ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Αντιδράσεις στα Καλάβρυτα για το λεύκωμα «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Φίλιας ανακοίνωσε την αναβολή της επίσημης παρουσίασης του

Τροποποιήσεις όπως φαίνεται θα υπάρχουν στο λεύκωμα «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας» που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος επρόκειτο να παρουσιάσει επίσημα την Πέμπτη στην Πάτρα.

Αυτό γίνεται μετά απο αντιδράσεις που όπως φαίνεται υπάρχουν στα Καλάβρυτα, ότι δηλαδή στο λεύκωμα καταγράφεται μια υποβάθμιση του ρόλου των Καλαβρύτων στην επανάσταση. Για το λόγο αυτό ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Φίλιας χθες άκουσε τις σχετικές ενστάσεις, στο Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων.


Η σχετική ενημέρωση απο την Περιφέρεια, αναφέρει:

«Κάθε δράση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που εδώ και πολύ καιρό ξεκίνησε ώστε να τιμηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο η επέτειος των 200 ετών από το ξεκίνημα της επανάστασης του 1821, εκπορεύεται από την περηφάνια και τον σεβασμό που όλοι αισθανόμαστε ως πολίτες του τόπου στον οποίο οικοδομήθηκε και άρχισε να μετατρέπεται σε πράξη το όραμα της εθνικής παλιγγενεσίας, ενώ υπακούει πάντοτε στο μείζον αγαθό της αγαστής συνεργασίας και ομοψυχίας του συνόλου των φορέων και πολιτών του τόπου μας» σημειώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ανδρέας Φίλιας.

Ο κ. Φίλιας συμμετείχε το απόγευμα της Τρίτης 19 Οκτωβρίου 2021 στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, στο οποίο συζητήθηκαν οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με αναφορές που εμπεριέχονται στο προς έκδοση λεύκωμα «Μνήμες 1821 – Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το συγκεκριμένο λεύκωμα εξετάστηκε από γνωμοδοτική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν επτά έγκριτοι επιστήμονες.

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε πρόθεση αδικίας ή υποβάθμισης του ρόλου και της σημασίας των Καλαβρύτων ως τόπου από τον οποίο ξεκίνησε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα από το γεγονός πως η περιοχή των Καλαβρύτων αποτελεί επίκεντρο της διεξαγωγής εμβληματικών δράσεων και εκδηλώσεων όπως, για παράδειγμα, η μεγάλη συναυλία «Ύμνος Εις την Ελευθερία», η χρηματοδότηση του ιστορικού λευκώματος και του αναμνηστικού μεταλλίου του Δήμου Καλαβρύτων ή ότι επιλέχθηκε ως μόνιμη έδρα της ψηφιακής έκθεσης για το 1821, η οποία περιοδεύει σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Ωστόσο, ο κ. Φίλιας, αφού άκουσε τις απόψεις και τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το λεύκωμα και υπογραμμίζοντας ότι αυτό που προέχει πάνω απ’ όλα είναι η διαφύλαξη της έως σήμερα σύμπνοιας, αποφάσισε να αναστείλει την επίσημη έκδοση και κυκλοφορία του λευκώματος προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για τις τροποποιήσεις που υποδείχθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων.
Κατόπιν τούτων ο κ. Φίλιας υπογραμμίζει τα εξής:

«Αναβάλλουμε την προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη 21 Οκτωβρίου, επίσημη παρουσίαση του Λευκώματος στην Αχάϊα Κλάους προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές και να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά αλλά και αμφιβολία ότι η προσπάθεια, μόνο σκοπό έχει να αναδείξει την ιστορία του τόπου, με τον τρόπο που του αξίζει. Τα Καλάβρυτα αποτελούν την κοιτίδα της λευτεριάς μας και αυτό κι εγώ, ως περήφανος Καλαβρυτινός, οφείλω να το διαφυλάξω».

