ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αντίθετος ο δήμος Ξηρομέρου στην επέκταση των υδατοκαλλιεργειών μέσω της Π.Ο.Α.Υ.

Σε τελικό στάδιο η χωροθέτηση σχεδόν σε όλη την παράκτια ζώνη του Δήμου Ξηρομέρου

Αντίθετος στην ίδρυση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Εχινάδων Νήσων είναι ο δήμος Ξηρομέρου.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ελευθέριος Κατσαούνης, με διαβιβαστικό κοινοποίησε προς τους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ΠΕΔ Αιτωλοακαρνανίας, ΚΕΔΕ, ΥΠΕΚΑ, ΚΕΣΥΠΟΘΑ, Κοινότητες Καλάμου και Καστού Λευκάδας, την πρόσφατη απόφαση 87/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου.


Σύμφωνα με αυτήν, ο Δήμος Ξηρομέρου δηλώνει την πλήρη και σαφή αντίθεση του στην Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, που αφορά το παραλιακό κομμάτι του Δήμου, από Αστακό ως Μαραθάκι Κανδήλας.

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης ανέφερε πως βρίσκεται σε τελικό στάδιο η χωροθέτηση σχεδόν σε όλη την παράκτια ζώνη του Δήμου Ξηρομέρου ( Αστακός-Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος) Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.).

Και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

Η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2011 με το χωροταξικό των Ιχθυοκαλλιεργειών ν,που ψηφίστηκε εν μια νυκτί από την Βουλή και μάλιστα την παραμονή παραίτησης της Κυβέρνησης Παπανδρέου με την ΚΥΑ 31722/4-11-2011 (ΦΕΚ 2505/4-11-2011).
Κι αυτό έγινε κατά παράβαση της Κοινοτικής Οδηγίας 2014/89/ΕΚ με βάσει την οποία είχε δεσμευτεί η χώρα μας μέχρι τον Μάρτιο του 2021, να έχει εκπονήσει νέο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό .Πρωτού ψηφιστεί αυτός δεν νομιμοποιείται καμιά εφαρμογή Ειδικού Χωροταξικού , όπως είναι αυτό των Ιχθυοκαλλιεργειών που θεσμοθετήθηκε.

Ο σχεδιασμός του όλου εγχειρήματος έγινε με βάση μελέτη ,στην σύνταξη της οποίας εμπλέκεται ο Σύλλογος Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ) δηλαδή οι επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι στόχο είχαν να λύσουν τα προβλήματα χωροθέτησης των μονάδων τους, με την νομιμοποίησή τους ,την επέκτασή τους και την δημιουργία νέων μονάδων, παραβλέποντας επί της ουσίας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που είχε αναπτυξιακή διάσταση στην περιοχή (τουρισμό, αλιεία) . Έτσι, έγινε η χωροθέτηση σχεδόν σε όλη την παράκτια ζώνη του Δήμου Ξηρομέρου .

Μία από τις ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών που δημιουργήθηκαν με την ΚΥΑ 31722/4-11-2011 είναι η ζώνη Α3 ,η οποία βρίσκεται στην περιοχή μας.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έγινε καμιά ουσιαστική παρέμβαση από τον Δήμο ή από άλλους φορείς της περιοχής σε αντίθετη κατεύθυνση και καμιά διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2019 να πάρει θετική γνωμοδότηση από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με φορέα διαχείρησης (Φ.Δ.) της Π.Ο.Α.Υ. την «Αναπτυξιακή Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας Α.Ε.» την οποία αποτελούν 11 εταιρίες Ιχθυοκαλλιεργειών που δραστηριοποιούνται εντός της προτεινόμενης ζώνης και από το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας. Η Σ.Μ.Π.Ε. πρέπει να ήρθε στο Δήμο το 2018 ,αλλά δυστυχώς δεν έγινε καμιά διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, δεν γνωμοδότησαν ούτε οι Τοπικές Κοινότητες , ούτε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου ,ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτό επέχει θέση θετικής γνώμης.

