάθεια συνέδραμαν πολλοί, φίλοι όλοι τότε, μερικοί όμως από αυτούς «καταγγέλλοντες» σήμερα.

Γρήγορα καθιερώθηκε στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας με βασικό άξονα την ανάδειξη της Πλευρώνας και την καθιέρωση των Πλευρωνίων, με επίλεκτες θεατρικές παραστάσεις (Θέατρο Καρόλου Κουν) και εκδηλώσεις στο μοναδικό αλλά ξεχασμένο από όλους αρχαίο θέατρο.

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου επεκτάθηκαν με τη φιλοξενία στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Χ. Γιανναράς, ο Σ. Καργάκος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ο καθηγητής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Λαμπρινουδάκης και άλλοι πολλοί.

Ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου, την ανεύρεση χώρου με επισκεψιμότητα και την συλλογή εκθεμάτων προσβλέποντας σε δωρεές συμπολιτών και φίλων του Συλλόγου. Κανένα μέλος επί προεδρίας μου δεν έθεσε το παραμικρό παράπονο ή διαμαρτυρία. Το Απρίλιο του 2010, λόγω σοβαρής ασθένειας της συζύγου μου παραιτήθηκα από την προεδρία του Συλλόγου για να αφοσιωθώ στην καθημερινή της φροντίδα.

Το 1999 καταφέραμε να δωρηθεί στο Σύλλογο πρωτότυπο χειρόγραφο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη για συνδρομή στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, από τον κύριο Πρόδρομο Εμφιετζόγλου. Το χειρόγραφο μετά την απόκτησή του τοποθετήθηκε σε θυρίδα της Τράπεζας Πίστεως με απόφαση του Συλλόγου. Στις 13/5/2004 λόγω συνεχούς αύξησης των φυλάκτρων που κατεβάλλοντο από τα πενιχρά έσοδα του Συλλόγου αλλά και για να αναδειχθεί ως έκθεμα του Λαογραφικού Μουσείου, το χειρόγραφο τοποθετήθηκε σε κορνίζα και αναρτήθηκε σε αίθουσα του Μουσείου, χωρίς κανείς από τους σημερινούς καταγγέλλοντες να εκφράσει αντιρρήσεις. Από το 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 κανείς δεν έθεσε θέμα απώλειας του χειρογράφου. Ας σημειωθεί ότι κλειδιά για πρόσβαση στο Σύλλογο είχαν εκτός από εμένα και τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. και σίγουρα οι σημερινοί καταγγέλλοντες. Οι συνεδριάσεις μέχρι το 2010 που παραιτήθηκα γίνονταν στο γραφείο του Συλλόγου, δίπλα ακριβώς στο χώρο που ήταν αναρτημένο το χειρόγραφο.

Πρόεδρος το 2010 ανέλαβε ο κύριος Σιάσος ο οποίος παραλαμβάνοντας το σύνολο των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου δεν ανέφερε καμία απώλεια περιουσιακού στοιχείου, γνώστης μάλιστα των σημαντικών εκθεμάτων, όντας μέλος του Δ.Σ. από την ίδρυση του Συλλόγου.

Στις 3 Νοεμβρίου του 2013 ζήτησα εγγράφως ενημέρωση για τα οικονομικά του Συλλόγου, αλλά δυστυχώς όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την απώλεια του χειρογράφου εκώφευαν, παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου. Μέχρι σήμερα στοιχειοθετημένη έγγραφη απάντηση για τα έσοδα και έξοδα του Συλλόγου δεν έχω λάβει. Η μόνη προσπάθεια προφορικής απάντησης ήταν στην τελευταία τραγική συνέλευση με μία γενικόλογη αναφορά του αποχωρούντος προεδρείου ότι όλα τακτοποιήθηκαν καλώς.

Σημειώνω ότι στα χρόνια της προεδρίας μου, από το 1996 μέχρι το 2010, μετά από κάθε πολιτιστική εκδήλωση συντάσσονταν πρακτικά εσόδων – εξόδων με υπογραφή όλων των μελών του Δ.Σ. και διαχειριστικός οικονομικός έλεγχος διετίας σε κάθε Γενική Συνέλευση. Με την αποχώρησή μου παρέδωσα ταμειακό υπόλοιπο 43.000 €. Σήμερα το ταμειακό υπόλοιπο του Συλλόγου είναι 28.000 €.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου συνέγραψα τα εξής βιβλία: 1) Τουριστικός οδηγός Πλευρώνας, 2) Τουριστικός οδηγός Καλυδώνας, 3) Διαμαντής Σούστας, ο ελληνοδιδάσκαλος και 4) Οι τελευταίες τραγικές στιγμές των Ελευθέρων Πολιορκημένων και η συμβολή της Εκκλησίας στο πολιορκημένο Μεσολόγγι.

