sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Ανησυχία στον Αη Βλάση για τα ξεραμένα έλατα – τι φταίει; (φωτο)

Ανησυχητικές είναι οι εικόνες στο ελατοδάσος των Παρακαμπυλίων του δήμου Αγρινίου και ειδικότερα στη διαδρομή Αη Βλάσης – Χούνη.

Κάτοικοι της περιοχής παρατηρούν δεκάδες δέντρα να ξεραίνονται, χωρίς να γνωρίζουν ποια μπορεί να είναι η αιτία. Πολλοί είναι θορυβημένοι και από την ασθένεια που εξοντώνει τα πλατάνια και πιστεύουν πως μπορεί να έχει μεταδοθεί και στα έλατα.

Τα ξεραμένα δέντρα στα Καραμαναίικα είναι δεκάδες και όπως είναι φυσιολογικό, η αγωνία μεγαλώνει για την κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει το πανέμορφο φυσικό τοπίο της περιοχής. Απαντήσεις μπορεί ενδεχομένως να δώσει η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας και το τοπικό Δασαρχείο, που έχουν και τη σχετική αρμοδιότητα.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ελατοδάση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, όπου χιλιάδες έλατα έχουν ξεραθεί. Αυτά τα δέντρα, που παραδοσιακά κόβονται για χριστουγεννιάτικους στολισμούς, φέτος απομακρύνονται νωρίτερα λόγω της ξηρασίας και χρησιμοποιούνται κυρίως ως καυσόξυλα.

Η κεφαλληνιακή ελάτη, ένα από τα ενδημικά δασικά είδη της Ελλάδας, συναντάται σε περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Ήπειρος και η Μακεδονία. Αυτά τα δάση, που εκτείνονται σε υψόμετρα από 600 έως 1800 μέτρα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας. Η κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μείωση των βροχοπτώσεων, επιδεινώνει την κατάσταση, καθιστώντας τα έλατα πιο ευάλωτα σε ασθένειες και ξηρασία. Η προστασία και η διατήρηση των ελατοδασών απαιτούν συντονισμένες προσπάθειες, όπως η παρακολούθηση της υγείας των δέντρων, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εφαρμογή βιώσιμων δασοκομικών πρακτικών.

xera elata (1)

xera elata (2)

xera elata (3)

xera elata (4)

xera elata (5)

xera elata (7)

xera elata (8)

xera elata (9)

xera elata (10)

Χορηγούμενη

papathanasiou2025 Τοπική Διαφήμιση
koukounas ezgif.com resize Τοπική Διαφήμιση

3 Σχόλια

  1. Από που έφτασε αυτό το σκουλήκι!!!
    Για τα φοινικοΐδη έφτασε από τα εισαγόμενα για την Ολυμπιάδα του 2004.
    Για τα Πλατάνια και τα Έλατα από που μας ήρθε!!!
    Οι Ελιές, οι πορτοκαλιές, οι λεμονιές, οι Νερατζιες κλπ τι τις ξεραίνει σκουλήκι, έντομο, κληματική Αλλαγή ή κάτι άλλο που έχει χαλάσει παγκόσμια το οικοσύστημα

  2. Έχουν ένα μικρόβιο σαν σκουλήκι που τα ξεραίνει. Ίδιο πρόβλημα πριν μερικά χρόνια υπήρχε και στο Λαμπίρη και με την επέμβαση της Πάτρας τότε σώθηκε το δάσος. Οι εδώ αρμόδιοι ακούνε ή πάλι στην Πάτρα θα καταφύγουμε;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button