Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αντιδράσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα ενεργειακών κοινοτήτων στην Ηλεία

Κύριος μέτοχος του έργου είναι η Ενωση Αγρινίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ-για «εν κρυπτώ» απο τις τοπικές κοινωνίες επένδυση κάνει λόγο ο Απόστολος Κατσιφάρας

Αντιδράσεις και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία έχει προκαλέσει η προωθούμενη ενεργειακή επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ, τοποθέτησης φωτοβολταϊκών, σε 6.500 στρέμματα εξωλίμνιων εκτάσεων του ΥΠΑΑΤ, γύρω από τη λίμνη του φράγματος Πηνειού «Κωνσταντίνος Καραμανλής», που διαχειρίζεται ο ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που επικαλείται η «Υπαιθρος Χώρα» το προσεχές διάστημα θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις-μισθωτήρια παραχώρησης των εν λόγω εκτάσεων από τον ΓΟΕΒ, στον κύριο μέτοχο του έργου, την «Ένωση Αγρινίου» και συνολικά 37 ενεργειακές κοινότητες.


Όπως επισημαίνουν στην «ΥΧ» εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόκειται για ένα σοκ που έχουν υποστεί, δεδομένου ότι για την περιοχή είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Υποδομών κονδύλια 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί η λίμνη, δίνοντας ανάσα ζωής στα χωριά της Πηνείας που σταδιακά ερημώνουν.

«Δεύτερος ξεριζωμός»

«Οι κάτοικοι των πολύπαθων χωριών της Πηνείας αντιμετωπίζουν και πάλι τον ξεριζωμό. Από τότε που δημιουργήθηκε το φράγμα και απαλλοτριώθηκαν γεωργικές εκτάσεις για τις ανάγκες άρδευσης των καλλιεργειών, ο πληθυσμός των χωριών μειώθηκε αισθητά.
Το έργο που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υποδομών έδινε αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα όλων των κατοίκων. Και τώρα, εν κρυπτώ, επιχειρείται η καταστροφή της», επισημαίνει με έμφαση στην «ΥΧ» ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας, Βασίλης Παπαδόπουλος, και προσθέτει:

«Ο ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού, ο οποίος έχει την ευθύνη διαχείρισης των εξωλίμνιων εκτάσεων και όχι διάθεσής τους, επιχειρεί την ενοικίαση των εκτάσεων σε 37 εταιρείες-ενεργειακές κοινότητες, με κύριο επενδυτή την Ένωση  Συνεταιρισμών Αγρινίου.
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, καθώς η συμμετοχή 37 εταιρειών γίνεται για να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες διαδικασίες που απαιτεί η αδειοδότηση και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Γιατί η Ένωση Αγρινίου; Και γιατί δεν συμμετέχει ο δήμος ως εταίρος; Εμείς είχαμε ζητήσει τα 6.000 στρέμματα γιατί θέλαμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της περιοχής, που “διψάει” για τουριστική ανάπτυξη, αλλά δεν μας τα παραχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τώρα, τα χωριά της Πηνείας οδηγούνται στην ερημοποίηση».

Ζητούν εξηγήσεις

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτέλεσε ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης κατά την τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας και σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και πρόεδροι χωριών του πρώην Δήμου Πηνείας, εξέφρασαν τις έντονες αντιρρήσεις τους, σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ.

Κατά τη συνεδρίαση, αποφασίστηκε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να αποστείλει επιστολή στην Ενωση Αγρινίου, προκειμένου να παρουσιαστούν στο σώμα αναλυτικά οι λεπτομέρειες που αφορούν το επίμαχο έργο. Ανάλογες εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που το αδειοδοτεί, όσο και το υπουργείο Υποδομών που έχει συμπεριλάβει την περιοχή σε μελέτη αναβάθμισης και αξιοποίησης της λίμνης.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κατατεθούν όλα τα δεδομένα που το οδήγησαν να συναινέσει στην εν λόγω επένδυση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, έκανε λόγο για «διπλό έγκλημα» που συντελείται, αφού, εκτός από τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της περιοχής, θίγεται και η μελέτη αναβάθμισης και ανάπτυξης της λίμνης, των παραλίμνιων και εξωλίμνιων περιοχών.

