Άποψη

Ανοικτή επιστολή Greenpeace ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

epi-greenpeaceMε επιστολή της προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη , τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιάννη Τσιρώνη  και τον Υπουργό Οικονομίας, κύριο Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, η κορυφαία περιβαλλοντική οργάνωση κάνει τις δικές της επισημάνσεις ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Αναλυτικά:

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Θέλουμε, πρώτα απ’ όλα, να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο να ξεπεράσουμε την κοινωνική και οικονομική κρίση.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια βιώσαμε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στον κοινωνικό ιστό της χώρας και χάσαμε πολλά από τα κεκτημένα δεκαετιών. Η περιβαλλοντική νομοθεσία και πολιτική δεν ήταν εξαίρεση.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, απαιτείται ένα μείγμα πολιτικών και στρατηγικών επενδυτικών κατευθύνσεων που εγγυάται την ανάπτυξη της χώρας και προστατεύει την κοινωνική συνοχή. Η προσπάθεια εξόδου από την κρίση εξαρτάται από τη δημιουργία χιλιάδων αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας σε όλη τη χώρα μέσα από την επιτυχή μετάβαση σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την απεξάρτηση από τα εισαγόμενα καύσιμα, την προστασία και ανάδειξη του φυσικού κεφαλαίου της χώρας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την τόνωση της τοπικής παραγωγής σε κεντρική, όσο και αποκεντρωμένη, κλίμακα και την έρευνα και καινοτομία. Ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας των παραπάνω, συμβάλλει αποφασιστικά στην εξυγίανση της σχέσης μεταξύ της οικονομικής δραστηριότητας και του πολιτικού βίου της χώρας.

Η νέα κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει άμεσα την προσπάθεια αυτή μέσα από στοχευμένα μέτρα, πολιτικές και επενδυτικά σχέδια. Τα σχέδια αυτά – αυτονόητα, αλλά παραγκωνισμένα επί δεκαετίες – έχουν τη δυνατότητα να συσπειρώσουν και να προσφέρουν ορατό πολλαπλασιαστικό όφελος για τη βάση του κοινωνικού ιστού, η οποία έχει πληγεί περισσότερο μέσα στην οικονομική κρίση.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε εν τάχει προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί και πάνω στις οποίες έχουμε αναπτύξει συνεργασίες και κοινωνικές συμμαχίες μέσα στα τελευταία χρόνια

1. Στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση ενός εκατομμυρίου κατοικιών εντός δεκαετίας. Η πρόταση περιλαμβάνει κίνητρα που δεν επιβαρύνουν δημοσιονομικά και αποσκοπεί στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων και αποκεντρωμένων θέσεων εργασίας, την μείωση εισαγωγών καυσίμων κοκ. Αντίστοιχη πρόταση μπορεί να εξειδικευθεί σε στρατηγικούς τομείς, όπως ο ιδιαίτερα ενεργοβόρος τουριστικός κλάδος, με ειδικότερα μέτρα και δεσμεύσεις για την αυτοπαραγωγή.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close