Γεγονότα

Ανασκόπηση 2016: Το Ακτιο-Αμβρακία στα έργα που απογοήτευσαν

epi-aktio-ambrakia2Η χρονιά που τελειώνει αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση στα έργα. Υπήρξαν έργα που απογειώθηκαν πραγματικά και άλλα που βούλιαξαν. Φέτος στις ανασκοπήσεις του ypodomes.com για πρώτη φορά επιχειρούμε να δούμε ποια έργα είναι αυτά και κυρίως για ποιο λόγο πήγαν …ψηλά ή χαμηλά. Τρεις κατηγορίες έργων απογειώθηκαν και 3 έργα απογοήτευσαν. Για να δούμε ποια είναι αυτά τα έργα:

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ
Το 2016 αναμφισβήτητα ήταν η χρονιά του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το έργο από νεκρό, ξαναγύρισε στη ζωή και σήμερα μιλάμε για ένα έργο που σχεδόν έχει κλειδώσει την ολοκλήρωση του για το 2020, αναφορικά με τη βασική γραμμή. Αρκετά καλά τα πήγε και το έργο της επέκτασης προς Καλαμαριά, εκεί όμως παραμένει το πρόβλημα της σε ποσοστό 0% διανοιγμένης δίδυμης σήραγγας.

Εξαιρετικά τα πήγαν και τα έργα στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Αν κάποιος είχε επισκεφθεί τα εργοτάξια πριν ένα χρόνο και το επαναλάβει και σήμερα, θα δει ότι η διαφορά είναι χαώδης. Τα έργα μέσα στο 2016 ωρίμασαν, και είδαμε επιτέλους αρκετές παραδόσεις τμημάτων σε Μορέα, Ολυμπία και Ιόνια Οδό.

Τα σιδηροδρομικά έργα στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός μέσα στο 2016 ωρίμασαν αρκετά, σε τέτοιο βαθμό που να βγει ένας λογαριασμός για το πότε θα παραδοθεί και τι. Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, το Τιθορέα-Λιανοκλάδι θα παραδοθεί το 2017 και το Λιανοκλάδι-Δομοκός το 2018, ολοκληρώνοντας μία σειρά από έργα που κρατούν ούτε λίγο ούτε πολύ 20 χρόνια.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ
Το 2016 το έργο που απογοήτευσε πιο πολύ από όλα ήταν αδιαμφισβήτητα εκείνο της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας προς Πειραιά. Ήδη είχε σοβαρά προβλήματα το 2015, αλλά το 2016 κυριολεκτικά βούλιαξε. Ο Μετροπόντικας ενώ ξεκίνησε και πάλι τον Απρίλιο από το σταθμό ΝΙΚΑΙΑ για τον επόμενο σταθμό ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ συνάντησε προβλήματα και 8 μήνες μετά είναι κάπου στο ενδιάμεσο… Ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ εξελίσσεται σε κατασκευαστικό βατερλώ και σχεδόν 5 χρόνια μετά την εκκίνηση της κατασκευής δεν έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφές. Είναι το έργο-βόμβα που κανείς δεν ξέρει αν απασφαλίσει ή όχι.

Τα έργα για την κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου της Αμβρακίας Οδού. Το έργο στο Άκτιο-Αμβρακία κάνει πράξη αυτό που λέμε “κάθε φέτος και χειρότερα”. Πλήρης κατάρρευση των εργασιών και πλήρης απουσία χρονοδιαγράμματος, οδήγησαν τελικά στην απόφαση για μία νέα μεγάλη εργολαβία-σκούπα που θα επιχειρήσει να σώσει ένα έργο που σε 6,5 χρόνια έκανε πρόοδο …50%. Η τοπική κοινωνία παραμένει σε πλήρη σύγχυση και στο Υπ.Υποδομών ελπίζουν ότι δεν θα επαναληφθεί αυτή η κακή χρονιά.

Το έργο που συμπληρώνει την τριάδα ολοκληρώθηκε, αλλά κυριολεκτικά απογοήτευσε. Είναι ίσως μοναδικό στην ιστορία των έργων που τελείωσε χωρίς να τελειώσει. Μιλάμε για το έργο ανάταξης της ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό τμήμα Αθήνα-Μενίδι-Τιθορέα. Στα 3 χρόνια που κράτησε, η ηλεκτροκίνηση ξαναμπήκε στη θέση της και τον τελευταίο χρόνο μπήκε ως προαίρεση στο φυσικό αντικείμενο και το τμήμα Αθηνα-3 Γέφυρες. Στο τέλος αυτό που έγινε είναι να φτάσει η ηλεκτροκίνηση …200 μέτρα πριν τον Κεντρικό Σταθμό της Αθήνας, αφήνοντας άφωνους τους πάντες. Γιατί;

Χωρίς τον σταθμό της Αθήνας πολύ απλά η ηλεκτροκίνηση παραμένει σε αχρηστία και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νέων κλοπών στις γραμμές. Ο λόγος ήταν πως τα 200 μέτρα δεν υπήρχαν στο αντικείμενο αυτού του έργου αλλά στο επόμενο…Τελικά την παρτίδα προσπάθησε να σώσει η ΕΡΓΟΣΕ δίνοντας προτεραιότητα σε αυτό το μικρό τμήμα προκειμένου να ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες, στις αρχές του 2017. Πρόκειται για το έργο που απογοήτευσε με την προχειρότητα των μελετών του και αποτελεί μνημείο στο πως δεν πρέπει να σχεδιάζουμε έργα χωρίς νόημα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button