Ροή ΕιδήσεωνΤέχνες

«Αντίο Μεσολόγγι» είπε η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου: «οι σημαντικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από το Αγρίνιο»

Το 2020 θα λειτουργήσει στο κέντρο των Αθηνών το «Μουσείο-Βιβλιοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου"

Με δύο εκθέσεις στην Αθήνα αποχαιρέτισε το Μεσολόγγι η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το νέο σήμα του Μουσείου-Βιβλιοθήκης Χ. και Σ. Μοσχανδρέου στην Αθήνα.

Με τις δύο τελευταίες εκθέσεις-σταθμούς -στις 4 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και στις 7 Δεκεμβρίου στο Ιδρυμα Κακογιάννη- στην Αθήνα, η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου έκλεισε «οριστικά», όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των υπεύθυνων της Πινακοθήκης, ο κύκλος «της ανιδιοτελούς της προσφοράς της οικογένειας Χρήστου Π. Μοσχανδρέου».

Μουσείο της πόλεως των Αθηνών

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ιδρυμα Βούρου – Ευταξία, με την παρουσία δεκάδων φιλότεχνων έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ΑΘΗΝΑ μέσα από τις συλλογές της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου» από την Δήμαρχο Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη.

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία, κ. Αντ. Βογιατζής Δικηγόρος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των συλλογών της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου και τόνισε:

Από ετών, το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία» στα πλαίσια της δραστηριότητός του έχει φιλοξενήσει πολύτιμα αντικείμενα της «Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου».

Τελευταία φορά ήταν τον παρελθόντα Μάρτιο, οπότε εκλεκτά και σπάνια χαρακτικά και βιβλία της «Πινακοθήκης», που αναφέρονται στην Έξοδο του Μεσολογγίου, πλαισίωσαν την έκθεση των δωρηθέντων στο Μουσείο οικογενειακών εθνικών κειμηλίων των Οικογενειών Δημητρίου Μακρή και Σταΐκων του εκλεκτού Έλληνος και Φίλου κ. Πέτρου Μακρή – Σταΐκου.

Ήδη, εφέτος, οι εκλεκτοί Φίλοι του Μουσείου μας, που τιμούν με την φιλία των και τον γράφοντα, Κυρία Σοφία Μοσχανδρέου και Κύριος Χρήστος Μοσχανδρέου, επέλεξαν οι ίδιοι από την δική των Συλλογή τριάντα έξη εξαιρετικούς πίνακες και ένδεκα χαρακτικά εκλεκτών νεωτέρων και συγχρόνων Ελλήνων ζωγράφων, όπως και πέντε σπάνιες λιθογραφίες εποχής, που αναφέρονται κυρίως στην σύγχρονη Αθήνα μας, για να αποτελέσουν το περιεχόμενο της εξόχως ενδιαφερούσης εκθέσεως, που θα φιλοξενήσει το Μουσείο μας, από 4ης Δεκεμβρίου τ.ε. έως και 7ης Ιανουαρίου 2019.

Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει πολύτιμο στολίδι της Πόλεως των Αθηνών κατά την εφετεινή περίοδο των Αγίων Χριστουγέννων και του επί θύραις νέου έτους. Οι Αθηναίοι και όλοι όσοι βρίσκονται και θα βρεθούν στη Πόλη μας σ’ αυτήν την περίοδο χαράς και αισιοδοξίας θα απολαύσουν την Αθήνα μας δοσμένη με την ματιά και τέχνη σπουδαίων καλλιτεχνών.

Αμέσως μετά η Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη τόνισε ότι ο κ. Χρήστος Μοσχανδρέου ανήκει στους παλιούς εκλεκτούς Ζωγραφιώτες και αποκάλυψε ότι με προσωπική του δωρεά στην πόλη του Ζωγράφου εκατοντάδων τευχών του Τοπικού Τύπου, θα λειτουργήσει σύντομα το νέο Μουσείο Ζωγραφιώτικου Τύπου από το 1945. Και κατέληξε: «Στο επόμενο δίμηνο θα παρουσιασθεί στη Βίλλα Ζωγράφου η μοναδική συλλογή Μοσχανδρέου με εικαστικό υλικό της περιόδου της Κατοχής».
Ο ιδρυτής της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε:

«Ευχαριστώ τους προλαλήσαντες για τα καλά τους λόγια.

Σήμερα, από αυτό το εμβληματικό και Ιστορικό Μουσείο, όπως και το 1996 από τον γειτονικό χώρο της Παλιάς Βουλής, είχαμε ανακοινώσει της Ιδρυση της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου, σήμερα δηλώνουμε ότι ο κύκλος προσφοράς μας στην γενέτειρά μου ΕΚΛΕΙΣΕ.
Το 2020 θα λειτουργήσει στο κέντρο των Αθηνών το «Μουσείο-Βιβλιοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου ΑΘΗΝΑ».

Για να είμαστε ακριβείς, επί 23 χρόνια, μόνο με δικές μας οικονομικές δυνάμεις στηρίξαμε και αναδείξαμε την Πινακοθήκη μας σημαντική περιφερειακή πολιτιστική δύναμη.

Είμαστε οι πρώτοι που βιώσαμε την οικονομική κρίση και με απεριόριστες θυσίες στηρίξαμε το έργο ζωής που ήταν η άψογη λειτουργία της Πινακοθήκης μέχρι και σήμερα.

Με πόνο ψυχής δηλώνουμε ΑΝΤΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ και το 2020 η πολιτιστική παρουσία μας στην ΑΘΗΝΑ θα είναι ουσιαστική και θα συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της πατρίδας μας».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν οι: Ηλίας Παπανικολάου, Κώστας Βίττης, Νικόλας Κληρονόμος, Βασίλης Σολιδάκης, Εφη Σούτογλου, Μάρκος Καμπάνης, Ανδρέας Δεβετζής, Σπύρος Λύτρας, Αριστείδης Πατσόγλου, Κάλλη Πετροχείλου κ.ά.

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 στους φιλόξενους χώρους του Ιδρύματος Κακογιάννη, Πειραιώς 206, Αθήνα, έκλεισε ο 20χρονος κύκλος ζωής της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά της συζύγου του, ο π. πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνος Σόμπολος και ο γνωστός επιχειρηματίας στην ενέργεια, κ. Νικ. Χριστογιάννης.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου με θερμότατα λόγια τόνισε: «Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου συνέβαλε στην πολιτιστική ανάπτυξη του Νομού γενικότερα και τον προέβαλε εντός και εκτός Ελλάδος».

Στη συνέχεια ο κ. Χρήστος Μοσχανδρέου ιδιαίτερα συγκινημένος ανέφερε: «Η αμετάκλητη απόφασή μας για την μεταφορά στην Αθήνα της πολιτιστικής μας δραστηριότητας και με τη νέα στρατηγική μας που μετονομάσθηκε σε «Μουσείο – Βιβλιοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Αθήνα», προσδιορίζει ότι η παρουσία μας θα είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή στην προσφορά της.
Δεσμευόμεθα ότι θα συνεχίσουμε την άρρηκτη σχέση μας με την πόλη του Αγρινίου, του πολιτισμού και της δράσης και ότι θα ξεκινάμε πάντα πρώτα από αυτό».

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close