ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Ανησυχεί για τα οικονομικά του κράτους η Κοινότητα Μεσολογγίου στο ενδεχόμενο διχοτόμησης της Μητρόπολης

Αντιδρά το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου στο ενδεχόμενο της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ανησυχεί για τα οικονομικά του κράτους.

Εξέδωσε σήμερα και ομόφωνο ψήφισμα.


Αναλυτικά:

«Τους δύο τελευταίους μήνες και μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας με πρότασή της στην πολιτική ηγεσία της χώρας θέτει θέμα διχοτόμησης της υπάρχουσας Μητροπόλεως και τη δημιουργία ΤΡΙΩΝ μητροπόλεων μέσα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Ζώντας σε μια περίοδο που με πρόφαση την οικονομική κρίση και πρόσχημα το «συμμάζεμα» των εξόδων του Κράτους, συγχωνεύονται νοσοκομεία και καταργούνται σχολικές μονάδες είναι εντελώς αντιφατικό η ίδια Πολιτεία να εγκρίνει τη δημιουργία μίας νέας Μητρόπολης με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για το Κράτος.

Η μισθοδοσία και οι υποδομές που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας επιπλέον μητρόπολης επιβαρύνουν τον κρατικό κορβανά και κατά συνέπεια τον Έλληνα φορολογούμενο.

Το θέμα της καλύτερης διοίκησης μιας μεγάλης Μητρόπολης, όπως αυτή της Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα μπορούσε πιθανά να ξεπεραστεί με την εκλογή ενός βοηθού επισκόπου.

Η τακτική αυτή είναι συνηθισμένη και σε άλλες Μητροπόλεις όπως αυτή της γειτονικής Αχαΐας. Ο βοηθός επίσκοπος δεν επιβαρύνει οικονομικά το κράτος αφού ο μισθός του είναι όπως ενός ιερέα και βοηθά σημαντικά στη διοίκηση της μητρόπολης.

Τέλος, ο προτεινόμενος διαχωρισμός δεν έχει καμία κοινωνική, οικονομική, γεωγραφική και ιστορική βάση συντελώντας για το Μεσολόγγι το ίδιο έγκλημα που έγινε με τον νόμο «Καλλικράτη» αφαιρώντας του ζωτικό χώρο και περιοχές με ιστορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς αιώνων.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου»

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

6 Σχόλια

  1. Δίκαιο έχουν… Δεν χρειαζομαστε ακόμα μία Μητρόπολη για περισσότερους γραμματείς. Αυτό που χρειάζεται είναι μεταφορά της έδρας της Μητρόπολης στο Αγρίνιο ως η μακράν πολυπληθεστερη πόλη του νομού και εκλογή ενός βοηθού επισκόπου για το Μεσολόγγι…

  2. Αναστο μου με διαφωτισες πολύ!!! Έλεγα και γω προχθές γιατί είχε μποτιλιαρισμα στην ερμιτσα…. Πάνε οι Αγρινιώτες στη Μητρόπολη να πιουν καφέ.

  3. Ευχαριστώ για τις οικονομικοιστορικες σου τοποθετήσεις Νίκο μου αλλά δε με πειθουν! Η νέα μητρόπολη θα στοιχήσει έναν υπάλληλο στο κράτος πρωτοδιοριζομενο (και αν δοθεί τέτοια θέση και δε γίνει διαμοιρασμός των υπαρχοντων) . Κανένας Μητροπολίτης δεν παίρνει το μισθό που λες. Τα όρια της Μητρόπολης μας δεν ήταν ποτέ σταθερά…. Το 1830 ο Πορφύριος ήταν Ναυπακτίας και Μεσολογγίου. Σ αυτά βέβαια συγχωρείσαι γιατί μπορεί να μην ξέρεις αλλά να γραφετε ότι θα επιβαρυνθεί το κράτος τον υλικοτεχνικο εξοπλισμό είναι ένα συνειδητό ψέμα για δημιουργία εντυπώσεων. Εμένα ουδόλως με νοιάζει ποια θα είναι η έδρα και πόσες μητροπόλεις θα είναι…. Μάλλον εσένα και τα ξαδέρφια σου απασχολεί τόσο πολύ που χάσατε τον ύπνο σας μη γίνει νέα μητρόπολη.

  4. 1. Δυο υπάλληλοι είναι 30.000 ευρω το χρόνο.
    2. Ο αρχιμανδρίτης παίρνει 1.000 ευρώ, ο Δεσπότης πάνω από 2.000 το μήνα.
    3. Ακόμα και τα λειτουργικά έξοδα που για σένα δεν είναι τίποτα, είναι χρήματα που – ενδεχομένως – να καταλήγουν πάλι στον κοσμάκη που έχει ανάγκη…
    Καταργούνται σχολεία και συγχωνεύονται νοσοκομεία για λιγότερα από 40.000 ευρώ το χρόνο!!!
    Όσο για τους ιστορικούς λόγους προφανώς και δεν δε αγγίζουν αφού ποτέ δεν είχες ιστορία (ιδιαιτέρως εκκλησιαστική!!!).
    Άλλοι είναι οι λόγοι που θες έδρα μητροπολεως.
    Η αλήθεια δε βλάπτει…

  5. Αυτά τα γουρούνια δεν ανησυχούν για τα οικονομικά του Κράτους Αλλά μη χάσουν τα οικονομικά οφέλη που έχουν από χιλιάδες Αγρινιώτες που τρέχουν σαν μαλάκες στο Μεσολόγγι για ότι χρειαστεί

  6. Οι υποδομές των Μητροπόλεων (γραφεία, επισκοπειο και υλικοτεχνικος εξοπλισμός) δεν δημιουργούνται από το κράτος αλλά από τα έσοδα της Μητρόπολης. Ο Μητροπολίτης που εκλέγεται είναι ήδη αεχιμανδριτης και έχει θέση δημοσίου υπαλλήλου και μισθό. Σε όλες τις Μητροπόλεις το κράτος δίνει μόνο δύο (το πολύ) θέσεις, οδηγού και γραμματέα. Το υπόλοιπο προσωπικό των γραφείων μισθοδοτειται από έσοδα της Μητρόπολης ή αποτελείται από ιερείς που εργάζονται εθελοντικά (ή στις πιο ευπορες με ένα μικρό επιμίσθιο). Για το κράτος η νέα Μητρόπολη θα στοιχήσει μονο έναν υπάλληλο (με μισθό πρωτοδιοριζομενου). Όσο για τα γεωγραφικά όρια και τα ιστορικά…. Οι μητροπόλεις Αρτης, Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Καρπενησίου αλληλοπεριχωρουσαν έδρες, τίτλους και όρια τα τελευταία 300 χρόνια. Επιτέλους πριν γράψετε ο. τιδηποτε ψάξτε το γιατί εκτιθεστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button