ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Ανάπλαση λιμένα Μεσολογγίου: Που εστιάζει η δημοτική αντιπολίτευση

Μια σειρά απο αιτιάσεις, ενστάσεις και κριτικές καταγράφονται από χθες Πέμπτη, ημέρα που έγινε στο Μεσολόγγι η παρουσίαση των οριστικών μελετών της ανάπλασης του θαλάσσιου μετώπου του Μεσολογγίου.

Η δημοτική αρχή Λύρου πανηγυρίζει με ανακοινώσεις τύπου, όπου γίνεται λόγος για «νέους ορίζοντες σε ότι αφορά την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και την περαιτέρω σύνδεση του Λιμένα με τον οικιστικό ιστό και το οδικό δίκτυο με σκοπό την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και μελλοντικών αναγκών του».


Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν ζωτικής σημασίας σχεδιασμό, που έχει όμως πολύ δρόμο μπροστά του και θα υλοποιείται τμηματικά.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η παράταξη «Συμμαχία για το Μέλλον» και ο Σύμβουλος Πάνος Παπαδόπουλος, που έχει επιδείξει ενδιαφέρον για υποψήφιος δήμαρχος, γράφει για την ανάπλαση του λιμανιού πως πέρα από τις εντυπώσεις, «επικρατεί θολό τοπίο χωρίς πυξίδα και πρακτικό περιεχόμενο».

Γράφει συγκεκριμένα: «Η παρουσίαση την 19-1-2023 της πρώτης φάσης ουσιαστικά δύο (2) εκ των οκτώ (8) μελετών που έχουν ανατεθεί για την ανάπλαση του λιμανιού, ομολογουμένως “τράβηξε” το ενδιαφέρον αρκετών συνδημοτών μας. Αποτελεί ένα πρώτο βήμα διαβούλευσης επί των προτάσεων των μελετητών, αν και αυτό πρέπει να συζητείται πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επί της ουσίας τώρα:
1. Ως προς τη μελέτη του αλιευτικού καταφυγίου προέκυψε με σαφήνεια και κατά ωμή παραδοχή των μελετητών, ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποτελεί αντιγραφή (!) άλλων μελετών (Μενίδι), αμφιβόλου χρησιμότητας και υλοποίησης όσων προτάθηκαν με κόστος 1,9 εκατ. ευρώ. Εδώ δύο επισημάνσεις:
α) Δεν υπάρχει αδειοδότηση για το αλιευτικό καταφύγιο και
β) Αν δεν ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, δεν πρέπει να προσδοκούμε ένταξη ή έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

2. Ως προς την αρχιτεκτονική έκθεση ιδεών της γενικότερης ανάπλασης του λιμανιού, επισημαίνουμε τα παρακάτω:
α) Λιμάνι χωρίς οριστικό προσδιορισμό των χρήσεων γης, δεν έχει μέλλον,
β) Λιμάνι με μεικτή χρήση χωρίς να τολμάμε να πούμε τι θέλουμε (τουριστικό ή εμπορικό) θα παραμείνει ως έχει, χωρίς ουσιώδεις παρεμβάσεις στο χώρο,
γ) Λιμάνι χωρίς Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, θα “κουβαλάει” διαχρονικά τις ανασφάλειες, τις αντεγκλήσεις και τις μη νόμιμες χρήσεις,
δ) Πλωτές εξέδρες για υδατοδρόμια και πισίνα εντός του λιμανιού, είναι “αέρας κοπανιστός”, καθότι δεν επιτρέπονται αν το λιμάνι δεν είναι τουριστικό και παραμένει εμπορικό,
ε) Η απόκρυψη του επανακαθορισμού της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, ενδέχεται να επιφυλάσσει εκπλήξεις και
στ) Η απουσία προϋπολογισμού εκτέλεσης έργων και παρεμβάσεων προδίδει το πρόχειρο του πράγματος και την απουσία στοχευμένης πυξίδας χρηματοδότησης για υλοποίηση των προτεινόμενων έργων.

Εν κατακλείδι, εάν δεν ξεκαθαρίσουν ΟΛΑ τα παραπάνω, θα μείνουμε, για μα ακόμα φορά, στις εντυπώσεις χωρίς ουσία και πρακτικά αποτελέσματα. Και βέβαια η όποια έναρξη εκτέλεσης αδειοδοτούμενων έργων θα απαιτήσει τουλάχιστον μία τριετία».

Εκ μέρους του συνδυασμού «Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών», η επικεφαλής Όλγα Δασκαλή, σημειώνει:

«Αγαπητοί συνδημότες,
σήμερα (19-01-2023) βρεθήκαμε στο Δημαρχείο για να παρακολουθήσουμε την εξαγγελθείσα από τον κ. Δήμαρχο παρουσίαση του master plan του λιμανιού. Έχοντας ως βάση τη νομοθεσία περί λιμένων και το γεγονός ότι το λιμάνι μας είναι λιμάνι μείζονος ενδιαφέροντος, περιμέναμε να δούμε σε πλήρη ανάλυση το «Πλαίσιο έργων ανάπτυξης λιμένα (ΠΕΑΛ)».
Πλήρης ανάλυση σημαίνει περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ορισμός επιθυμητών αναπτυξιακών στόχων, οικονομετρική ανάλυση των στόχων και πάρα πολλά άλλα που αναφέρονται αναλυτικά στη νομοθεσία.