Για την έκδοση των βιβλίων η δαπάνη προήλθε από τον Μητροπολίτη Αιτωλ/νίας κ. Κοσμά, το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Ι. Αναγνωστόπουλο, τον κ. Κ. Καρκανιά και από τη σύζυγο του αειμνήστου κ. Σπύρου Μουστακλή. Τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων, που υπολογίζονται περίπου στα 20.000 € διατέθηκαν στον Σύλλογο.

Δυστυχώς σε απόλυτη παραφωνία με τις παραπάνω ενέργειες δαπανήθηκαν από το ταμείο του Συλλόγου 1.000 € για το βιβλίο των κυρίων Σιάσου και Μυλωνά «Ευεργέτες» για την επιστημονική εγκυρότητα του οποίου έχω εκφράσει τις διαφωνίες μου. Επίσης και για άλλες συγγραφικές προσπάθειες του κυρίου Σιάσου, τα έξοδα για τις παρουσιάσεις του καλύπτονταν από το ταμείο του Συλλόγου (προγράμματα, φωτογραφίες, μαγνητοσκοπήσεις).

Φθάνοντας λοιπόν στην τελευταία Γενική Συνέλευση, η όλη διαδικασία της ψηφοφορίας δρομολογήθηκε, οργανώθηκε και περατώθηκε από το απελθόν Δ.Σ. και ουδεμία ένσταση υπήρξε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης το αίτημά μου για ενημέρωση στα οικονομικά και διαχειριστικό έλεγχο κατατάχθηκε σκόπιμα τελευταίο, δεδομένης της ημέρας του Σαββάτου και της μεταμεσημβρινής ώρας, ώστε τελικά να μη συζητηθεί. Προτάχθηκε το θέμα του χειρογράφου. Ο γιος μου ζήτησε το λόγο αιτούμενος να γίνει οπωσδήποτε οικονομική ενημέρωση από τον ταμία κύριο Αντωνόπουλο, πράγμα που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του κ. Σιάσου και των φίλων του. Στην πρόταση αυτή συνήνεσαν με κατηγορηματικό τρόπο τα περισσότερα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Δυστυχώς ο υιός του κυρίου Σιάσου κατευθύνθηκε προς το μέρος μου στο τραπέζι που καθόμουν και παρουσία μαρτύρων με απείλησε ότι: «μαζί θα τα πούμε έξω»! Στη συνέχεια επιτέθηκε με εκφράσεις πεζοδρομίου ενώπιον όλων και στο γιό μου απειλώντας τον με ξυλοδαρμό.

Ας σημειώσουμε ότι σε δύο «φεγγαροβραδιές» του Συλλόγου έλαβε μέρος στο μουσικό συγκρότημα ο γιος του κυρίου Σιάσου με ρεμπέτικα τραγούδια στο θέατρο του Λιμανιού. Δυστυχώς για τον κύριο Σιάσο και τους καταγγέλλοντες η εκδήλωση καλύφθηκε με έξοδα του Συλλόγου, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη οικονομική προσφορά!

Επίσης μία επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο αποκαλύπτει την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει, το ενδιαφέρον του κ. Σιάσου για τα εκθέματα και τη μετατροπή του σε πραγματικό στάβλο.

Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω ότι ουδέποτε θέλησα ούτε επεδίωξα να γίνω συλλέκτης. Στο Λαογραφικό Μουσείο υπάρχουν εκθέματα μεγαλύτερης αξίας από το χειρόγραφο που χάθηκε. Δεν έχω κανένα απολύτως κώλυμα να γίνει προσωπικός έλεγχος σε μένα και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου προκειμένου να ανευρεθεί το χειρόγραφο. Ελπίζω την ίδια θέση να έχουν και τα υπόλοιπα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ.

Το αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης και της ψηφοφορίας επιβράβευσε τις θέσεις μας και αποδοκίμασε το απελθόν Δ.Σ., δίνοντάς μας απόλυτη πλειοψηφία.

Τελειώνοντας δε θα χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς. Όσοι με γνωρίζουν, χρόνια τώρα, ας κρίνουν από τα έργα μου. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ας γίνει από όλους αποδεκτή, τιμώντας όσους συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Όποιος ενδιαφέρεται για το Μεσολόγγι και τον πολιτισμό ανιδιοτελώς να δείξω γενναιοψυχία, σεβόμενος το αποτέλεσμα.

Μεσολόγγι 4-6-2014

Με τιμή

Κωνσταντίνος Γ. Παπαδόπουλος

Θεολόγος – Φιλόλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button