ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η κίνηση – Ποια έγγραφα πρέπει να έχετε

Από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ισχύει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα.

Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.

Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Είτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου.

«Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση ενώ τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χρόνος πλέον δεν μετριέται με μέρες αλλά με ώρες και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εύκολη διάδωση του ιού αλλά και την κατάσταση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, το μέτρο έπρεπε να ληφθεί τώρα.

Συγκεκριμένα, από αύριο θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες για:

Μετάβαση από και προς την εργασία
Στο γιατρό ή στο φαρμακείο
Σε σούπερ μάρκετ
Σε τράπεζα
Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη
Σωματική άσκηση ή κίνηση με ζώο
Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
Επίσης ανακοινώθηκε πως στα ΙΧ επιτρέπεται να επιβαίνουν μόνο δύο άτομα.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button