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε ότι το “Πλαίσιο έργων ανάπτυξης λιμένα” αποτελεί τη βασική μελέτη μαζί με αυτή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσει ο Δήμος να πάρει αδειοδοτήσεις και εν συνεχεία να καταφέρει να βρει χρήματα για να γίνουν τα έργα.

Στο τέλος της παρουσίασης υποβάλλαμε στους μελετητές την εξής ερώτηση: «Ποια φάση του ΠΕΑΛ μας παρουσιάζετε και με ποιον/ποιους διαβουλεύτηκατε τους αναπτυξιακούς στόχους;».

Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι μίλησαν με τη δημοτική αρχή και το ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που έθεσαν τους αναπτυξιακούς στόχους, μετά από 4 διαβουλεύσεις μέχρι σήμερα.

Περιττό να πούμε ότι δεν καλεστήκαμε ούτε ως αιρετοί σύμβουλοι της Κοινότητας Μεσολογγίου (που είναι κάποια μέλη του συνδυασμού μας), ούτε ως απλοί δημότες σε κάποια από αυτές, αν βέβαια έγιναν. Θα παρακαλούσαμε πολύ ωστόσο, όσους καλέστηκαν και συμμετείχαν να δημοσιεύσουν τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις τους.

Στην ουσία, μας παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση, χωρίς οικονομετρικά στοιχεία και με την εξής “αναπτυξιακή” στόχευση που λέει ότι: «Κρατάμε την εμπορική χρήση του λιμανιού για ένα πλοίο μέχρι 135 περίπου μέτρα μήκος, στο τουριστικό κομμάτι βάζουμε δύο πλωτές εξέδρες και προχωράμε και σε μια εξωτερική ανάπλαση. Προβλέπουμε μια θέση για υδατοδρόμιο και δίπλα χώρο περιφραγμένο για κολύμβηση χωρίς όμως, να ξέρουμε αν αυτά θα εγκριθούν από το αρμόδιο Υπουργείο».

Ζητήσαμε τα πρακτικά των διαβουλεύσεων, αλλά δεν υπάρχουν. Γι’αυτό ζητάμε όλο το “Πλαίσιο έργων ανάπτυξης λιμένα” να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε και να στείλουμε τις προτάσεις μας. Οι μελέτες πληρώνονται με 212.810,54 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος επομένως, οφείλουμε να επιδιώξουμε οι μελέτες αυτές να αποτελέσουν τη βάση για να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις και όχι να μπουν στο αρχείο.

Σήμερα πάντως, δεν είδαμε μια αναπτυξιακή πρόταση για το λιμάνι μας. Είδαμε να αναμασάται ουσιαστικά η υφιστάμενη κατάσταση.
Είναι κομβικής σημασίας η παρουσίαση στους δημότες των οικονομετρικών στοιχείων ώστε να αποφασιστεί αν επιθυμούμε να κρατήσουμε την εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού ή αν μας συμφέρει αναπτυξιακά να προχωρήσουμε σε έναν αμιγώς τουριστικό λιμένα. Μόνον έτσι θα μπορεί να δημιουργηθεί ένα «Πλαίσιο έργων ανάπτυξης λιμένα» με αξιώσεις αλλά και με ουσιαστική προοπτική για ανάπτυξη της περιοχής μας».

Ο Δημήτρης Κοτσόργιος, από το «Φόρουμ ενεργών πολιτών» με ανάρτηση του στο facebook, παραθέτει επίσης μια σειρά απο παρατηρήσεις:

«Αγαπητοι συνδημοτες για να ειμαι συγκεκριμενος για την σημερινη συναντηση δεν ακουστηκε τίποτα για το τεραστιο θαλασσιο μετωπο παρα μονο για το λιμανι και γι αυτό το λογο εχω την υποχρεωση να σας γνωστοποιησω τα παρακατω:

1) Στην παρατηρηση μου ότι στην Μ.Π.Ε που κατατεθηκε στο ΕΠΑΛ ( μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων ) αναφερεται όχι το Μεσολογγι αλλα το Μενιδη εγινε πανικος και η μελετητρια σε εντονο υφος ειπε ότι εκανε κοπη πέιστ από άλλη μελετη, προφανως δεν γνωριζει ότι μια μελετη είναι εργασια πεδιου στο συγκεκριμενο χωρο και όχι αντιγραφη στοιχειων από μελετη αλλου χωρου.

