Δυτική Ελλάδα

Αντιδήμαρχος Λευκάδας: Θα τα φάμε τα σκουπίδια! Δε θα πάμε τα σκουπίδια μας μέσω ΜΑΤ!

epi-skoupidia
Θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των αιρετών της Ηπείρου και του Δήμου Λευκάδας έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση των αποκεντρωμένων διοικήσεων για μεταφορά 16.000 τόνων σκουπιδιών από τη Λευκάδα στους 3 ΧΥΤΑ της Ηπείρου. Η απόφαση αναφέρει πως στους τρεις ΧΥΤΑ της Ηπείρου θα μεταφερθούν έως τις 30 Νοεμβρίου μέχρι και 16.000 τόνοι αστικά στερεά απόβλητα. Από αυτά 2.000 τόνοι θα μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και η υπόλοιπη ποσότητα θα διατεθεί στους ΧΥΤΑ Ελληνικού και Καρβουναρίου.

Στις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου ο πρόεδρος του Στάθης Γιαννούλης σε τοπικά μέσα ανέφερε ότι: “Εάν έρθουν τα απορριμματοφόρα της Λευκάδας στους ΧΥΤΑ της Ηπείρου, θα βρουν τις πόρτες κλειστές! Δεν μπορεί η Ήπειρος να παίξει το ρόλο του φτωχού συγγενή”. Όπως επισημαίνεται οι ΧΥΤΑ στην Ήπειρο, δεν είναι σε θέση να δεχτούν επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων, αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες επέκτασής τους. Και εδώ είναι το κενό που εντοπίζεται στις κυβερνητικές αποφάσεις καθώς προκειμένου να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα της Λευκάδας, δεν έχουν τεκμηριώσει επιστημονικά το τι μπορεί να γίνει και το πόσο αντέχουν οι ΧΥΤΑ της Ηπείρου.

Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Λευκάδας Στάθης Βλάχος μιλώντας το πρωί στον Prisma 91,6 σχολιάζοντας την απόφαση ανέφερε ότι “Υπάρχει μια κοινή απόφαση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, η ουσία για εμάς  είναι ότι αρνούνται να μας βοηθήσουν σε μια κρίσιμη για το νησί μας στιγμή. Εμείς θέλουμε να μας βοηθήσουν οι όμοροι νομοί και να μας ελαφρύνουν από το πρόβλημα μέχρι να μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα που έχουμε για την τελική διαχείριση των απορριμμάτων». Προσπάθησε δε σε όλους τους τόνους να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση που αφορά μέχρι το Νοέμβριο: «Αυτή η απόφαση αναφέρεται μόνο σε 16.000 τόνους που είναι η ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται στη Λευκάδα τη θερινή περίοδο» και συνέχισε «αν υπήρχε μια θετική αντιμετώπιση από τους συναδέλφους της Ηπείρου θα ήταν για εμάς μεγάλη διευκόλυνση καθώς είμαστε σε οριακό σημείο».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν από τους Δήμους της Ηπείρου σημείωσε «Εμείς σεβόμαστε τους πάντες, δε θα επιμείνουμε να πάνε τα απορρίμματα μας στην Ήπειρο.  Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε κοινωνικές αναταράξεις και προστριβές και προβλήματα στους συναδέλφους μας. Θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα μέσα στο πλαίσιο κατανόησης. Θα πληρώσουμε τα χρήματα που αντιστοιχούν, δε θα δημιουργήσουμε προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες». Παρόλα αυτά σε σχέση τόσο με την αντίδραση του κ Γιαννούλη ο οποίος αναφέρει τον φόβο του ότι δεν πρόκειται για μια προσωρινή απόφαση αλλά για κάτι που θα ισχύει για τα επόμενα 3 χρόνια σημείωσε “Δεν ξέρω ο κ Γιαννούλης  πώς το βγάζει για 3 χρόνια. Η κοινή απόφαση μιλάει για 16.000 μέχρι τέλος του Νοέμβρη. Όλα αυτά είναι δικά του πράγματα. Εμείς ποτέ δε ζητήσαμε  για 3 χρόνια, ούτε για πάντα… Εμείς ζητήσαμε μια ανακούφιση”.

Απαντώντας και στη δήλωση του Δημάρχου Αρταίων κ Τσιρογιάννη  σε τοπικά ΜΜΕ που ανέφερε ότι η τοπική κοινωνία δε θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της απόφασης, είπε «Τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας τις χρησιμοποιούμε αν λέμε την αλήθεια στον κόσμο».«Εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις για 16.000 τόνους και από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα κάνουμε».

Όπως επισήμανε ο κ Βλάχος, ο Δήμος Λευκάδας σε 2 ημέρες θα μπορεί να κάνει τη μεταφορά, αυτό ωστόσο δε θια συμβεί εάν δεν αλλάξει ο τρόπος που οι δήμοι της Ηπείρου και οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίσουν το θέμα: «Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι προκειμένου να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση να έρθουμε σε σύγκρουση με τους συναδέλφους μας και τις τοπικές κοινωνίες. Δε θα δεχθούμε  να πάμε τα σκουπίδια μας μέσω των ΜΑΤ.  Τι θα τα κάνουμε; Θα τα φάμε προκειμένου να μη δημιουργήσουμε προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες» κατέληξε.

Home

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button