ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Αναβλήθηκε για την 1η Ιουνίου η εκδίκαση της υπόθεσης για την ΠΟΠ ελιά Καλαμών

Αναβολή πήρε, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη, 13 Απριλίου, εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των τοπικών φορέων από τη Μεσσηνία για την υπόθεση ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα.

Οι πληροφορίες θέλουν το δικαστήριο να έχει ορίσει νέα ημερομηνία για την Τρίτη 1η Ιουνίου, ενώ η οίκοθεν αναβολή αποδίδεται στις επίμονες συνθήκες της πανδημίας. Η υπόθεση της εκδίκασης πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή από το Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση, ένας ολόκληρος κλάδος που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και στην ποικιλία Καλαμών βρίσκεται μπροστά σε αβεβαιότητα εξαιτίας της προσφυγής αυτής. Τα παραπάνω αναφέρονται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας agronews.gr.

Οι φορείς που δηλώνουν υπέρμαχοι του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αντιτίθενται στην υπουργική απόφαση (γνωστή ως απόφαση Αποστόλου) που διευκολύνει και τυπικά τη διακίνηση διεθνώς της συγκεκριμένης ποικιλίας με την ένδειξη Kalamata Olives, κάτι που είναι διαφορετικό και τελείως ανεξάρτητο από το ΠΟΠ και τη λειτουργία του.

Πάντως, σύμφωνα και με την ενημερωτική ιστοσελίδα, για μερικούς εκατοντάδες τόνους που παράγονται στη Μεσσηνίας οι τοπικοί φορείς έχουν βαλθεί δηλαδή να αποκλείσουν το σύνολο των παραγωγικών κέντρων ελιάς Καλαμών της χώρας από τις αγορές της Ευρώπης και Τρίτων χωρών.

Με άλλα λόγια, 90.000 τόνοι παραγωγής εκ των οποίων 65.000 εξάγονται ως Kalamata Olives με τζίρο 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν μέσα στην άλμη των δεξαμενών σε περίπτωση που το ΣτΕ ανακαλέσει την απόφαση Αποστόλου εντός των δεξαμενών.

Σημειωτέον ότι η πρακτική αγοράς και εξαγωγών σε όλο τον κόσμο με την ένδειξη Kalamata Olives είναι κάτι που χρονολογείται από το 1930, είναι αυτό στο οποίο επενδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (Καλαμών) κι αυτό στο οποίο βασίσθηκαν οι φυτεύσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: tharrosnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button