2) Προσπαθησαν να προσεγγισουν τις χρησεις γης στο λιμανι Μεσολογγιου χωρις χωροταξικο και όπως μας ομολογησε και ο Δηθεν δημαρχος αρκετες περιοχες φαινονται μεσα στην θαλασσα και θα υπαρχει προβλημα . Παρουσιαστικε μια προχειρη δουλια χωρις ουσιαστικο αποτελεσμα γιατι δεν μπορεις να προτεινεις χρηση γης και μετα να κανεις το χωροταξικο .

3) Προτειναν πλωτη πισινα στην περιοχη του δασυλλίου και διαφορες πλωτες εξεδρες προφανως γιατι αγνοουν ότι εντως της λιμενολεκανης απαγορευεται ακομα και η αγκυροβολια ποσο δε περισσοτερο η κολυμβηση και οι πλωτες εξεδρες , αγνοουν ακομα ότι αυτό δεν ρυθμίζεται με αποφαση του Δημοτικου Λιμενικου Ταμείου αλλα με βαση τον Γενικο Κανονισμό Λιμενα.

4) Πρότειναν 130 μετρα για το εμπορικο λιμάνι χωρις να εχουν γνώση τι θα κανει ένα μεγαλυτερο καραβι , δεν αναφερθηκαν σε χωρο εναποθεσης εμπορευματων από τα πλοια και προσπαθησαν να μας πεισουν ότι ο χωρος του εμπορικοπυ λιμανιου θα εχει καγγελα τα οποια θα αναδιπλωνονται ώστε να μην ενοχλουνται τα καταστηματα όταν δεν υπαρχουν καραβια αποκρυβοντας από τους δημοτες ότι στον χωρο του εμπορικου λιμανιου δεν μπορει να εισελθει κανεις χωρις ΕΙΔΙΚΗ αδεια και ότι ο χωρος είναι μονιμα ασφαλισμενος με τον Γ.Κ.Λ .

5) Ακουστηκε μαλιστα από μελετητρια ότι στην προσπάθεια να ΚΡΥΨΟΥΜΕ το κτηριο της ιχθυοσκαλας θα κανουμε αναπλαση του χωρου δειχνοντας με αυτό τον τροπο την ελλειψη σχεδιασμου και όχι προβολης των στρατηγικων χαρακτηριστικων του Μεσολογγιου ένα από τα οποια είναι και το κτηριο της Ιχθυοσκαλας που ειναι το παλιο κτηριο των καπναποθηκων που δυστιχως καποιοι που θελουν να είναι σωτηρες του τοπου δεν το ξερουν γιατι αγνοουν την ιστορια αυτου του τοπου .

6) Ο Λυρος μαλιστα ανεφερε αρκετες φορες ότι σκοπεύουν στην περιοχη πισω από Αγια Ελεούσα να φτιαξουν ξενοδοχιακη μοναδα με ότι αυτό συνεπαγεται αντι να ανδειξουν τα τοπικα χαρακτηριστικα της περιοχης και πανω σε αυτά να χαραξουν την πολιτικη τους που πρεπει να ειναι πολιτικη με σχεδιασμο .

7) Ειπε ψεματα ότι εγινε διαβούλευση με φορείς και τις δημοτικες παραταξεις για αυτό που παρουσιαστικε σημερα γιατι αν εγινε διαβουλευση να μας πει γιατι δεν ειδοποιηθηκε και η δικια μας παραταξη .

Το σημερινο θεμα θα επρεπε να εχει βγει σε διαβουλευση και να ελθει στο Δ.Σ για συζητηση και εγκριση , δυστυχως ομως στο δημο κυριαρχει η αρχη του ενός ανδρος που όχι μονο φιμωνει οποιον δεν είναι υποτελης του αλλα κλειδωνει και υπαλληλους μεσα στο δημαρχειο πιεζοντας να υπογραψουν παρανομες αποφασεις .

Αυτό που εγινε σημερα αγαπητοι συνδημοτες δεν ηταν παρουσιαση μελετων και εργων αλλα ένα θεατρο σκιων με μοναδικο πρωταγωνιστη και αυτοχειροκροτητη τον Κωστα .

Πρεπει να κατανοησει αυτος που θελει να λεγετε δημαρχος ότι κάθε διαφορετικη αποψη από την δικια του δεν είναι απαραιτητα εχθρικη . Η φιμωση που επιβαλλει του στερει την δυνατοτητα να συλλαβει ιδεες που ουτε στον υπνο του δεν φανταζεται

Εχει αποτυχη σαν ανθρωπος αλλα και σαν επικεφαλής του δημου με την ταχτικη που ακολουθεί .
Αγαπητοι συνδημοτες μονο μια υπηρεσια μπορει να προσφερει σημερα για να βοηθησει τον δημο και αυτή είναι να παει στο σπιτακι του να ασχοληθει με τις ελιτσες του τις σωληνες του τις βιδες του κτλ μακρια από τον δημο γιατι θα καταστρεψει τα παντα .

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button