Άποψη

Αντικειμενικές αξίες οικοπεδων στην Αιτωλ/νία

koi-oikopedoΓράφει ο   Τάσος Παντ. Δασκαλάκης

Μερικές αντικειμενικές αξίες  οικοπέδων μερικών περιοχών Αιτωλοακαρνανίας που  ορίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών:
Ι. Π. Μεσολογγίου 9,00€
Μενιδίου              8,00€
Αγρινίου                  6,50 €                        Αστικά Κέντρα
Αμφιλοχίας         6,00€
Θέρμου              4,00€

           Ενώ

Αρακύνθου       13,00€
Νεάπολης        16,00€
Μεδεώνος        15,50€                      Αγροτικές περιοχές
Στράτου           18,50€
Φυτειών          18,00€

Ας δούμε το σκεπτικό απ` το οποίο απορρέουν τα παραπάνω :
Στα οικόπεδα των παραπάνω αστικών κέντρων  , που έχουν μεγάλη εμπορική αξία  ορίζεται από το υπουργείο οικονομικών πολύ μικρότερη αντικειμενική αξία,  κάτω από την οποία οι ιδιοκτήτες των αστικών οικοπέδων δεν μπορούν να ορίσουν,  σε σύγκριση με τα οικόπεδα των αγροτικών περιοχών  τα οποία ενώ έχουν πολύ μικρότερη εμπορική αξία , στην ίδια λίστα των αντικειμενικών αξιών του υπουργείου οικονομικών ,  ορίζεται μεγαλύτερη τιμή .
Δηλαδή στα οικόπεδα των παραπάνω αγροτικών περιοχών ορίζεται διπλάσια και τριπλάσια αντικειμενική αξία απ` αυτή των οικοπέδων των αστικών κέντρων .
Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των αστικών περιοχών θα πληρώνουν για τα αντίστοιχα τετραγωνικά μέτρα γης λιγότερο φόρο  απ` αυτόν που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες , συνήθως αγρότες, των περιοχών που προαναφέρονται.
Επομένως οι ιδιοκτήτες  που αδυνατούν να πληρώνουν τους φόρους  ακίνητης περιουσίας ( φόρους έχουν πληρώσει κατ` επανάληψη με τις εκάστοτε μεταβιβάσεις στα παιδιά τους) ή θα διώκονται ή θ` αναγκάζονται να πουλήσουν κάποια οικόπεδα που κληρονόμησαν απ` τους γονείς τους για να μπορέσουν να κρατήσουν μερικά υπόλοιπα.
Προφανώς στην πληθώρα των περιπτώσεων αγοραστές θα είναι όσοι κάθε φορά με τα αλχημικά φορολογικά νομοσχέδια ελαφρύνονται , ευνοούνται και μπορούν όχι μόνο να κρατούν αυτά που έχουν , αλλά και ν` αγοράζουν από τους ενδεείς πωλητές σε τιμές ευκαιρίας βεβαίως. Δεν αναφέρομαι καθόλου στους ξένους που θα βρουν έτοιμο περιβάλλον ν` αγοράζουν κοψοχρονιά.
Αγοράζουν κάτω των αντικειμενικών που ορίστηκαν στη λίστα  , διότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτός που αναγκάζεται να πουλήσει είναι σε ασθενέστερη θέση.

Συμπερασματικά :
Τι θα γίνεται από δω και πέρα ;
1. Δε θα χάνει όποιος δεν έχει ιδιοκτησία. Έτσι κι αλλιώς περιφέρεται στη σφαίρα του τίποτε .Θα περιμένει πάντα κρατική ή ιδιωτική βοήθεια ή θα αναγκάζεται προκειμένου να ζήσει να δημιουργήσει προϋποθέσεις αυτάρκειας επιστρέφοντας στον πρωτογενή τομέα .
2.Οι πολλοί φτωχοί , θα γίνονται φτωχότεροι και οι κάποιοι πλούσιοι θα γίνονται  πλουσιότεροι .
Όλα τα παραπάνω συνάδουν με την προσπάθεια της ανάπτυξης ;
Αν ναι , να τη χαιρόμαστε …

Τάσος Παντ. Δασκαλάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button