ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα που καταργεί -και- το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο

Δραματική επιστολή του προέδρου του Τμήματος-καλεί τους συναδέλφους του σε ανατροπή της κατάστασης

Για «δραματικά διαφορετική κατάσταση», σχετικά με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος που εδρεύει στο Αγρίνιο, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Τμήματος Φραγκίσκος Κουτελιέρης, σε έγγραφο που απέστειλε στα μέλη ΔΕΠ, μετά την αιφνιδιαστική εξέλιξη σχετικά με το μέλλον του Τμήματος, μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα για το Πανεπιστήμιο Πατρών που θα τεθεί προς συζήτηση στην συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει την κατάργηση του Τμήματος και στην συγχώνευση του με το νεοϊδρυθέν Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, το οποίο εντάσσεται στη Γεωπονική σχολή.

“Σας καλώ σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να διασώσουμε το Τμήμα και την υπόστασή μας», αναφέρει σε δραματικούς τόνους ο κ. Κουτελιέρης:

«Αγαπητοί συνάδελφοι

σας ενημερώνω για μια δυσάρεστη και προμελετημένη εξέλιξη που αφορά στο Τμήμα μας. Χθες 27/7 το μεσημέρι τέθηκε στη διάθεση των μελών της Συγκλήτου σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο αφορά και στο Τμήμα μας. Αύριο 29/7 είναι το 4ο θέμα της Συνεδρίασης της Συγκλήτου.

Συνοπτικά, το σχέδιο ΠΔ προβλέπει (α) ίδρυση Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, το οποίο εντάσσεται στη Γεωπονική σχολή, (β) συγχώνευση του ΤΜΠ με το νέο Τμήμα, (γ) άμεση ένταξη μελών ΔΕΠ, μελών ΕΤΕΠ/ΕΔΙΠ, διοικητικών υπάλληλων, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών στο νέο Τμήμα και (δ) μεταφορά της υλικοτεχνικής υποδομής του ΤΜΠ στο νέο Τμήμα.

Για τους εν ενεργεία φοιτητές, καθώς και για αυτούς που θα εισαχθούν φέτος, προβλέπει ολοκλήρωση των σπουδών τους και απονομή διπλώματος Μηχανικού Περιβάλλοντος, χωρίς να διευκρινίζει με ποιόν νομικό και εκπαιδευτικό τρόπο οι σπουδές θα ολοκληρώνονται και ο τίτλος αυτός θα απονέμεται από άλλο, άσχετο Τμήμα, το οποίο θα ανήκει σε άλλη, άσχετη Σχολή. Ειδικώς για τα μέλη ΔΕΠ που θεωρούν ότι έχουν καλύτερη συνάφεια με τα επίσης νεα Τμήματα Γεωπονίας (Μεσολόγγι), Τροφίμων (Αγρίνιο) και Ιστορίας-Αρχαιολογίας (Πάτρα), προβλέπεται η μετακίνησή τους σε αυτά τα Τμήματα με απλή αίτηση στη Σύγκλητο εντός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, οπότε και μετακινούνται με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου και μόνον.

Όσον αφορά στο Τμήμα μας, το σχέδιο ΠΔ διαφοροποιείται από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που υπερψήφισε η Σύγκλητος στα εξής: (α) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα μέλη ΔΕΠ που δεν ταιριάζουν ούτε στην Αειφορική Γεωργία, ούτε σε κανένα από τα άλλα τρία Τμήματα, (β) δεν αναφέρεται τίποτε για το διατμηματικό ΜΠΣ με αντικείμενο το Περιβάλλον, και (γ) δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ποιός θα αποδίδει την ισοτιμία των αποφοίτων.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η κατάσταση που θα βιώσουμε από την Παρασκευή (και εφόσον υπερψηφιστεί από τη Σύγκλητο το σχέδιο ΠΔ) θα είναι δραματικά διαφορετική. Όλοι μας θα ενταχθούμε σε ένα Τμήμα εν πολλοίς άσχετο με τα επιστημονικά πεδία που θεραπεύουμε και την εν γένει επιστημονική και εκπαιδευτική μας διαδρομή. Και όλο αυτό χωρίς να ερωτηθούμε και χωρίς να έχουμε συμφωνήσει.

Ως πρόεδρος του ΤΜΠ σας καλώ σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να διασώσουμε το Τμήμα και την υπόστασή μας. Οι καιροί και οι συνθήκες απαιτούν ενότητα, ομοψυχία και κοινή προσπάθεια. Ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί ώστε αύριο να μην υπερψηφιστεί το σχέδιο ΠΔ, τουλάχιστον στο μέρος του που μας αφορά. Ας μιλήσουμε με όσους μπορούμε, ας κινητοποιηθούμε όλοι ώστε να μην καταλήξουμε να είμαστε κάτι άλλο από αυτό που επιλέξαμε και εκλεγήκαμε».

2 Σχόλια

  1. Ειναι επιτακτικοτατη αναγκη η Αιτωλοακαρνανια να παψει να ειναι ποεκταση της Πατρας και της Πελοποννησου!Φαινεται πως αυτοι που εφτιαξαν την Πριφερεια Δυτικης Ελλαδος και την Αποκεντρωμενη Διοικηση Πελοποννησου Δ.Ελλαδος δεν ξερουν γεωγραφια.Τη δουλαεια εχρι η Αιτωλοακαρνανια που ανηκει γεωγραφικα στη Στερεα Ελλαδα,να υπαγετσι διοικητικα στην Πελοποννησο;Οσο λοιπον επιμρατει αυτη η συγχηση,οσο η Αιτωλοακαρνανια να εξαρταται απο την Πατρα αυτα θα αντιμετωπιζουμε.Στο τελος θα λεμε νομος Αιτωλοακαρνανιας πρωτευουσα Πατρα!Γι αυτο λοιπον ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ,ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΦΩΚΙΔΑ ,και να ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΚΙΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ,Φτανει πια η υποβαθμιση και η εξαρτηση της Δ.Στερεας απο τις ορεξειςτων αλλων!Μπορουμε με του γειτονες μας που εχουμε και κοηνη καταγωγη να τα καταφερουμε καλυτερα.Μπορουμε να εχουμε και Πανεπιστημιο και αλλες σημαντικες υπηρεσιες που μας λειπουν!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button