Αυτοδιοίκηση

"Ανατροπή Τώρα": Άκυρος ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγρινίου

po-dimotiko-5-12-1617Η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αγρινίου, επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι ο   προϋπολογισμός του δήμου Αγρινίου για το έτος 2017 καταρτίστηκε παρανόμως και ως τούτου είναι άκυρος, παραθέτοντας τους λόγους. Εξηγεί πως ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι ξεχάστηκαν εντελώς οι Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 19-12-2016 με θέμα τον Προϋπολογισμό του έτους 2017, δεν επανέφερε την στερεότυπη και κατ΄έτος επαναλαμβανόμενη κριτική περί Προϋπολογισμού χωρίς όραμα  που  δεν δίνει καμία προοπτική για την περιοχή μας, διότι αυτά είναι κοινός τόπος – κοινή παραδοχή αλλά επεσήμανε κυρίως δυο (2) λόγους για τους οποίους η παράταξή μας δεν ψήφισε αυτόν τον Προϋπολογισμό.

1ΟΣ  ΛΟΓΟΣ

Ο Δήμος Αγρινίου παραβίασε τις διατάξεις του άρθρου 77 του ν. 4172/2013 «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις» (Α΄167).  ΔΙΟΤΙ:

  • Ουδέποτε λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου η προαπαιτούμενη από το νόμο απόφαση, η οποία να καθορίζει το ανώτατο ύψος του Προϋπολογισμού εξόδων κάθε κοινότητας για το επόμενο οικονομικό έτος.
  • Ουδέποτε καταρτίστηκαν τα προβλεπόμενα από το νόμο σχέδια του Προϋπολογισμού εξόδων της κοινότητας τα οποία πρέπει να αποστέλλονται συνοδευόμενα από αιτιολογική έκθεση στην οικονομική επιτροπή έως την 20η Ιουλίου.
  • Ουδέποτε συντάχθηκε και ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους το απαιτούμενο από το νόμο ειδικό παράρτημα του Προϋπολογισμού στο οποίο θα πρέπει να αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν τις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους.

2ος  ΛΟΓΟΣ

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αγρινίου καταρτίζεται σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας τον Ο.Τ.Α. που συστάθηκε με το άρθρο 4 ν. 4111/2013, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 76 του ν. 4172/2013 κατ΄εφαρμογήν μνημονιακών ρυθμίσεων και πολιτικών, που οδήγησαν σε μια χώρα μειωμένης κυβερνητικής αυτονομίας και εθνικής κυριαρχίας και ειδικότερα σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατήργησαν το αυτοδιοίκητο. Το κράτος σύμφωνα με το άρθρο 102 παρ. 4 του Συντάγματος ασκεί στους Ο.Τ.Α. εποπτεία που συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας και δεν επιτρέπεται να εμποδίζει την πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους. Εν προκειμένω, σύμφωνα με τα άρθρα 77 παρ.5 και 78 παρ.4 του ν. 4172/2013 το Παρατηρητήριο μετέχει ενεργώς, δια της υποχρεωτικής παροχής της γνώμης του, στην διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του Προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., διατυπώνει προτάσεις τροποποίησης του Προϋπολογισμού και εισηγείται στον Υπουργό Εσωτερικών την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση κατάρτισης και ψήφισης Προϋπολογισμού κατά παρέκκλιση των οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι συγκεκριμένες όμως ρυθμίσεις θεσπίζουν ανεπιτρέπτως προληπτικό έλεγχο σκοπιμότητας των εκτιμήσεων των εσόδων και των δαπανών των αιρετών οργάνων των Ο.Τ.Α. και με το περιεχόμενο αυτό έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α.

Συνεπώς ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αγρινίου δεν καταρτίζεται – διαμορφώνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας γεγονός  το οποίο ως Δημοτική Παράταξη δεν μπορούμε να το ανεχτούμε  Έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε και να υπερασπιστούμε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την συνταγματικά κατοχυρωμένη πολιτική και διοικητική αυτοτέλειά της, δηλαδή την δυνατότητά της για πραγματική και παραγωγική διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button