ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Απαντήσεις στη βουλή για το Αγρίνιο – Καρπενήσι: Σε τι φάση βρίσκονται οι μελέτες μέχρι το 28,5 χλμ

Εντός του 2024 αναμένεται η περαίωση του τμήματος 5,25 χλμ περίπου στο Αγρίνιο-τα πρώτα δυο χιλιόμετρα... αγνοούνται

Στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο απάντησαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με την ανάγκη οδικής σύνδεσης του Αγρινίου με το Καρπενήσι και την πορεία εκτέλεσης του έργου στα πρώτα του χιλιόμετρα και τις μελέτες στα επόμενα χιλιόμετρα και μέχρι το 28,5 χλμ.

«Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, η Υπηρεσία μας στο εν λόγω τμήμα εκτελεί το έργο «Βελτίωση Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου (κατά τμήματα) – Τμήμα: Αγρίνιο –Αγ. Βλάσης», με ανάδοχο την εταιρεία ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε., το οποίο είναι σε εξέλιξη, με εκτιμώμενη περαίωση εντός του 2024.


Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή οδικού τμήματος μήκους 5,25 χλμ περίπου της Ε.Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου, στην περιοχή του Αγρινίου», ανέφερε στην απάντησή του ο προϊστάμενος της  ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ Δημ. Αναγνώπουλος. Όπως είναι γνωστό τα πρώτα δυο χλμ του έργου απεντάχθηκαν , λόγω των αντιδράσεων με την παλιά χάραξη, υπάρχει πρόταση για νέα χάραξη, όχι όμως και μελέτη και έτσι η αρχή του έργου, από την εθνική οδό δηλαδή και πάνω, βρίσκεται ακόμη «στον αέρα».

Ο αν. Διευθυντής  Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών (Δ.Ο.Υ.)  Ιωαν. Κανελλόπουλος από την πλευρά του, απάντησε και για τη σύνδεση της Λαμίας με το Καρπενήσι.

Αναλυτικά:

«Σε απάντηση της με αριθμό 3892/21-3-2024 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, που μας διαβιβάστηκε με το ανωτέρω σχετικό, σας ενημερώνουμε ότι η ΔΟΥ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της εκπονεί τις παρακάτω μελέτες:

  1. «Βελτίωση Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου (κατά τμήματα). Τμήμα Αγρίνιο  Αγ. Βλάσσης», συμβατικού ποσού 1.741.213,03 € (με ΦΠΑ 19%).

Η αρχή της μελέτης είναι ο Κόμβος Ρουπακιάς επί της Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων και το τέλος της μελέτης βρίσκεται περί την χ.θ.28+500. Η τυπική διατομή είναι β2σ (πλάτος ασφαλτικού 11μ). Για λόγους επίσπευσης της υλοποίησης του έργου το οδικό τμήμα διαχωρίστηκε σε δύο υποτμήματα:

α.Υποτμήμα από χ.θ.0+000 έως χ.θ. 7+450, για το οποίο οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και το έργο κατασκευάζεται με αρμοδιότητα της ΕΥΔΕ/ΚΣΥΥ.

β.Υποτμήμα από χ.θ. 7+450 έως χ.θ. 28+550,για το οποίο οι μελέτες είναι σε εξέλιξη.

Έχουν υποβληθεί οι υπολειπόμενες μελέτες που αφορούν στο υπόψη οδικό τμήμα, δηλ η οριστική μελέτη οδοποιίας και των ισόπεδων κόμβων, η οριστική μελέτη αποχέτευσης –αποστράγγισης της οδού, η προμελέτη των τεχνικών Γ4-Γ8 καθώς και οι γεωτεχνικές μελέτες επιχωμάτων-ορυγμάτων. Συντάχθηκε ο 1ος Συγκριτικός Πίνακας που περιλαμβάνει το απαραίτητο πρόσθετο μελετητικό αντικείμενο (πρόσθετα τεχνικά έργα που δεν είχαν περιληφθεί στο φάκελο έργου), των οποίων η αναγκαιότητα προέκυψε κατά την εκπόνηση της μελέτης και από τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους. Το συμβατικό αντικείμενο της μελέτης προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.

  1. «Μελέτη Οδικού Άξονα Λαμία-Καρπενήσι: Τμήμα σύνδεση πέρατος παράκαμψηςΜακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού».

Η μελέτη εκπονείται στα πλαίσια σύμβασης παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου. Η αφετηρία του μελετώμενου οδικού τμήματος είναι το πέρας του ανατολικού μετώπου της υφιστάμενης σήραγγας Τυμφρηστού και το πέρας το δυτικό όριο της κατασκευασθείσας παράκαμψης Μακρακώμης. Το έργο στο σύνολο σχεδόν του μήκους του (με εξαίρεση μικρά τμήματα στα άκρα του έργου) ακολουθεί νέα χάραξη.

Η αρτηρία έχει μελετάται ως οδός κατηγορίας ΑΙΙ, με ταχύτητα μελέτης 70χλμ/ω και τυπική διατομή β2 (συνολικού πλάτους οδοστρώματος 8μ, που περιλαμβάνει μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75μ και εξωτερική λωρίδα καθοδήγησης 0,25μ ανά κατεύθυνση). Προβλέπεται Πρόσθετη Λωρίδα Κυκλοφορίας (ΠΛΚ) κατά τμήματα, ιδίως στο ανηφορικό ρεύμα. Στα τμήματα με προσθήκη ΠΛΚ, το συνολικό πλάτος της οδού είναι 11,5μ.

Έχουν εκπονηθεί η τοπογραφική αποτύπωση, η προμελέτη οδοποιίας, η προμελέτη αποχέτευσης- αποστράγγισης, η οριστική γεωλογική μελέτη και έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές μελέτες τεχνικών και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στα πλαίσια άλλης σύμβασης με τίτλο: «Εκπόνηση γεωτεχνικών ερευνών στα πλαίσια της μελέτης του Έργου : Οδική σύνδεση πέρατος Μακρακώμης-Ανατολικό στόμιο σήραγγας Τυμφρηστού» εκτελείται πρόγραμμα γεωτεχνικών ερευνών για την υποστήριξη των παραπάνω μελετών.

Το ανωτέρω έργο δημοπρατήθηκε στις 25/10/2023 μέσω ΕΣΗΔΗΣ, με κλειστή διαδικασία σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν.4412/2016 μέσω δύο σταδίων:

Α’ Στάδιο: Προεπιλογή – Πρόσκληση εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής

Β’ Στάδιο: Πρόσκληση υποβολής προσφορών – Ανάθεση

Στη παρούσα φάση, έχει εγκριθεί το 1ο Πρακτικό που αφορά στην αξιολόγηση των (υπο)φακέλων του Α’ Σταδίου, όπου διαπιστώθηκε πως όλοι οι υποψήφιοι ικανοποιούν τους σχετικούς όρους καιτις ελάχιστες απαιτήσεις συμμετοχής. Με την ολοκλήρωση και έγκριση των ανωτέρω μελετών, η Αναθέτουσα Αρχή (Δ13) θα προχωρήσει στο Β’ στάδιο του διαγωνισμού, όπου οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν την προσφορά τους».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button