ΑγρότεςΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Απάντηση Αραχωβίτη σε Μωραΐτη για την οριοθέτηση μειονεκτικών περιοχών (video)

Γα αδικία σε βάρος φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων έκανε λόγο ο βουλευτής

Σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκου Μωραΐτη, απάντησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

«Θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος του έτους στη δίκαιη και αντικειμενική οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις επιδοτήσεις των αγροτών», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης μιλώντας για τη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών που δικαιούνται εξισωτικής αποζημίωσης σημείωσε ότι δεν λαμβάνεται υπόψη το κριτήριο της ανάγκης των αγροτών για επιβίωση και με οριζόντιο τρόπο γίνεται η νέα οριοθέτηση με αποτέλεσμα να αποκλείονται περιοχές με εκτάσεις που δεν είναι αρδευόμενες.

Κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο να πάρει μέτρα για να μη χάσει κανείς φτωχός αγροτοκτηνοτρόφος δικαιώματα και ενισχύσεις που είχε και λάμβανε.

Ανέφερε ότι ο νέος χάρτης για τις μειονεκτικές περιοχές βγήκε με βάση εγκεκριμένη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έλαβε υπόψη του το νέο κανονισμό της ΕΕ με τα νέα κριτήρια για την οριοθέτηση. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2018 πρέπει να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των νέων μειονεκτικών περιοχών με κριτήρια που δεν είναι κοινωνικά για να μην κινδυνέψουν οι επιδοτήσεις. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την ενσωμάτωση των βοσκοτόπων στις ειδικές περιοχές με μειονεκτήματα.

Ο Νίκος Μωραΐτης επανέλαβε ότι το κριτήριο πρέπει να είναι η επιβίωση των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων, που συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για το κέρδος και την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ. Σημείωσε ότι είναι αδικία να παίρνεται ως κριτήριο ο μέσος όρος του εισοδήματος και πρόσθεσε ότι οι μικροί αγρότες θα αποκλειστούν από τα κοινοτικά προγράμματα διότι θα αυξηθεί το ποσοστό της δικής τους συμμετοχής. Επιπλέον έθιξε το ζήτημα των συνεχιζόμενων αγροτοδικείων για τις κινητοποιήσεις προηγούμενων ετών.

Ο κ. Αραχωβίτης αππαντώντας ανέφερε   ότι «αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ρισκάρει τις επιδοτήσεις για την στήριξη των Ελλήνων αγροτών», ενώ στην αρχή της τοποθέτησής του διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή». Σημείωσε δε ότι έχει επικοινωνήσει με «πάρα πολλούς αυτοδιοικητικούς που έχουν κατανοήσει τη διαδικασία της διαβούλευσης» που προηγήθηκε και «όλοι έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να συμβάλουν στον διάλογο αυτό τεκμηριωμένα».

Στη συνέχεια, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι ορεινές περιοχές οι οποίες απορροφούν τα 2/3 των πόρων της εξισωτικής αποζημίωσης. Επίσης, όλες οι νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές εντάσσονται στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Άρα, και από εκεί διασφαλίζεται ότι δεν πρόκειται κανένας να αδικηθεί.

Εξάλλου, ο Κανονισμός 1305/2013 θέτει νέα κριτήρια, που διαφέρουν από αυτά που είχαν τεθεί με τον προηγούμενο Κανονισμό που ίσχυε ήδη από την δεκαετία του 1980. Τα κριτήρια είναι βιοφυσικά και όχι κοινωνικά. Είναι κριτήρια που περιλαμβάνουν φυσικούς περιορισμούς ή κακές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά δεν έχουν ξεπεραστεί με επενδύσεις.

Όμως, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι «εξετάζουμε την ενσωμάτωση των βοσκοτόπων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων που έχουν βοσκοτόπους με βάση ένα κριτήριο που επιτρέπει την ένταξή τους στις ειδικές περιοχές.»

Τέλος, σχετικά με την εγκυρότητα της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με βάση την οποία έγινε η επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών,  ο υπουργός είπε ότι «η μελέτη εγκρίθηκε από το κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρα, ο χάρτης που βγήκε και τα κριτήρια που τέθηκαν βασίζονται σε μια εγκεκριμένη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.»


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button