Παρέμβαση Κατσιφάρα

Για το θέμα, υπήρξε σήμερα Σάββατο και παρέμβαση από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πρώην Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα. Ο κ. Κατσιφάρας κάνει λόγο μεταξύ άλλων για επένδυση που επιχειρείται να γίνει «εν κρυπτώ», χωρίς τις τοπικές κοινωνίες, αλλάζοντας πλήρως τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που είχε αναπτυχθεί για την συγκεκριμένη περιοχή. Ακόμη ζητά το θέμα να έρθει άμεσα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Αναλυτικά:

«Αναστάτωση και αβεβαιότητα για τον αναπτυξιακό χαρακτήρα και το μέλλον της Ηλείας φέρνει η εν’ κρυπτώ επένδυση «Μαμούθ» Φωτοβολταικών στις παραλίμνιες εκτάσεις πέριξ του Φράγματος στην Πηνεία του Δήμου Ήλιδος.

Η προτεινόμενη επένδυση ύψους πάνω από 300 εκ ευρώ που θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των 6.500 διαθέσιμων στρεμμάτων παραλίμνιων εκτάσεων ανατρέπει όλες τις στρατηγικές και τα αναπτυξιακά και παραγωγικά σχέδια όλων των φορέων για την ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας.

Οι τοπικές κοινωνίες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αισθάνονται την πλήρη απαξίωση και δικαιολογημένα γιατί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που νοίκιαζαν τα κτήματα και είχαν αναπτύξει σοβαρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις αγνοήθηκαν  προκλητικά και εκτοπίζονται για δεύτερη φορά μετά από τις απαλλοτριώσεις του 1970.

Οι βουλευτές και οι τοπικοί φορείς τρέχουν εκ των υστέρων να ενημερωθούν για τον χαρακτήρα της επένδυσης και την νομιμότητα των μέχρι τώρα αποφάσεων και κυρίως την συμβατότητα της επένδυσης με τις χρήσεις γης για το ιδιαίτερου φυσικού κάλους οικοσύστημα.

Η βασική συζήτηση στην περιοχή είναι αν η επένδυση των Φ/Β είναι’’ Ευκαιρία’’ η ‘’Παγίδα ‘’ και ποιο θα είναι το μέλλον των αγροκτηνοτρόφων και αν είναι συμβατή με τις ζώνες χρήσης γης και γιατί προετοιμάστηκε χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Οι επενδύσεις των ΑΠΕ είναι στρατηγικής σημασίας για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και πρέπει να είναι συμβατές με τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής και να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και αποδοχή. Και κυρίως ο ενεργειακός πόρος να μοιράζεται δίκαια στις τοπικές κοινωνίες. Αν αγνοήσουμε τους κανόνες και τις αρχές του δικαίου και της δημοκρατίας μόνο αναστάτωση και ανισότητες θα δημιουργηθούν .

Οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί και έργα που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα από την δικιά μας περιφερειακή αρχή ήταν:

Ένταξη στο Διακρατικό πρόγραμμα Ελλάδας – Ιταλίας έργο ανάδειξης με 800.000 για την αναβάθμιση των υποδομών και την τουριστική και περιβαλλοντική προστασίας του οικοσυστήματος.

Χωροταξικό διαγωνισμό ιδεών για τον καθορισμό των ζωνών χρήσης γης καθώς και τον αναπτυξιακόν χαρακτήρα του φράγματος που είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας κατά τα πρότυπα του διαγωνισμού του φράγματος Πείρου –  Παραπείρου στην Αχαΐα που ολοκληρώθηκε αλλά παραμένει στα συρτάρια της Περιφέρειας και της λίμνης Τριχωνίδας στην Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Το Σχέδιό μας και οι πρωτοβουλίες μας ήταν γνωστές, δημόσιες και κοινές με τη προηγούμενη δημοτική Αρχή.

