ΕξελίξειςΠολιτική

Αοριστίες στην απάντηση για τις υπηρεσίες ΕΦΚΑ στην Ναύπακτο (video)

po-petropoulos-yfypourgosΣυζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου με θέμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών ΕΦΚΑ της Ναυπάκτου.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο κ. Κωνσταντόπουλος επεσήμανε ότι οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στον ΕΦΚΑ Μεσολογγίου, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δημιουργώντας υποβάθμιση στη Ναυπακτία και τη Δωρίδα και ταλαιπωρία στους πολίτες, τη στιγμή που οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και το οδικό δίκτυο με σημαντικά προβλήματα και ιδιαίτερα για τους πολίτες της ορεινής Ναυπακτίας”.

Απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος επιφορτίστηκε να απαντήσει στην ερώτηση, ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι ο νομός Αιτωλοακαρνανίας είναι γεωγραφικά ο μεγαλύτερος της χώρας και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να καταλάβει πως ελαφρά τη καρδία καταργούνται αλλά και υποβαθμίζονται υπηρεσίες χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς καμία κοστολόγηση, προκαλώντας μάλιστα μεγάλες ανισότητες. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ενδεικτικά τις χιλιομετρικές αποστάσεις που θα κληθούν να διανύσουν οι ασφαλισμένοι, με το αντίστοιχο σημαντικό κόστος που αυτές συνεπάγονται στη σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία, προκειμένου να μεταβούν στη νέα Διεύθυνση ΕΦΚΑ στο Μεσολόγγι.

Ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Τάσος Πετρόπουλος αιτιολόγησε αόριστα την απόφαση αυτή του Υπουργείου επικαλούμενος επιστημονικά κριτήρια, τα οποία, ωστόσο, δεν κατονόμασε. Αρκέστηκε στο να αναφερθεί στο κόστος που είχε το Ελληνικό Δημόσιο έως σήμερα, παραβλέποντας και μη λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι οι Υπηρεσίες ΕΦΚΑ στη Ναύπακτο διαθέτουν σήμερα ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση, όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι οι υπηρεσίες θα παραμείνουν στη Ναύπακτο, χωρίς να συνιστούν Διεύθυνση ΕΦΚΑ, αλλά θα έχουν τη λειτουργία των δομών ΕΦΚΑ. Δηλαδή, “ήξεις αφήξεις”. Για ακόμη μία φορά διφορούμενα λόγια από την Κυβέρνηση, αγνοώντας την ταλαιπωρία και την ανάληψη σημαντικού κόστους από τους πολίτες για την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες του Δημοσίου. Για τον Υπουργό, αυτά αποτελούν ψιλά γράμματα.

Αίσθηση προκάλεσε η παραίνεσή του προς τους πολίτες της Ναυπακτίας και της Δωρίδας, στο πλαίσιο του εκμηδενισμού των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων που αναφέρθηκαν, να χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αυτή παρέχει. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο για να καλύψει σημαντικά κενά και αδυναμίες στο οργανόγραμμα του νέου ΕΦΚΑ, απαιτεί από τους πολίτες ψηφιακές δεξιότητες, παραγνωρίζοντας τόσο το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνταξιούχοι είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν μέσω της ιστοσελίδας, όσο και το γεγονός ότι η δυνατότητα εξυπηρέτησης μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΚΑ προϋποθέτει την ύπαρξη σύνδεσης στο διαδίκτυο. Ένα κόστος, δηλαδή, το οποίο δεν αμελητέο και δεν είναι δεδομένο ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα να το επωμιστούν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close