West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

Ο αντιστασιακός πατέρας της “Θεοπούλας” από την Περδικόβρυση Ναυπακτίας (φωτο)

Επίσκεψη στην Ορεινή Ναυπακτία πραγματοποίησε και φέτος το καλοκαίρι η ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου ή όπως έγινε ευρύτερα γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό “Θεοπούλα”.

Ως γνωστόν η “Θεοπούλα” ή κατά κόσμον, Έφη Παπαθεοδώρου, γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Τριχωνίδος, αλλά ο γιατρός πατέρας της Θάνος Παπαθεοδώρου καταγόταν και έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Περδικόβρυση τής Ορεινής Ναυπακτίας όπου ανέπτυξε πλούσια κοινωνική και αντιστασιακή δράση καί ο οποιος διατηρούσε φιλικούς – συναγωνιστικούς δεσμούς μέ τον συναδελφό του Πλατανιώτη γιατρό Νίκο Παπανικολάου.


H Έφη Παπαθεοδώρου στον μοναδικής αρχιτεκτονικής και φυσικού κάλλους Πλάτανο χωριό καταγωγής του μεγάλου σκηνοθέτη και δασκάλου της στο Θέατρο Δημήτρη Ροντήρη εκανε στάση στήν αμφιθεατρική πλατεία Αγίου Νικολάου.

Η Έφη Παπαθεοδώρου πού συνοδευόταν από την αδερφή της,συνάντησε τον ομότιμο καθηγητή γυναικολογίας του Α.Π.Θ. Νικόλαο Παπανικολάου [μαιευτήρα της Αλίκης Βουγιουκλάκη] και τη σύζυγό του Άννα . Ο Νίκος Παπανικολάου πρόσφερε στην Έφη Παπαθεοδώρου το βιβλίο του Γιάννη Πορφύρη ‘’ο γιατρός μας ‘’πού αναφέρετε στον ίδιο και την σημαντική προσφορά του και που παρουσιάστηκε πρόσφατα στον Πλάτανο

«Όλοι στο βουνό»: αυτός είναι ο τίτλος του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Πόπης και του Θάνου Παπαθεοδώρου, που ήταν γιατρός του ΕΛΑΣ (1943-’44) στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Στερεάς Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Ναυπακτία, Ευρυτανία).

Τα χρόνια όμως πέρασαν και το βιβλίο αποτυπώθηκε και στο πανί, υπό τη μορφή ντοκιμαντέρ, που γύρισαν και επιμελήθηκαν οι τρεις κόρες τους, η Χαρά, η Ειρήνη και η, αγαπητή ηθοποιός, Έφη Παπαθεοδώρου.

Η ταινία αποτυπώνει τη συγκινητική προσπάθεια του αγωνιστή, του επιστήμονα, του ανθρώπου να στήσει ιατρείο, ακόμη και νοσοκομείο (!) από το «μηδέν» για τους ΕΛΑΣίτες και τον ντόπιο πληθυσμό. Στην κάμερα μιλούν άνθρωποι που γνώρισαν τον γιατρό Θ. Παπαθεοδώρου και την οικογένειά του.

Μία από τις ιστορίες που ξεχωρίζει είναι αυτή των Εσθήρ και Λέοντα Μάτσα, Εβραίων του Αγρινίου, που διασώθηκαν φεύγοντας στο βουνό. Η συγκεκριμένη πόλη ήταν από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν παρέδωσαν τους Εβραίους στα γερμανικά Ες-Ες.

Η σκηνοθεσία είναι του Αλέκου Παπαηλιού, το μοντάζ του Χρήστου Χατζημπάρμπα, η φωτογραφία της Κατερίνας Τζιγκοτζίδου και η μουσική του Γιώργου Καραγιάννη, ενώ αφηγητές είναι η Έφη Παπαθεοδώρου και ο Θέμης Ροδαμίτης.

Ποιος δεν ξέρει τη Θεοπούλα, την πιστή φίλη της γιαγιάς Σόφης, της γιαγιάς του Σπύρου στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Στο Παρά 5’»;

Η Θεοπούλα, δηλαδή η Έφη Παπαθεοδώρου, έχει και μια άλλη, άγνωστη εν πολλοίς ιστορία – μια ιστορία που μας πάει πίσω στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης.

Η Έφη Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στα Σιταράλωνα Αιτωλοακαρνανίας το 1938, ως η δεύτερη κόρη του γιατρού Θάνου Παπαθεοδώρου. Την περίοδο της Κατοχής η οικογένεια αναγκάστηκε να ζει κρυμμένη στα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας λόγω της συμμετοχής του πατέρα στην Αντίσταση και συγκεκριμένα της ένταξής του στο ΕΑΜ και αργότερα στα αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ.

Στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές η Έφη Παπαθεοδώρου γνώρισε μεγάλους κινδύνους και δυσκολίες, ενώ συνάντησε και οικογένειες Εβραίων που είχαν διαφύγει από την πόλη του Αγρινίου με τη βοήθεια του ΕΑΜ. Μετά το 1945 η οικογένεια γνώρισε διώξεις λόγω της αριστερής δράσης του πατέρα. Αργότερα, η Έφη σπούδασε υποκριτική και σήμερα είναι απ’ τις πιο αγαπημένες ηθοποιούς στην Ελλάδα.

ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΣ ΔΕΔΟΠΟΥΛΟΣ

e-nafpaktia.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button