Άποψη

Αναμένουν την αξιοποίηση οι εργοταξιακοί χώροι στο Αντίρριο

epi-ergotaxio-gefyra

 Γράφει ο Κώστας Αγγελόπουλος
Μπορεί δημοσιεύματα του τοπικού τύπου -έστω και με ερωτηματικά- που αναπαράγουν αντίστοιχα του αθηναϊκού τύπου, να δίνουν την εικόνα πως επίκεινται η πώληση των εργοταξιακών χώρων, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική για το μεγάλο τμήμα τους, το πρώην εργοτάξιο της γέφυρας που βρίσκεται στο Αντίρριο.

Οι πρώην εργοταξιακοί χώροι του Αντίρριου – κτήμα του ελληνικού δημοσίου που έχει περιέλθει στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ – σήμερα βρίσκονται σε φάση Αναμονής ως προς την εκμετάλλευσή τους. Το ΤΑΙΠΕΔ (διάδοχη κατάσταση της ΚΕΔ) πράγματι προχωρά σε διαγωνισμό για ακίνητο -γήπεδο -που ευρίσκεται στην παραλιακή ζώνη του πρώην Δήμου Ρίου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Γεωργίου.Το ακίνητο είναι σε εξαιρετικά κομβικό σημείο, σε άμεση γειτνίαση με τη Ζεύξη Ρίου – Αντιρρίου, το πορθμείο του Ρίου και το κάστρο του Ρίου.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Το ακίνητο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για τουριστική εγκατάσταση. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός ,θα διεξαχθεί την 7-3-2014,ενώ η τιμή εκκίνησης για την απόκτηση του είναι 1.300.000€Το Δημόσιο κτήμα με τα στοιχεία ΑΒΚ 314 έκτασης 213 στρεμ., είναι οι πρώην εργοταξιακοί χώροι της γέφυρας στο Αντίρριο, έχουν μπει σε διαδικασία αξιοποίησής τους-, αλλά το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και η βαθιά ύφεση που ζει η χώρα είναι στοιχεία που λειτουργούν ανασταλτικά αυτή την ώρα. Εκείνο πάντως που είναι σημαντικό είναι ότι την περίοδο της ΚΕΔ είχαν ολοκληρωθεί σε συνεργασία τότε με τον Δήμο Αντιρρίου, όλες εκείνες οι διαδικασίες τεχνικές και γραφειοκρατικές που καθιστούσαν το έργο ώριμο για να βγει στην αγορά και να αξιοποιηθεί προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η τουριστική εκμετάλλευση των χώρων αποτελεί μονόδρομο παρά το γεγονός πως έχουν ακουστεί προτάσεις που δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής.
Άλλωστε η πολιτεία σήμερα έχει θεσπίσει σημαντικά εργαλεία που συνδράμουν τους επενδυτές προς την κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης ακινήτων.

Ο συνδυασμός του νέου πλαισίου για το χωροταξικό του τουρισμού ν.4002/11,ν.4173/13 με το υπό αναθεώρηση πλαίσιο του αντίστοιχου της περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας είναι ένα δυναμικό εργαλείο για την προσέλκυση δυνάμεων των αγορών για μια τέτοια επένδυση. Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του ευρύτερου χώρου συναινούν προς μια τέτοια αναπτυξιακή κατεύθυνση. Η χωρική ένταξη του Αντιρρίου στον τουριστικό άξονα διασύνδεσης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων Αρχαίας Ολυμπίας – Ήλιδας προς Δελφούς, στην παράκτια τουριστική ενότητα της Ναυπακτίας και στο τουριστικό τρίγωνο Επίδαυρος – Ολυμπία –Δελφοί, μεγιστοποιεί τις δυνατότητες ανάπτυξης ευρείας ποικιλίας τουριστικών δραστηριοτήτων, είτε λόγω αυτής καθεαυτής της προσφοράς του ως υπερτοπικού κόμβου στην απόληξη της γέφυρας µε αξιόλογο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο, είτε ως δίοδος προς άλλα αξιόλογα πολιτιστικά τοπία και μνημεία µε τα οποία μπορεί να αναπτύξει θεματικά πολιτιστικά δίκτυα, ενώ η Γέφυρα «Χαρ.Τρικούπης» αποτελεί ένα νέο τουριστικό και εκπαιδευτικό πόλο υπερτοπικού και υπερεθνικού χαρακτήρα.

Ο σημαντικός όμως και απαραίτητος κρίκος για την επιτυχή έκβαση αυτής της προσπάθειας  σήμερα, είναι το γενικότερο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ένας επενδυτής θα κληθεί να αναλάβει το ρίσκο μιας τέτοιας επένδυσης. Ένα περιβάλλον που δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης,ένα περιβάλλον στο οποίο κατά γενική ομολογία γεννά επενδυτικές ευκαιρίες.ένα περιβάλλον που προσδοκά πολιτική σταθερότητα,με καθαρούς κανόνες του παιγνίου. Σε αυτό το περιβάλλον η αξιοποίηση των εργοταξιακών χώρων είναι η καλύτερη επενδυτική ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή που θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα ανάπτυξης.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση τους μηχανισμούς που διαθέτει και ο Δήμος Ναυπακτίας βρήκε τέτοιους έτοιμους-κοινοπραξία Γέφυρες Ανάπτυξης- είναι να προβάλλει και να μεγιστοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής της.Η αναμονή έναρξης της διαδικασίας πρόσκλησης επενδυτικού ενδιαφέροντος σήμερα μπορεί να αξιοποιηθεί για τη προβολή των πλεονεκτημάτων της περιοχής σε επενδυτικά σχήματα που μπορούν να έχουν ενδιαφέρον για μια τέτοια επένδυση και μόνο η έλλειψη πολιτικής διορατικότητας από το πολιτικό προσωπικό της περιοχής μπορεί να τροχοπεδήσει μια τέτοια προσπάθεια. Ας ελπίσουμε το πολιτικό προσωπικό να αντιληφθεί το κρισιμότητα του εγχειρήματος και διατηρώντας τη διαφορετικότητα των απόψεων του δεν θα βάλει το θέμα στην εκλογική αρένα προς χάριν ψηφοθηρικών επιδιώξεων.

Πηγή:antiriopoliton.blogspot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button