Κατσιφάρας: Ακούστε τα Καλάβρυτα και διορθώστε τώρα το Λεύκωμα για τα 200 χρόνια

Ευθεία προσβολή στα Ιστορικά Καλάβρυτα και τους Καλαβρυτινούς θεωρείται το περιεχόμενο του λευκώματος για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 που είναι έτοιμο να εκδοθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με δήλωση του πρώην Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, σημειώνει στη δήλωση του:

«Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλαβρύτων κος Νασιώτης Θεόδωρος το χαρακτήρισε πισώπλατη μαχαιριά από ‘’φίλους ‘’ ενώ ομόφωνα το σύνολο των παρατάξεων παρουσία του αντιπεριφερειάρχη σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισαν ότι:

Υποβαθμίζονται τα ιστορικά γεγονότα που εξελίχθηκαν σε όλη την επαρχία Καλαβρύτων και η σημασία τους, παραλείπονται συμβάντα και πτυχές που καθόρισαν την εθνική παλιγγενεσία, και το κυριότερο εμβληματικά γεγονότα στην διάρκεια του αγώνα κατατάσσονται σε τοπικά και όχι εθνικά.

Ζητούν δε την άμεση απόσυρση του λευκώματος, την διόρθωση του με ιστορικά ορθές επιστημονικές διατυπώσεις και παρουσιάσεις συμβόλων και γεγονότων ( Λάβαρο, Αγία Λαύρα και απελευθέρωση Καλαβρύτων ), την επανέκδοση του και κυρίως να μην παρουσιαστεί τώρα.

Κ. Περιφερειάρχη κ Φαρμάκη

Γνωρίζετε ότι το λεύκωμα που εσείς εκτυπώνετε θα θεωρηθεί το ευαγγέλιο που αποτυπώνει την επίσημη εκδοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τα ιστορικά γεγονότα και ότι τα Καλάβρυτα είναι τόπος με διεθνή ακτινοβολία και ενδιαφέρον.

Γνωρίζετε επίσης ότι είναι ισχυρό προωθητικό μέσο της ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας αφού θα δίδεται σε όλους τους προσκεκλημένους, πρέσβεις, προξένους ξένων χωρών, εκπροσώπων φορέων, επιστήμονες κύρους, διεθνείς προσωπικότητες που ο λόγος τους έχει ιδιαίτερη απήχηση.

Γνωρίζετε ότι αν εκδοθεί θα είστε συμμέτοχος στην αλλοίωση και την υποβάθμιση των ιστορικών γεγονότων, ενώ είναι καθήκον και χρέος σας να υπερασπιστείτε τον τόπο μας και την ιστορία του.

Μην δίδετε λοιπόν όπλα στους άλλους που διαρκώς προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία, ακούστε την φωνή των Καλαβρυτινών και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και κάτι ακόμη, απλό μεν εξ’ ίσου σημαντικό, που έχει να κάνει με την αλήθεια:

Σταματήστε την πολιτική οικειοποίηση των έργων, που εκτελούνται στην επαρχία Καλαβρύτων .Τα βρήκατε όλα έτοιμα, ενταγμένα σε προγράμματα και με το σύνολο των απαραίτητων χρημάτων.

Μην καθυστερείτε την υλοποίησή τους και ετοιμάστε νέα δικά σας έργα. Οι αναπλάσεις πλατειών σε Καλάβρυτα και Κλειτορία , ο σύγχρονος εξοπλισμός και εκσυγχρονισμός του συνόλου των υποδομών στο χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και το σύνολο των εκτεταμένων συντηρήσεων του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου έχουν την υπογραφή της περιφερειακής αρχής Κατσιφάρα.

Αρκετά με τα ρουσφέτια, την οικειοποίηση των έργων και τις αλληλοευχαριστίες μεταξύ σας.

Είμαστε στο 2021 , 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821.

Μην μας πάτε πίσω».

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button