Άποψη

Ανακοίνωση Ο.Α.Σ Αιτωλ/νίας σχετικά με τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών

geg-kalyvia-plhmmyra2Για ακόμη μια φορά δεν έφταναν οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, το μεγάλο κόστος παραγωγής, τα αβάσταχτα χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ) έρχονται να προστεθούν και οι μεγάλες καταστροφές από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μεσολογγίου (Νεοχώρι, Κατοχή, πρώην δήμο Οινιαδών και των ορεινών όγκων του Νομού μας, ιδιαίτερα Ορεινή Ναυπακτία).

Από την μια μεριά να γίνεται, υποτίθεται, ο μεγάλος καυγάς για την εκτροπή του Αχελώου και από την άλλη τα νερά του Αχελώου να πνίγουν χιλιάδες στρέμματα. Από την μια μεριά τον χειμώνα να υπάρχουν καταστροφές από βροχοπτώσεις και από την άλλη το 68% της γής στην Αιτ/νια να είναι μη αρδεύσιμο (όπως είναι η περιοχή της Μακρυνείας),και να μην υπάρχει σχεδιασμός για άρδευση από το φράγμα των Αχυρών .

Ας μην αρκεστούν οι αγρότες και οι κάτοικοι αυτών των περιοχών στις χιλιοειπωμένες δικαιολογίες και σε νέες υποσχέσεις… Όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας θα τελειώσουν και τα λόγια συμπάθειας και οι όποιες εξαγγελίες. Όλα τα προηγούμενα χρόνια από συμπάθεια και υποσχέσεις χορτάσαμε… Όμως τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, πρόληψης και συντήρησης τα ψάχνουμε και δεν τα βρίσκουμε…Και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα τα βρούμε εύκολα, αφού στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιων υπουργείων, περιφέρειας, δήμων και στους προϋπολογισμούς τους δεν προβλέπονται παρά μηδαμινά πράγματα.

Από την άλλη προβλέπεται και εφαρμόζεται προκλητική χρηματοδότηση και διευκολύνσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα με ευρωπαϊκά κονδύλια για πανάκριβα έργα βιτρίνας ή αρκετά υποδεέστερης σημασίας (“θεματικά πάρκα” και φιέστες, “βιοκλιματικές” αναπλάσεις, κ.α.) Έχουν μεγάλη ευθύνη οι τοπικές αρχές που ευθυγραμμίζονται μ’ αυτές τις κατευθύνσεις της ΕΕ που δίνει προκλητική χρηματοδότηση σε μεγαλοεπιχειρηματίες, την ίδια στιγμή που δεν χρηματοδοτούνται έργα για αναγκαίες υποδομές που θα μας γλίτωναν από το πνίξιμο.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας έχει αναδείξει και καταγγείλει πολλές φορές αυτές τις ευθύνες και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει. Καλεί την αγροτιά και τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να συγκρουστούν μ’ αυτές τις αντιαγροτικές – αντιλαϊκές πολιτικές και κατευθύνσεις και οργανωμένα μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, την Ομοσπονδία και τους άλλους φορείς να διεκδικήσουν άμεσες λύσεις ανακούφισης.

·        Να κηρυχθούν οι πληγείσες περιοχές πλημμυρόπληκτες, να γίνει άμεσα καταγραφή όλων των καταστροφών και να δοθούν αποζημιώσεις για το 100% των ζημιών στους πληγέντες, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

·        Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμούς ρεύματος – νερού και τράπεζες χωρίς πρασαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης.

·        Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη.

·        Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί.

·        Να υπάρξει άμεση έκτακτη επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών αντιπλημμυρικής θωράκισης.

·        Το σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων που θα προλαμβάνουν και θα αντιμετωπίζουν τις πλημμύρες, αλλά και τη λειψυδρία αποταμιεύοντας και εμπλουτίζοντας τα υδατικά αποθέματα».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close