Γεγονότα

ΑΝΘΗΡ: Το "διαμάντι" της Αιτωλοακαρνανίας που τροφοδοτεί με αρωματικά φυτά την Ευρώπη

koi-aromatika-fytaΠεριζήτητα έχουν καταστεί τα συνεταιριστικά αρωματικά φυτά της Αιτωλοακαρνανίας, με «όχημα» τον δραστήριο και επιτυχημένο Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλλιεργητών Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Ενεργειακών Φυτών Αιτωλοακαρνανίας (Α.Σ.Κ.Α.Φ.Ε.Φ.Α) και την εταιρεία ΑΝΘΗΡ. Οι άνθρωποι μάλιστα στην Αιτωλοακαρνανία έχουν να… λένε για τον επιτυχημένο συνεταιρισμό από το Αγρίνιο, που με πολλή δουλειά και χωρίς τυμπανοκρουσίες κατακτά τις αγορές.

Για περισσότερα από 400 χρόνια η κύρια καλλιέργεια της περιοχής του Αγρινίου ήταν ο καπνός. Σε μια έκταση 120.000 στρεμμάτων, περίπου 25.000 τόνοι καπνού τον χρόνο παράγονταν, φτάνοντας τις καλύτερες ποιότητες του κόσμου. Όμως, εξαιτίας παγκόσμιων εξελίξεων και πολιτικών αποφάσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών για την αντικατάσταση του καπνού ήταν αναγκαία όσο και απαραίτητη.

Προβλέποντας το τέλος της περιόδου του καπνού στην Ελλάδα, ο κύριος Νότης Καμαριάρης ξεκίνησε να αναζητά καινούργιες καλλιέργειες για την αντικατάσταση της παραπάνω, επειδή τότε δεν υπήρχε υποστήριξη από το κράτος στον τομέα αυτό.

Το 1996 ο κύριος Καμαριάρης γνώρισε την χημικό Δρ. Ιουλία Μπράουχλι-Θεοτόκη στην Ζυρίχη της Ελβετίας, η οποία τότε εργαζόταν σε μια εταιρία ανάπτυξης κτηνιατρικών φαρμάκων και συμπληρωμάτων τροφής με βάση τα φαρμακευτικά φυτά. Η δυσκολία εύρεσης υψηλής ποιότητας φυτικών πρώτων υλών οδήγησε στην ιδέα της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ) στην περιοχή του Αγρινίου. Η καλλιέργεια των ΑΦΦ στην Ελλάδα ήταν τότε άγνωστη και τα ΑΦΦ λαμβάνονταν μόνο από ελεύθερη συλλογή. Στην Ευρώπη 150 είδη φυτών είναι υπό εξαφάνιση, εξαιτίας αυτού η καλλιέργεια είναι πολύ σημαντική για να καλύψει την αυξημένη ανάγκη πρώτης ύλης σταθερής ποιότητας και να προστατεύσει και εξασφαλίσει την διατήρηση των αυτοφυών ΑΦΦ.

Αφότου γεννήθηκε έτσι η ιδέα, ο κύριος Καμαριάρης άρχισε τα πρώτα πειράματα με ΑΦΦ, ενώ παράλληλα δοκίμαζε και άλλες καλλιέργειες οι οποίες γίνονταν γνωστές στην περιοχή μετά την περίοδο του καπνού. Μέσω της στενής επαφής και φιλίας με την Δρ. Μπράουχλι-Θεοτόκη και του γιού της Γιώργου Μπράουχλι, ο οποίος σπούδαζε φαρμακευτική στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETHZ) εκείνη την εποχή (αποφοίτησε το 2002), οι πρώτες σημαντικές επαφές με εταιρίες στην Ελβετία και στην Ευρώπη αναπτύχθηκαν.

