Αντλησιοταμίευση: 2.574 πολίτες και 30 σύλλογοι τεκμηριώνουν σε 229 σελίδες την αντίθεσή τους στο έργο στην Τριχωνίδα
Αρνητικά γνωμοδότησε το Δασαρχείο Αγρινίου

Το έντυπο Δ11, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη λίμνη Τριχωνίδα κατέθεσε η δικηγόρος Σοφία Παυλάκη, εκπροσωπώντας εκατοντάδες πολίτες και δεκάδες Συλλόγους της περιοχής.
Η διαβούλευση ολοκληρώνεται σε δυο ημέρες και στο σχετικό πολυσέλιδο έγγραφο που κατέθεσε η κ. Παυλάκη ως εκπρόσωπος φορέων και κατοίκων, τονίζεται πως η επίμαχη Μελέτη «πάσχει ριζικά, διότι διενεργείται κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων και αρχών της εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας, των αρχών που ρυθμίζουν το καθεστώς των κοινοχρήστων αγαθών, των Συνταγματικά κατοχυρωμένων αρχών του κράτους δικαίου, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του διοικουμένου, της χρηστής διοίκησης, της αειφορίας και της περιβαλλοντικής προστασίας χάριν και των επερχομένων γενεών καθώς και βασικών κανόνων, πορισμάτων και αρχών που διέπουν το σύνολο των επιστημονικών κλάδων των οποίων το αντικείμενο άπτεται του περιεχομένου των υπό διαβούλευση μελετών».
Στο έγγραφο, διατυπώνονται αναλυτικά οι ειδικότερες αντιρρήσεις των υπογραφομένων φορέων, συλλόγων και πολιτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του έργου. Περιλαμβάνονται ακόμη μελέτες και διατριβές, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει η μελέτη της ομάδας του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ζεληλίδη.
Ο κ. Ζεληλίδης και η ομάδα του , έχει αναλάβει με ανάθεση από τον δήμο Θέρμου την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις του προτεινόμενου έργου αλλά και τις; αντιρρήσεις που υπάρχουν ως προς την ΜΠΕ της ΤΕΡΝΑ.
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της διαβούλευσης, γνώμη εξέφρασε και το Δασαρχείο Αγρινίου, η οποία και είναι αρνητική. Μεταξύ άλλων στη γνωμοδότηση του Δασαρχείου τονίζεται πως «η κατασκευή της προτεινόμενης αντλησοταμίευσης απαιτεί την επέμβαση σε δάση και δασικές εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και από το ανωτέρω αναφερόμενο προστατευτικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα τη σοβαρή αλλοίωση – υποβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής». Όπως είναι γνωστό, αρνητικά έχουν γνωμοδοτήσει τα Δημοτικά Συμβούλια Αγρινίου και Θέρμου όπως και η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος (ΠΕΧΩΠ) Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας.
Πολλές υπηρεσίες όμως, ακόμη δεν έχουν καταθέσει την δική τους γνώμη επί της ΜΠΕ.
Αναλυτικά παρακάτω η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αγρινίου και η πολυσέλιδη έκφραση άποψης (Έντυπο Απόψεων Ενδιαφερόμενου Κοινού – Δ11) των κατοίκων και φορέων:
2.5χιλ Από όλους τους δήμους του Νομού?????