Αντώνης Σαμαράς: «Η παράταξη της ΝΔ οφείλει να δώσει ενωμένη τη μάχη των εκλογών»

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε συνομιλίες»

Το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια ομιλία παρέμβαση.

Στην εκδήλωση που εξελίχθηκε σε προσκλητήριο «γαλάζιας» ενότητας στο θέατρο «Παλλάς», το παρών έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής – με τον οποίο δείπνησε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς στην Κηφισιά, πολλοί υπουργοί όπως οι Νίκος Δένδιας, Κώστας Καραμανλής, Νίκη Κεραμέως, Θάνος Πλεύρης, Γ. Γεραπετρίτης, Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Πιερρακάκης, Νότης Μηταράκης, Β. Κικίλιας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, ο πρώην υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή ο διοικητής της ΤτΤ Γ. Στουρνάρας, ο ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, ο Αχιλλέας Καραμανλής, θείος του πρώην πρωθυπουργού, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πολλοί ακόμη.


Δείτε την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά:

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι το φερώνυμο Ίδρυμα θα ασχοληθεί με πολλά πράγματα εντός και εκτός Ελλάδος. Διευκρίνισε ότι δε ότι ως μάχιμος πολιτικός, θα μιλήσει πολιτικά παρατηρώντας ότι έχουμε εγκαταλείψει στην Ελλάδα τη μάχη των ιδεών.

«Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα… Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Παράλληλα, στηλίτευσε την λογική σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, της αντικατάστασης του πατέρα και της μητέρας με το «γονέας ένα καιγονέας δύο» τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα – παρότι κάποιοι το προσπαθούν όπως είπε.

Υπεραμύνθηκε του παρεξηγημένου, όπως είπε, όρου «πατριωτισμός» χωρίς τον οποίο δεν υπάρχει δημοκρατία. «Και σας το λέω εγώ που όταν εγκλημάτισε η Χρυσή Αυγή την έστειλα σιδηροδέσμια στη φυλακή» είπε διαχωρίζοντας τον εθνικισμό από τον πατριωτισμό. Ενώ είπε ότι η Τρόικα Τρόικα του πρότεινε να μεταφέρει σε ένα Ταμείο όλη την περιουσία της χώρας. «Δεν το δέχτηκα. Δυστυχώς το δέχθηκαν κάποιοι άλλοι αργότερα».

Ο κ. Σαμαράς έκανε εκτενείς αναφορές στον διχασμό στους κόλπους της ΕΕ.

Δεν παρέλειψε να επικρίνει την Ευρώπη για την στάση στο ενεργειακό το προηγούμενο διάστημα πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. Ήταν μια μαζική τύφλωση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο είναι μια φαρσοκωμωδία. Θα πουλιέται στην ΕΕ από τρίτες χώρες», ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί πλέον με την Μόσχα.

Σαμαράς: Κενό ηγεσίας στη Δύση, η Ευρώπη χρειάζεται συνθήκη επανίδρυσης
«Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας στη Δύση. Είναι πρωτοφανής η παγκόσμια πολιτική φτώχεια. Χάθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση στην ΕΕ. Ο χρυσός κανόνας της συνοχής χάθηκε. Όπως και η αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων. Για να μην διαλυθεί η Ευρώπη από τις αντιφάσεις της χρειάζεται πλέον μια συνθήκη επανίδρυσης».

Στα καθ’ ημάς ο κ. Σαμαράς είπε ότι έγιναν σωστά, έγιναν και λάθη και μισές δουλειές. «Ήταν πολύ σωστό που πήραμε τα Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ήταν πολύ σωστό που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συμφωνιών με ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Στεφανοβίκειο. Γεωπολιτικά ήταν πολύ ορθές επιλογές. Όλα αυτά έγιναν σωστά και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» είπε με έμφαση.

Σαμαράς: «Η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια, η Ελλάδα θα μπορεί να την ταΐσει»
Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε με επίταση στο θέμα της εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θυμίζοντας πως είχε ξεκινήσει «επί Σαμαροβενιζέλων, ας το πω έτσι, από τον Γιάννη Μανιάτη και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα σταμάτησε. Ευτυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο αρμόδιος υπουργός διόρθωσαν το λάθος εκείνο».

«Η ανατολική Μεσόγειος είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα. Σε λίγο η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να την ταΐσει» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ενισχυμένη εξοπλιστικά.

Σαμαράς: Οι νέες επενδύσεις να μην φορολογούνται για 5 χρόνια
«Καλά είναι τα επιδόματα ιδίως σε περιόδους πανδημίας, αλλά δεν πρέπει ναυτό να οδηγήσει σε εθισμό. Καλό είναι το καλάθι της νοικοκυράς, όμως ανάπτυξη θα έλθει μέσα από επενδύσεις, εξωστρέφεια. «Θα προτείνω κάτι τολμηρό: Οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για 5 χρόνια. Και μη μας πει η ΕΕ ότι απαγορεύεται, γιατί η Γερμανία μοιράζει 200 δισ. ευρώ».

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι το κορυφαίο θέμα της χώρας είναι το δημογραφικό σημειώνοντας: Και μην μας πουν κάποιοι την απαράδεκτη άποψη ότι η λύση για το δημογραφικό είναι το μεταναστευτικό».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θέμα της Novartis λέγοντας πως κατηγορήθηκαν άδικα δέκα πολιτικά πρόσωπα που δικαιώθηκαν. Εμείς το ξέραμε, ότι είμασταν αθώοι, αλλά μας διέσυραν είπε.

Σαμαράς: Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση έκανε υποκλοπές θα ήταν αδιανόητο

Αναφερόμενος στο θέμα των «νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων που ταλανίζει τον δημόσιο διάλογο τον τελευταίο καιρό» ο κ. Σαμαράς τόνισε: Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να επικαλούμαστε το απόρρητο. Η ΝΔ εγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία στη χώρα».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. «Είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης η συγκυβέρνησή μας με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το 2012, το 80% των διεθνών αναλυτών ήταν σίγουροι ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ. Και όχι μόνο αυτό αλλά εξασφαλίσαμε το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην παγκόσμια ιστορία».

Στην εκδήλωση δεν παρέστη – έχοντας ενημερώσει σχετικά τον Α. Σαμαρά – ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ο γιος του προέδρου της Βουλής έχει κολλήσει κορωνοϊό και ο γιατρός της Βουλής του συνέστησε να αποφεύγει κλειστά μέρη με συγχρωτισμό.

Τον Αντώνη Σαμάρα προλόγισαν η σύζυγός του και πρόεδρος του Ιδρύματος, Γεωργία Σαμαρά και ο καθηγητής Ιστορίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Παναγιώτης Ροϊλός.

Όπως είπε η κα Σαμαρά, σκοπός του ιδρύματος είναι να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του, ενώ υπενθύμισε τους δεσμούς του με τον Ευ. Αβέρωφ και τον Οδυσσέα Ελύτη. «Για μένα αυτή στιγμή είναι ιδιαίτερα συγκινητική» είπε προσθέοντας πως ο σύζυγός της «δεν πρόδωσε ποτέ τις αρχές και τις αξίες του».

iefimerida.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Αντωνης Σαμαράς