sliderΑγρότεςΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αντιδράσεις στη Φωκίδα για την συγχώνευση της τοπικής Ένωσης από την Ένωση Αγρινίου

Για "ξεπούλημα" και "κατήφορο" κάνει λόγο η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρές αντιδράσεις καταγράφονται στην γειτονική Φωκίδα, σχετικά με την διαφαινόμενη “συγχώνευση δι’ απορροφήσεως” της ΕΑΣ Φωκίδας – σημερινού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Άμφισσας, με την Ένωση Αγρινίου.

Η συγχώνευση είναι το θεμα τακτικής γενικής συνέλευσης του ιστορικού συνεταιρισμού της Φωκίδας, που τα τελευταια χρόνια ταλανίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχουν απασχολήσει τον τοπικό τύπο (δείτε σχετικά ΕΔΩ)

Πρόκειται για έναν συνεταιρισμό που έχει στενούς δεσμούς με την Ένωση Αγρινίου, συμμετέχει στο σχήμα της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ (όπου ηγείται ο συνεταιρισμός του Αγρινίου), ενώ φέτος αποκλείστηκε από το έργο του ΟΣΔΕ, όπως ακριβώς έγινε και με την Ένωση Αγρινίου.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη, πως αν και πρόσφατα, πριν μερικές μέρες, έλαβε χώρα η Γ.Σ. των μελών της Ένωσης Αγρινίου, στο σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε, δεν γίνεται καμιά αναφορά για το “άνοιγμα” αυτο του συνεταιρισμού.

Ήδη στην Φωκίδα, κυκλοφορούν καταγγελίες για “ξεπούλημα” του συνεταιρισμού, για τον τρόπο διοίκησης του τα προηγούμενα χρόνια και για “κατήφορο” που έστω τώρα πρέπει να σταματήσει.

Η καταληκτική παράγραφος του συνεταιρισμού στην Άμφισσα γράφεται στις 7 το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουλίου στη Γενική Συνέλευση των μελών (όσων, τέλος πάντων, έχουν απομείνει) της ΕΑ,Σ στις εγκαταστάσεις του στο ΒΙΟΠΑ.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στην Φωκίδα που κάνει λόγο για “τελευταία πράξη καταστροφής των Αγροτών, της Αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας της Φωκίδας”, αφήνοντάς σαφείς αιχμές για το γεγονός ότι καμιά οικονομική ελεγκτική, δικαστική αρχή ούτε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξής δεν προέβη σε έλεγχο.

Η ανακοίνωση:

“Συμπατριώτες , Συμπατριώτισσες,

Την 08/07/2020 ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσκληση του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Άμφισσας (ΕΑΣ) για σύγκληση τακτικής γενικής συνέλευσης με θέματα έγκριση ισολογισμού, Απαλλαγή ευθυνών του Διοικητικού και του Εποπτικού Συμβουλίου και λήψη απόφασης για ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΔΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΉΣΕΩΣ του ΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ « ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θεωρεί ότι η Γ.Σ του Συνεταιρισμού θα είναι το τέλος του οικονομικού εκφυλισμού του, αλλά και η τελευταία πράξη καταστροφής των Αγροτών, της Αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας της Φωκίδας.

Το δράμα το οποίο εξελίσσεται εδώ και μία εικοσαετία στη Φωκίδα στους Συνεταιρισμούς – Ένωση, με τις διαγραφές αγροτών και τον αποκλεισμό αγροτών είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια των συνεταιριστικών Μερίδων και την μείωση των Συνεταιριζομένων από 3500 χιλιάδες μέλη περίπου το 2000, σήμερα να είναι ελάχιστοι, οι οποίοι εκτός εξαιρέσεων, συνδέονται με συγγενική σχέση.

Οι αποφάσεις των διοικούντων και υπευθύνων του Συνεταιρισμού οδήγησαν στην απώλεια περιουσιακών στοιχείων και στην κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών, ελαχιστοποίηση της εμπορίας ελιάς που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του αγροτικού εισοδήματος στη Φωκίδα.

Οι αποφάσεις της ομάδας διοίκησης με τον επί είκοσι χρόνια Πρόεδρο συνταξιούχο του Ο.Τ.Ε. με τις οποίες τα τελευταία χρόνια «έφυγαν-πουλήθηκαν» περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και το ελαιοτριβείο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Άμφισσας ακόμη και σε συγγενικά πρόσωπα μελών του Δ.Σ, η Επένδυση στις νέες Εγκαταστάσεις στο ΒΙΟ.ΠΑ Άμφισσας, με πολλαπλάσια δυναμικότητα από το παλαιό εργοστάσιο, με υπερσύγχρονα μηχανήματα, όταν τα ποσοστά εμπορίας ελαιών ήταν σχεδόν μηδενικά, το λιγότερο προβληματίζουν το σύνολο των παραγωγών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΗΜΙΑ των ΑΓΡΟΤΩΝ, οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, η ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΣΔΕ, το ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ και τελικά η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΑΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕΩΣ από την «Ένωση Αγρινίου».

Εντύπωση δημιουργεί το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο συνεχόμενα δημοσιεύματα καταγγέλλουν και προαναγγέλλουν τις ενέργειες του Πρόεδρου και των μελών του Δ.Σ. και ουδεμία οικονομική ελεγκτική, δικαστική αρχή ούτε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξής δεν προέβη σε έλεγχο.

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ της ΕΑΣ, με την ανοχή και τη συμπαράσταση του ΚΙΝ.ΑΛ., με την απραξία και το μη ενδιαφέρον για το θέμα από τον Βουλευτή κ. Μπούγα προετοιμάζει την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣ δεσμεύεται ότι κοινοβουλευτικά θα κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να ανατραπεί το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ και ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΩΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ”.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ήρθε η απάντηση του προέδρου του Συνεταιρισμού της Άμφισσας Ηλία Ξηρού, σχετικά με τις προϋποθέσεις συνεργασίας με την Ένωση Αγρινίου, την οποια χαρακτηρίζει “μονόδρομο”.

Οι εξηγήσεις του κ. Ξηρού ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button