Μετά από 9 χρόνια προετοιμασίας, πειραμάτων και έρευνας της αγοράς, αναγνωρίζοντας τα σχετικά προβλήματα (διαχείριση των προϊόντων, έλεγχος ποιότητας) αλλά και τις προοπτικές (μεταποίησης και υπεραξίας) αυτών των καλλιεργειών, ο κύριος Καμαριάρης μαζί με άλλους παραγωγούς το 2006 ίδρυσε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλλιεργητών Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Ενεργειακών Φυτών Αιτωλοακαρνανίας (Α.Σ.Κ.Α.Φ.Ε.Φ.Α). Το 2007 ο ΑΣΚΑΦΕΦΑ έγινε μέλος της EUROPAM, του Ευρωπαϊκού οργανισμού καλλιεργητών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Δύο χρόνια αργότερα, το 2009, ο κύριος Καμαριάρης και μέλη του συνεταιρισμού, σε συνεργασία με τον κύριο Μπράουχλι και άτομα άλλων ειδικοτήτων, ίδρυσαν την εταιρία ΑΝΘΗΡ Α.Β.Ε.Ε..

Ο σκοπός της ΑΝΘΗΡ είναι να εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας προϊόντα και μέσω αυτού το συμφέρον του παραγωγού, αφού η πώληση ενός προϊόντος συνδέεται άμεσα με την ποιότητα του. Έτσι ξεκίνησε τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μιας μονάδας επεξεργασίας ξηρής δρόγης, απόσταξης αιθέριων ελαίων, ελέγχου ποιότητας και έρευνας.

 

Η ΑΝΘΗΡ κυρίως δουλεύει αποξηραμένα ΑΦΦ, κάνοντας ακόμα εμπόριο χονδρικής. Το 2014 η ΑΝΘΗΡ μπαίνει στην αγορά με μικρή συσκευασία, ενώ παράλληλα το αναλυτικό της εργαστήριο ολοκληρώνεται σύντομα. Έτσι, ο ποιοτικός έλεγχος μπορεί να γίνει εντός της μονάδας και η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα έχει ξεκινήσει ήδη.

Στόχοι:

«Ο επόμενος στόχος της ΑΝΘΗΡ είναι η ολοκλήρωση της μονάδας απόσταξης αιθέριων ελαίων το 2015», αναφέρει στο paseges.gr ο κ. Νότης Καμαριάρης, κάτι που όπως λέει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθούν και τα οικονομικά της εταιρείας.

 

Κύρια παραγωγή:

Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Ρίγανη, ποικιλίας carva (Origanum vulgare, var. Carva)

Θυμάρι (Thymus vulgare)

Άλλες παραγωγές:

Ρίγανη Ταϋγέτου (Origanum vulgare ssp. hirtum)

Θρούμπι- το θερινό (Satureja hortensis)

Στέβια (Stevia rebaudiana)

Άλλα προϊόντα, όπως το Τσαϊ του βουνού (Sideritis scardica), βρίσκονται και μέσω άλλων παραγωγών στην Ελλάδα.

Η ΑΝΘΗΡ σε συνεργασία με τον ΑΣΚΑΦΕΦΑ έχει πειραματιστεί με περίπου 26 διαφορετικές καλλιέργειες όπως π.χ.:

Achillea millefolium, Echinacea purpurea, Matricaria recutita, Salvia officinalis, Artemisia absinthium, Cymbopogon citratus, Passiflora incarnata, Cistus incanus, Ocimum basilicum…

«Αυτήν την περίοδο έχουμε επικεντρωθεί στις κύριες παραγωγές. Μελλοντικά, μερικές από τις πιο πάνω καλλιέργειες μπορούν να μας προκαλέσουν το ενδιαφέρον ξανά», καταλήγει ο κ. Καμαριάρης.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως τα περισσότερα προϊόντα της ΑΝΘΗΡ «φεύγουν» για χώρες όπως Ελβετία, Γερμανία και Ιταλία, ενώ μικρές ποσότητες διατίθενται και στην εγχώρια αγορά.

 

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@paseges.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close