Αυτοδιοίκηση

Άνω – κάτω τα οικονομικά των δήμων από την κατάργηση των δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις

koi-dimarxeio

Στις “πλάτες” των ΟΤΑ απ’ ότι φαίνεται θέλει να μετακυλήσει το κόστος των κινήτρων προσέλκυσης επενδυτών η κυβέρνηση αφού με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, εισηγείται την κατάργηση των δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητα του δημοσίου. 

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΚΕΔΕ. η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η εφαρμογή αυτή θα δημιουργήσει μία σειρά προβλημάτων με πρώτο και κύριο τη στέρηση εσόδων στους ΟΤΑ, για υπηρεσίες που θα κληθούν να προσφέρουν δωρεάν στις επιχειρήσεις αυτές, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει τους δημότες τους.

Εκτός αυτού όμως θα δημιουργήσει και επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων αφού αυτές που θα μισθώσουν από το δημόσιο θα δέχονται την προνομιακή μεταχείρηση απέναντι σ’ εκείνες που πλήρωναν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν τα δημοτικά τους τέλη.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

Η Κ.Ε.Δ.Ε. με επείγουσα επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Γ. Πατούλης προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου, Άρθρο 10, με τίτλο «Μέτρα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων».

Τέσσερα είναι τα σημεία που εστιάζει τις διαφωνίες της η Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της προσέλκυσης νέων επενδύσεων που θα στηρίξουν μακροπρόθεσμα την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Θεωρεί ότι η απαλλαγή αυτή παραβιάζει την αρχή της ανταγωνιστικότητας που πρέπει να ισχύει στην αγορά. Αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τις επιχειρήσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στα ιδιωτικά επιχειρηματικά κεφάλαια που συνάπτουν συμβάσεις παραχώρησης με το Δημόσιο, σε βάρος των επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα και πληρώνουν με συνέπεια τα ανταποδοτικά τέλη που προβλέπει η Νομοθεσία.

Η μη καταβολή δημοτικών τελών από τους παραχωρησιούχους επιπλέον παραβιάζει την αρχή της ανταποδοτικότητας στην οποία στηρίζεται η καταβολή δημοτικών τελών. Υποχρεώνει τους Δήμους να προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες που κοστίζουν ακριβά στους δημοτικούς προϋπολογισμούς, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πληρωθούν γι αυτές. Με τον τρόπο αυτό μετακυλίεται το κόστος υποχρεωτικά στους υπόλοιπους, που είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που πληρώνουν κανονικά τα δημοτικά τέλη.

Στερεί από τους Δήμους σημαντικούς και θεσμοθετημένους πόρους , πάνω στους οποίους στηρίζεται η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού. Η Κυβέρνηση με την πρόβλεψη μη καταβολής δημοτικών τελών για τους ιδιώτες παραχωρησιούχους προσφέρει οικονομικά προνόμια για την προσέλκυση επενδύσεων, τα οποία «φορτώνει» στην Αυτοδιοίκηση κι όχι στον κρατικό προϋπολογισμό όπως θα έπρεπε.

Θεωρεί απαράδεκτο στην τρέχουσα συγκυρία να είναι υποχρεωμένοι όλοι να πληρώνουν δημοτικά τέλη, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, για την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών και κάποιοι να απαλλάσσονται επιλεκτικά από την υποχρέωση αυτή, με την ψήφιση από τη Βουλή ευνοϊκών νομοθετικών ρυθμίσεων.

http://www.vimaonline.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button