ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ανοικτή επιστολή Βαρεμένου στην Κ. Σακελλαροπούλου για την εκτροπή του Αχελώου

Με ανοικτή του επιστολή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμενος, απευθύνεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή την επίσκεψη της στο Αγρίνιο.

Ο κ. Βαρεμένος, αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου στην Θεσσαλία, όπου της τέθηκε το θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

Τονίζει δε πως οι Αιτωλοακαρνάνες θα την υποδεχτούν απέχοντας από ενέργειες που θα αλλοίωναν το νοημα της επίσκεψης της, «διατηρώντας όμως στο ακέραιο απόψεις και θέσεις που έχουν δικαιωθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», για την εκτροπή του Αχελώου.

Η επιστολή:

«Αξιότιμη κα Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για την κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας η παρουσία σας στον εορτασμό της Απελευθέρωσης της πόλης του Αγρινίου, ειδικά εφέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Στο πρόσωπό σας συμβολίζεται η ενότητα ως ισχυρή εγγύηση για την ευόδωση των προσδοκιών του ελληνικού λαού για πρόοδο, ευημερία και αειφόρο ανάπτυξη.

Δεν διέφυγε ωστόσο της προσοχής μας, κα Πρόεδρε, ότι η προ ημερών επίσκεψή σας στην περιφέρεια της Θεσσαλίας χρησιμοποιήθηκε από αυτοδιοικητικούς και άλλους παράγοντες της περιοχής ως μοχλός για την προώθηση σχεδιασμών που κάθε άλλο παρά συναντούν την συναίνεση των ενδιαφερομένων μερών. Κάποιοι βρήκαν την “ευκαιρία” να τοποθετηθούν ενώπιόν σας, με τρόπο τουλάχιστον άκομψο θεσμικά, υπέρ ενός αμφιλεγόμενου έργου που συναντά την πάνδημη αντίθεση όσων κήδονται της προστασίας του περιβάλλοντος και, φυσικά, του λαού της Αιτωλοακαρνανίας: της εκτροπής του Αχελώου. Προς τιμήν σας δεν πήρατε τότε θέση επί του ζητήματος.

Ίσως οι παράγοντες αυτοί ήθελαν ακόμη και την σιωπή σας να παρερμηνεύσουν ως “ευμενή ουδετερότητα”.

Εμείς θα σας υποδεχθούμε ανυπόκριτα ως αυτό που είσθε και υπό τον ρόλο που ενσαρκώνετε: ενοποιό και όχι διαιρετικό. Θα απέχουμε λοιπόν από πρακτικές που θα αλλοίωναν το νόημα της επίσκεψής σας, διατηρώντας όμως στο ακέραιο απόψεις και θέσεις που έχουν δικαιωθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Άλλωστε έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, ιδιαίτερα δε στο ΣτΕ, το οποίο ευδοκίμως υπηρετήσατε, κρατώντας μεταξύ άλλων άσβεστο το πνεύμα του Μιχαήλ Δεκλερή, φωτεινού πρωτοπόρου της περιβαλλοντικής προστασίας και της αειφορίας. Εξ άλλου, στην θητεία σας συναντούμε αποφάσεις που σεβάστηκαν αυτό το πνεύμα, κάτι που αναγνωρίσθηκε προσφάτως από τον ελληνικό λαό και τους εκπροσώπους του.

Καλώς να ορίσετε κα Πρόεδρε στην γη της Αιτωλοακαρνανίας, γη φιλόξενη τόσο για εσάς όσο και για τα ζείδωρα ύδατα του Αχελώου».

Ένα Σχόλιο

  1. Λυπούμαι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ από προοπτική ελπίδας και δήθεν συγκέντρωσης των προοδευτικών δυνάμεων μετατρέπεται ταχύτατα σε ένα ακόμα δηλιγιαννικό λαϊκιστικό κόμμα. Έχουν φτιάξει μέσα από τον υπάρχοντα κομματικό μηχανισμό ένα δίκτυο άμυνας κι αντιπαράθεσης με τις εταιρείες κατασκευής αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών και βέβαια υψώνουν αδιαπέραστο τείχος άμυνας ενάντια σε κάθε εκτροπή του Αχελώου ή των παραποτάμων του στο θεσσαλικό κάμπο.
    Αντί δηλαδή από την αντίθεση που είναι πολύ εύκολη γιατί τα αποτελέσματά της είναι βραχυπρόθεσμα καθώς κερδίζει η υπάρχουσα γενιά μαζί με τα παιδιά της, να περάσουν στη σύνθεση των απόψεων, εντοπίζοντας τα θετικά, προτιμούν τον τεχνητό διαχωρισμό των εύπιστων ανθρώπων της επαρχίας. Κι από πάνω το παίζουν και οικολόγοι. Γιατί οι επενδύσεις που αναφέραμε, προφανώς κι αφορούν την ανάπτυξη της χώρας μέσα από περιβαλλοντικούς κανόνες και μέσα. Κι όμως, φροντίζουν να δηλητηριάζουν καλοπροαίρετους επαρχιώτες με υπερβολές και ψέματα.
    Προφανώς και δεν κερδίζει άμεσα η Αιτωλοακαρνανία από όλα αυτά τα έργα και προπαντός του Αχελώου. Αν όμως η Θεσσαλία ερημοποιηθεί, εκτός του ότι θα εγκαταλείψουν τις αγροτικές τους εργασίες πολλοί και θα τρέξουν γιά δουλειά στις πόλεις χωρίς βέβαια αποτέλεσμα, αλλά και δεκάδες μεταποιητικές βιομηχανίες της Θεσσαλίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων θα κλείσουν κι εκείνες, δημιουργώντας πάλι ανεργία. Έτσι και δε θα έχουν οι Αιτωλοακαρνάνες όλα αυτά τα προϊόντα στα ράφια των υπερμάρκετ τους και μάλλον θα πληρώσουν εκείνοι το κόστος των ανέργων από την ερημοποίηση της Θεσσαλίας.
    Το καλύτερο σ’ αυτή την υπόθεση είναι να μην ακούσουν τις δήθεν περιβαλλοντικές σειρήνες της Αριστεράς που κόπτονται γιά το περιβάλλον. αλλά δεν υπολογίζουν και την ανεργία των νέων μας που ολοένα ασχολούνται με επαγγέλματα τεχνικά και μηχανικών. Αντίθετα, πρέπει μέσα από τους πολιτιστικούς τους συλλόγους να κάνουν μία σοβαρή αυτοκριτική και γενναία παραδοχή ότι το εύκολο δεν είναι πάντα και στο σωστό και να υιοθετήσουν πρακτικές προτάσεων τόσο γιά την ανεργία των νέων όσο και γιά το περιβάλλον. Θα φύγουν κι άλλοι νεολαίοι επιστήμονες στο εξωτερικό. Γι’ αυτό, μπορούν να προτείνουν σε αποζημίωση της Αιτωλοακαρνανίας από τη χρησιμοποίηση των νερών του Αχελώου, κάποια αντισταθμιστικά οφέλη γιά τον τόπο τους. Μερικά απ’ αυτά μπορεί ας πούμε να είναι υποχρεωτική μετατροπή του Πανεπιστημίου Πατρών σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και αναγκαστική ίδρυση δεύτερης Σχολής Διοικητικής κατεύθυνσης με το ΔΠΠΝΤ μέσα στο Αγρίνιο. Μπορούν επίσης και οι ίδιοι να συνεισφέρουν στις προτάσεις με αιτήματα που εκείνοι ξέρουν καλύτερα. Εγώ δε γνωρίζω ως Πατρινός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button