ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Ανησυχία για τις κατολισθήσεις στα Όχθια Παλαίρου

Να γίνει άμεσα το έργο ζητά ο δήμαρχος

Νέες κατολισθήσεις προκαλούν αγωνία στους κατοίκους στα Οχθια Παλαίρου.

Συγκεκριμένα, στον επαρχιακό δρόμο Πάλαιρος – Πογωνιά, στη θέση Οχθια, υπάρχει εκτεταμένη κατολίσθηση γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία στους πολίτες.

Τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποίαν έλαβαν χώρα στο δήμο Ακτίου Βόνιτσας άλλωστε, επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται, πως για την αποκατάσταση πρανούς στη θέση Όχθια για την άρση της επικινδυνότητας του δρόμου Παλαίρου – Πογωνιάς, στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας οι Αιτωλοακαρνάνες Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων των κ. Κατσιφάρα και Σπηλιόπουλου απέστειλαν ερώτηση στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει η διαδικασία.

O δημάρχος Ακτίου Βόνιτσας για την επείγουσα κατάσταση αναφέρει σε επιστολή του, με θέμα «Κατεπείγουσα αποκατάσταση Πρανούς στη θέση «Όχθια» Παλαίρου», προς τον περιφερειάρχη, τον αντιπεριφερειάρχη, τον διευθυντή αναπτυξιακού προγραμματισμού και τους επικεφαλής των παρατάξεων:

«Τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποίαν έλαβαν χώρα στο Δήμο μας επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση στη θέση ΄΄Όχθια΄΄ Παλαίρου. Ειδικότερα είχαμε νέες πτώσεις τμημάτων του πρανούς με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζημιά που ήδη υπήρχε και να κλείσει και ο δεύτερος δρόμος (παραλιακός) επικοινωνίας Παλαίρου-Πογωνιάς. Η επικοινωνία σήμερα γίνεται μέσω αγροτικού δρόμου από τον κάμπο της Παλαίρου.

Συνεπώς επιβάλλεται άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών, αφενός για να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ των οικισμών Παλαίρου-Πογωνιάς και αφετέρου για να αποφευχθεί η αύξηση του κόστους αποκατάστασης. Αν σήμερα κοστίζει 440.000 ευρώ πολύ σύντομα το κόστος θα πολλαπλασιαστεί αφού η πτώση των τμημάτων είναι ραγδαία.
Πως θα χρηματοδοτηθεί το νέο έργο που θα προκύψει με κόστος άνω των 1.000.000€; το θέμα είναι γνωστό σε όλες τις παρατάξεις αφού συζητήθηκε πρόσφατα στα αρμόδια όργανα της περιφέρειας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Στις τοπικές κοινωνίες υπάρχει αναστάτωση και έντονη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για δρόμο σε μια πολύ τουριστική περιοχή που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Η το έργο ανατίθεται σήμερα με την διαδικασία του άρθρου 32 παρ.γ του ν.4412,ή τα όχθια καταρρέουν ολοσχερώς με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Σας καλούμε ακόμη μια φορά και με δεδομένο ότι η Δ.Ε. έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην ανάθεση του έργου με τη κατεπείγουσα διαδικασία όπως αρχικά είχε εισηγηθεί η Περιφερειακή σας αρχή.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, (ανοικτός διαγωνισμός άρθρο 27 Ν. 4412) θα βρεθούμε μπροστά σε απρόβλεπτες καταστάσεις και γεγονότα που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Παρακαλώ όπως εισαχθεί το θέμα στη οικονομική επιτροπή όπου είναι πλέον αρμόδια και αν κρίνεται απαραίτητη η δικής μας εισήγηση».

Πηγή εικόνων: katounanews.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button