Άποψη

Ανακοίνωση υποψηφιότητας Άρη Τσιρογιάννη

po-tsirogiannis-viogrfaiko1Όσο κι αν ακούγεται κλισέ, οι εκλογές στις 18 και 25 Μάη (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) είναι οι πιο κρίσιμες για το μέλλον μας, μέχρι τις επόμενες που θα είναι οι εθνικές. Σ’αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τις ζωές μας και για το μέλλον των παιδιών μας.

Μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αφού παρήλθαν τέσσερα χρόνια από όταν η χώρα μας παραδόθηκε βάσει οργανωμένου σχεδίου στα χέρια της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), υπό το πρόσχημα της διάσωσής της λόγω υψηλού χρέους, ενώ ο πραγματικός σκοπός ήταν κατ’ αρχάς η διάσωση του ευρώ και των ευρωπαϊκών τραπεζών που ήταν εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, και στη συνέχεια η λεηλασία της χώρας και του πλούτου της, οι κυβερνήσεις που είχαν την τύχη της χώρας μας στα χέρια τους σ’αυτό το διάστημα πέτυχαν το φαινομενικά ακατόρθωτο:

Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, αύξηση του χρέους (ονομαστικό και ως ποσοστό του ΑΕΠ), μείωση του ΑΕΠ, κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, πάνω από τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι, εκατοντάδες χιλιάδες – κυρίως νέοι επιστήμονες – που έφυγαν μετανάστες, στερώντας από τη χώρα το συγκριτικό της πλεονέκτημα για την έξοδο από την κρίση, κατακόρυφη μείωση του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Η επιβολή μέτρων πρωτοφανούς λιτότητας, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, οι απολύσεις, οι περικοπές στην υγεία και την παιδεία, η άγρια φορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αφήνοντας στο φορολογικό απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο, ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Όλα τα παραπάνω, συνοδεύτηκαν από εκφυλισμό της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, σωρεία Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (πολλές εξ αυτών δεν κυρώθηκαν καν με νόμο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα) και ψήφιση νόμων εκατοντάδων σελίδων σε μια ή δύο μέρες από την εισαγωγή τους στη Βουλή, προκειμένου να εφαρμοστούν τα μέτρα που προέβλεπαν τα μνημόνια και οι αναθεωρημένες εκδοχές τους, θεσμοθέτηση επί της ουσίας ενός παρασυντάγματος του μνημονίου, όπως εύστοχα έχει επισημάνει ο συνταγματολόγος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο ΔΠΘ Γιώργος Κατρούγκαλος, θεσμοθέτηση του ακαταδίωκτου και της ατιμωρησίας όσων εκποιούν με τις υπογραφές τους το δημόσιο πλούτο, εν γένει σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα.

po-tsirogiannis-viogrfaikoΣτο ίδιο διάστημα η χώρα συνεχίζει να χρεώνεται προκειμένου να δοθούν αφειδώς χρήματα (σε ρευστό και εγγυήσεις) στους τραπεζίτες, ώστε να συνεχίσουν να διοικούν τις τράπεζες που οι ίδιοι έριξαν στα βράχια, τράπεζες που ενώ ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα, όχι μόνο δεν διοικούνται από το δημόσιο, αλλά συνεχίζουν  να διοχετεύουν ρευστότητα στο εγχώριο σύστημα διαπλοκής που συγκροτούν οι τραπεζίτες με μεγαλοεκδότες, μεγαλοεργολάβους και το ντόπιο παρασιτικό κεφάλαιο.

Στον αντίποδα, το μόνο αποτέλεσμα που έχει να επιδείξει η σημερινή κυβέρνηση έναντι όλων αυτών είναι το κάλπικο «πρωτογενές πλεόνασμα» και η ελεγχόμενη «έξοδος στις αγορές», που συνιστούν το κατά Σαμαρά περιβόητο success story, παρουσιασμένο σε συνεννόηση και με τις ευλογίες της κας Μέρκελ και της τρόικας ως μέγα επίτευγμα, ώστε να επιχειρηθεί η διανομή ψίχουλων κατά την προεκλογική περίοδο, αντάλλαγμα για την εξαγορά των ψήφων λίγων απελπισμένων, προκειμένου να μετριαστεί η οργή του λαού στην κάλπη.

Όμως αυτή τη φορά ουδείς δικαιούται να πει εκ των υστέρων ότι εξαπατήθηκε. Τα μνημόνια δεν τελείωσαν, η καταστροφή δεν έχει γίνει ολοκληρωτική, σχεδιάζουν ακόμη πολλά. Η ιδιωτικοποίηση του νερού, το ξεπούλημα του αιγιαλού, οι περαιτέρω περικοπές στην υγεία και στην παιδεία, η περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, η ακόμη σκληρότερη φορολόγηση είναι στο πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα. Θα τους αφήσουμε;

Αν μετά από τέσσερα χρόνια διαρκούς λιτότητας τα αποτελέσματα ήταν αυτά που προαναφέρθηκαν, αν μετά από τέσσερα χρόνια αγώνων των εργαζομένων και του λαού, με δεκάδες απεργίες και διαδηλώσεις, είχαμε μόνο ήττες, αυτή τη φορά είναι η δική μας ευκαιρία για μια μεγάλη, αποφασιστική νίκη. Είναι η στιγμή που όλοι έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που μας εξαθλιώνει μέρα με τη μέρα, έχουμε χρέος να αντισταθούμε στο γκρέμισμα των ονείρων μας.

Με αυτό το σκεπτικό συστρατεύομαι σ’αυτόν τον αγώνα, ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας» και υποψήφιο περιφερειάρχη τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου και ζητάω από τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας την υπερψήφιση του συνδυασμού μας.

Όχι μόνο γιατί η απερχόμενη διοίκηση αφήνει πίσω της ένα απαρχαιωμένο και ασυντήρητο οδικό δίκτυο, ασυντήρητο αρδευτικό δίκτυο και εγκαταλελειμμένες υποδομές. Ούτε γιατί ακύρωσε τον πολιτικό της ρόλο, δεν υπήρξε διεκδικητική και παρεμβατική, δεν υποστήριξε το παραγωγικό κομμάτι των κατοίκων της, δεν στάθηκε αλληλέγγυα στους έχοντες την ανάγκη. Από τη στιγμή που δέχτηκε χωρίς αντίδραση τις περικοπές των πόρων της, υποθήκευσε τόσο την αποτελεσματικότητά της όσο και την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία της. Από τη στιγμή που συναίνεσε στην απαξίωση του στελεχιακού δυναμικού της, με διαθεσιμότητες και απολύσεις και κυρίως την απειλή τους να επικρέμεται, έγινε συνεργός της κυβέρνησης.

Όχι μόνο γιατί, αν η διοίκηση της Περιφέρειας περάσει στα χέρια της «Αντίστασης πολιτών Δυτικής Ελλάδας» θα υπάρξει διαφορετική ιεράρχηση των αναγκών, θα μπουν στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, θα γίνει η περιφέρεια διεκδικητική, υποστηρικτική των παραγωγικών δυνάμεων, θα στηρίξει την πραγματική παραγωγή, θα στηρίξει την ήπια τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, θα στηρίξει και θα υπερασπιστεί το ανθρώπινο δυναμικό της.

Αλλά, κυρίως, γιατί η νίκη της «Αντίστασης πολιτών Δυτικής Ελλάδας», παράλληλα με τη νίκη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην υπόλοιπη χώρα και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, θα πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις στη χώρα μας, ώστε να γίνει πράξη το σύνθημά μας, να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button