Προετοιμάζαμε τρεις παρεμβάσεις μια ανά νομό που είχαν επίκεντρο το υγρό στοιχείο σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αγνοημένες για πολλά χρόνια  με στόχο να φέρουμε νέους αναπτυξιακούς πόλους ως ευκαιρίες.

Όραμά μας, μετά την ολοκλήρωση του χωροταξικού διαγωνισμού, ήταν η προετοιμασία για τη επόμενη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση ( ΟΧΕ ) στην Ηλεία με επίκεντρο την ποιοτική αγροτική παραγωγή του Κάμπου της Βόρεια Ηλείας, την τουριστική αξιοποίηση της αρχαίας Ήλιδας και την ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη της τεχνικής λίμνης του Φράγματος Πηνειού με επίκεντρο πάντα τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στον τόπο τους.

Η πρότασή μας έχει αναπτυξιακό και βιώσιμο χαρακτήρα και κυρίως ρεαλισμό στην υλοποίησή της. Ήταν ανοικτή, είναι ανοικτή και την θέτουμε πάλι στην Δημόσια σφαίρα των φορέων και των πολιτών της Πηνείας.

Σήμερα όμως όλα τα παραπάνω παρακάμπτονται και αγνοούνται και εν μια ‘’νυκτί ‘’ αλλάζει χαρακτήρα όλη η περιοχή και εδώ  τίθενται ανοικτά τα ερωτήματα:

Α. Ποιος ή ποιοι γνώριζαν για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και του ΓΟΕΒ ; Ποιοι έτρεξαν τις χρονοβόρες  διαδικασίες παραχώρησης με πρωτοφανή μυστικότητα ;  και για ποιο λόγο ;

Β. ποιοι καθόρισαν και με ποια κριτήρια την εκτίμηση τους κόστους της μακροχρόνιας παραχώρησης με το ποιο ευτελές τίμημα για το δημόσιο συμφέρον 8 ευρώ το στρέμμα για τα πρώτα χρόνια και 120 για τα επόμενα όταν στην ελεύθερη αγορά εκτιμώνται τώρα πάνω από 200ευρώ το στρέμμα;

Γ. Γιατί αποκλείστηκαν ;  και αν αποκλείστηκαν ;  από την ενημέρωση η Δήμος και η Περιφέρεια. Δεν έχουν λόγω στην ανάπτυξη της περιοχής ; δεν τους υπολογίζουν ; τι ακριβώς έχει συμβεί ; οι πολίτες θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα.

Δ. Γιατί επιλέχθηκε το μοντέλο του  κατακερματισμού των εκτάσεων για την ενεργειακή κοινότητα. Και εάν αυτό έχει σχέση με την παράκαμψη των περιβαλλοντικών μελετών και εγκρίσεων που είναι απαραίτητες για την επένδυση;

Ε. Γιατί οι εκτάσεις δεν βγήκαν σε δημοπρασία από τον ΓΟΕΒ,  ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερο μίσθωμα για το δημόσιο, να διασφαλιστεί η διαφάνεια και να αποφευκτούν οι επιλεκτικές παραχωρήσεις ;

Κύριοι της Περιφερειακής αρχής,

Αντί να κάνετε τον παρατηρητή για ακόμη μια φορά και να αλληλοσυγχαίρεστε  μεταξύ σας για τι ‘’ πρωτόγνωρες ’’ επιτυχίες σας.

Φέρτε το θέμα άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την συμμέτοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Περιβάλλοντός, του ΓΟΕΒ, του Δήμου Ήλιδος καθώς και τους εκπροσώπους των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της Ηλείας και κυρίως των κατοίκων από όλα τα χωριά της Πηνείας.

Μιλήστε ανοικτά, δώστε απαντήσεις για την συγκεκριμένη επένδυση και καταθέστε όλον τον αναπτυξιακό σχεδιασμό σας για την ευρύτερη περιοχή και κυρίως αποκαταστήστε την χαμένη εμπιστοσύνη με την τοπική κοινωνία.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ που σχεδιάζεται είναι ΛΑΘΟΣ και δεν θα περάσει το 2022».

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button