sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αναστατωμένοι κάτοικοι στην Σπολάιτα Αγρινίου: Λύματα επεξεργασίας ελαιών προξενούν μόλυνση (φωτο)

Πρόκειται για απόβλητα που προέρχονται από επεξεργασία-συντήρηση ελαιών από το εργοστάσιο της Ενωσης Αγρινίου, σύμφωνα με τις καταγγελίες

Αναστάτωση επικρατεί στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Σπολάιτας Αγρινίου.

Λύματα από εργοστάσιο επεξεργασίας-τυποποίησης ελαιών στην περιοχή Κατσαμπρέικα -κατά δήλωση κατοίκων- συντελούν στη μόλυνση του περιβάλλοντος.


Πρόκειται για υγρά απόβλητα που προέρχονται από την διαδικασία συντήρησης των ελαίων, από γειτονικό εργοστάσιο, κάτι που μένει να το διαπιστώσουν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Όπως και το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, ώστε να ενεργήσουν αναλόγως.

Απόβλητα και λύματά του πέφτουν εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, πλησίον κατοικημένης περιοχής και ανάμεσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Παρατηρούνται εικόνες ακραίας και ανησυχητικής μόλυνσης, όπως αυτές καταγράφονται και στις σχετικές φωτογραφίες. Η εικόνα και μόνο προκαλεί φόβο και ανησυχία…

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, πρόκειται για ένα «κοκτέιλ» που περιέχει διαφόρων ειδών συντηρητικά, απόβλητα, καυστικό νάτριο (σόδα) κλπ. Ελέω δε της έντονης δραστηριότητας στη συλλογή και παράδοση των ελιών, το πρόβλημα καθημερινά διογκώνεται.

Έχοντας εύλογα ανησυχήσει, απευθύνθηκαν στις αστυνομικές αρχές, καταγγέλλοντας το γεγονός ενώ έχει συνταχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και έγγραφη καταγγελία η οποία έχει διαβιβαστεί αρμοδίως στον Δήμο και την Περιφέρεια, που καλούνται να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα της κατάστασης. Στην καταγγελία μάλιστα κατονομάζεται το εργοστάσιο της Ενωσης Αγρινίου, ως υπεύθυνο για τη μόλυνση.

Οι κάτοικοι ισχυρίζονται ότι το γεγονός δημιουργεί σοβαρά ζητήματα, πέραν των πιθανών κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία που εγκυμονούνται. Χωράφια διάσπαρτα με ελιές και άλλες καλλιέργειες δεν μπορούν να ποτιστούν. Στην περιοχή βρίσκονται και αρκετές οικίες. Εύλογα προκαλούνται απορίες για το πως υπάρχει αυτή η ανεξέλεγκτη διάθεση στο φυσικό περιβάλλον των αποβλήτων.

Εν προκειμένω, το ζητούμενο είναι να αξιολογηθεί άμεσα η κατάσταση που έχει ανακύψει και να αποδοθούν -εφόσον συντρέχει λόγος βάσει στοιχείων- οι όποιες ευθύνες σε όποιον αναλογούν. Πληροφορίες αναφέρουν πως αν και η καταγγελία έχει τουλάχιστον ένα δεκαήμερο που έγινε, επιτόπιος έλεγχος από αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος-Δημόσιας Υγείας, δεν έχει γίνει ακόμη…

Το agriniopress, προσπάθησε να επικοινωνήσει επανειλημμένα με την διευθύντρια του εργοστασίου ελαιών της Ενωσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Δεν υπήρξε καμιά απάντηση σε σχετικές κλήσεις.

Αξιοσημείωτη και με νόημα είναι η ανάρτηση στο facebook, του Συντονιστή στο Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων (σημ. Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ) κ. Γιάννη Σελιμά:

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

2 Σχόλια

  1. Κλειστε το και αυτο ρε υπερευαισθητοι οικολογοι της πλακας!!!!Οπως κανετε αλλωστε με ολες τις επενδύσεις που προσπαθουν να γινουν στην περιοχή μας!!!
    Εδω ο κοσμος πεινάει και οι διαφοροι “”οικολογοι””βρισκουν αφορμες της πλακας για να σταματησει οτιδήποτε καλο παει να γινει!!!(εκτος βέβαια και αν πρόκειται για #οικολογους#που τους ενοχλει το οτι η Ενωση Αγρινιου εχει μείνει ο μονος σοβαρος πυλωνας ανάπτυξης στην Αιτωλοακαρνανία)!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button