Ροή Ειδήσεων

Αναταραχή στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών προκαλεί εγκύκλιος του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

epi-ixthyokalliergeies1Αθέμιτο ανταγωνισμό στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αλλά και ενθάρρυνση αυθαιρεσιών και «συναλλαγών» φέρνει εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως καταγγέλει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, προαναγγέλοντας προσφυγή σε κάθε νόμιμο μέσο για την απόσυρσή της.

Οπως επισημαίνει ο κλάδος της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας στην παρούσα συγκυρία βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Αφενός ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών με την εξέταση των φακέλων ίδρυσης ΠΟΑΥ.

Και ενώ ο διάλογος των φορέων του κλάδου (ΣΕΘ – ΠΑΝΕΜΜΙ) με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τείνει να οδηγήσει σε ενέργειες, για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των Π.Δ. ίδρυσης των ΠΟΑΥ, εκδόθηκε πρόσφατα εγκύκλιος του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Ν. Αντώνογλου που δυναμιτίζει την πορεία αυτή και επαναφέρει εύλογους προβληματισμούς που έχουμε εκφράσει επανειλημμένα και στο παρελθόν.

Το θέμα αυτής της εγκυκλίου αφορά τις «προϋποθέσεις χωροθέτησης μονάδων υδατοκαλλιεργειών σε ΠΑΣΜ εντός ΠΑΥ Β, Γ και Δ».

Με τη σχετική εγκύκλιο επανενεργοποιούνται αιτήματα ίδρυσης νέων μονάδων στις ΠΑΥ Β, που υποβλήθηκαν μετά τη θέση σε ισχύ του Ειδικού Πλαισίου, για τις υδατοκαλλιέργειες, αιτήματα τα οποία είναι αντίθετα με το Πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι στις ΠΑΥ Β δεν επιτρέπεται ρητά η ίδρυση νέων μονάδων πριν από την ίδρυση ΠΟΑΥ.

Σε περίπτωση εξέτασης και επανενεργοποίησης των αιτημάτων αυτών, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, τόσο στην έγκριση των μελετών που έχουν υποβληθεί (αξιολογούνται ήδη) για ίδρυση ΠΟΑΥ, όσο και στις υπό εκπόνηση μελέτες για την ίδρυση ΠΟΑΥ.

Οι Ενώσεις  (ΣΕΘ – ΠΑΝΕΜΜΙ), που ως γνωστόν εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου της Ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας, αντιδρούν έντονα στην έκδοση αυτής της εγκυκλίου, τόσο για λόγους νομιμότητας όσο και για λόγους ουσίας, καθόσον τίθεται σε κίνδυνο ο χωροταξικός σχεδιασμός του κλάδου στη χώρα μας.

Ο ΣΕΘ αναρωτιέται ποιους σκοπούς και συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει η έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή και ζητά:

  • Την άμεση ανάκληση τόσο της σχετικής εγκυκλίου όσο και την αντίστοιχη εγκύκλιο της Γεν. Γραμμ. του ΥΠΕΝ κας Ε. Κλαμπατσέα (επί Υπουργού αναπληρωτή κ. Τσιρώνη), καθόσον η τυχόν εφαρμογή τους, και ιδιαίτερα η εξέταση αναδρομικά αιτημάτων ίδρυσης νέων μονάδων, που έχουν υποβληθεί, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αδειοδότησης των μονάδων, νομιμότητας, αλλά και ανατροπής επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών.
  • Με την πεποίθηση ότι η ίδρυση νέων μονάδων με αυτόν τον τρόπο δεν είναι νόμιμη και μπορεί να ενθαρρύνει αυθαιρεσίες και «συναλλαγές», σας καλούμε να προβείτε σε άμεσες ενέργειες, άλλως είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο.
  • Επανερχόμενοι στο σχεδιασμό ανάπτυξης του κλάδου, καλούμε, ΥΠΑΑΤ και ΥΠΕΝ σε συνεργασία, να προχωρήσουν σε ενέργειες για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, όσον αφορά την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του Ειδικού Πλαισίου για τις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και να θέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των Π.Δ που προβλέπεται από αυτό.

Πηγή: ΣΕΘ: Αθέμιτο ανταγωνισμό και αυθαιρέσιες στις ιχθυκαλλιέργειες φέρνει εγκύκλιος του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης | iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close