Σύμφωνα με την μελέτη η προτεινόμενη Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή μας αποτελείται από 10 ζώνες (Π1-Π10) με συνολική επιφάνεια 25.977,98 στρέμματα .Από αυτές επηρεάζουν την παραλιακή διαδρομή Αστακός-Μύτικας ως Μαραθάκι και τον Κάλαμο Λευκάδας ,που εμείς ενδιαφερόμαστε, οι ζώνες Π-6,Π-7,Π-9 και Π-10 με Συνολική Επιφάνεια 5.603,89 στρέμματα και τα παραγωγικά στρέμματα ,αυτά που θα καλυφτούν με κλουβιά, από 135 που είναι σήμερα αυξάνονται στα 411,50.
Έτσι από Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.) που είχε εγκριθεί (από τις δύο συνολικά σε όλη τη χώρα) στην θέση Αγριλιάς Αρχοντοχωρίου η επένδυση των Αρφάνη-Χιώνη φτάσαμε το 2020 στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) ,που θα επηρεάσει σημαντικά και αρνητικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχή, που τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια και φαίνεται να αποδίδει καρπούς στην τοπική κοινωνία.

Μπορεί οι Ιχθυοκαλλιέργειες να είναι ένας τομέας που απασχολεί αρκετούς εργαζόμενους από την περιοχή μας και κάνει εξαγωγές, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί σε μέρη που δεν υπάρχει τουριστική δραστηριότητα και δεν επιβαρύνονται άλλες δραστηριότητες και τέτοια υπάρχουν.
Δεν επιτρέπεται το κεντρικό Κράτος να έχει ανακηρύξει τον τουρισμό σαν την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και παράλληλα, σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον και προοπτικές να χωροθετεί και Ιχθυοκαλλιέργειες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διαφωνούμε κάθετα και έντονα στην ίδρυση της συγκεκριμένης Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στην παραλιακή ζώνη ΑστακόςΜύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος.

Τι συζήτησαν στο δημοτικό Συμβούλιο:

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Γαλούνης Ερωτόκριτος τόνισε ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΠΟΑΥ δεν ήρθε ποτέ στο Δήμο για γνωμοδότηση.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτριος Κομπλίτσης είπε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν μπορεί να συγκαταθέσει σε τέτοιες μεθοδεύσεις που γίνονται σε τόσο σοβαρά θέματα και ότι θα καταθέσει δική της πρόταση για το θέμα.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παπαναστάσης Στυλιανός διαφωνεί στο αποφασιστικό κομμάτι που γράφει να ενημερωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πρότεινε να ζητηθεί από την Περιφέρεια να άρει την απόφασή της με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την υπό ίδρυση ΠΟΑΥ. Επίσης στους ομιλητές ζήτησε το λόγο και έκανε τοποθέτηση για το θέμα και ο πρόεδρος της ΠΑΝΣΥ κ.Παναγιώτης Χολής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου στην απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία αναφέρει πως:

1) Θεωρεί την παραλιακή ζώνη Αστακός-Μύτικας-Μαραθάκι-Κάλαμος σαν περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και o σχεδιασμός του Δήμου Ξηρομέρου προβλέπει μόνο τουριστική ανάπτυξη για την περιοχή αυτή.

2) Αντιτίθεται στην ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. στην περιοχή αυτή καθώς και σε κάθε επέκταση των υφισταμένων μονάδων Ιχθυοκαλλιεργειών και στην ίδρυση νέων μονάδων.

3) Οι υπάρχουσες μονάδες να μεταφερθούν σε τοποθεσίες που δεν έχουν τουριστικό ενδιαφέρον.

4) Να θωρακιστεί ο Δήμος και η περιοχή με την εκπόνηση Τοπικού Χωροταξικού Σχεδίου (Τ.Χ.Σ.) ,που θα καλύπτει όλο τον Δήμο Ξηρομέρου.

5) Να συνεργαστεί με τον Δήμο Λευκάδας και τα Νησιά Κάλαμο και Καστό για το θέμα αυτό που τους αφορά κι αυτούς άμεσα.

6) Να ενημερώσει τους Βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων ,την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ,την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό και να τους καλέσει να πάρουν θέση.

7) Τέλος , να ενημερώσει τις Τοπικές Κοινωνίες και τους φορείς του Δήμου Ξηρομέρου και να πρωτοστατήσει σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται με στόχο να σταματήσει η θεσμοθέτηση της Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτωλ/νίας.-

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button