ΕξελίξειςΠολιτική

Ανακοίνωση Νεολαίας ΠΑΣΟΚ για την επέτειο θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου

po-andreas-papandreouΠέρασαν κιόλας 18 χρόνια από την ημέρα που Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε  από κοντά μας. Ήταν ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 1996, όταν ο Ανδρέας περνούσε για πάντα στην ιστορία, αφήνοντας πίσω του πλούσια πολιτική παρακαταθήκη για την Ελλάδα και τη Δημοκρατική Παράταξη.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σφράγισε με την παρουσία, τους αγώνες και το όραμά του τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.  Κι αυτό, διότι υπήρξε πρωτοπόρος στις  ιδέες του για την οικοδόμηση μια δικαιότερης κοινωνίας ρηξικέλευθος στην ανανέωση των θεσμών του κράτους και σταθερά προσηλωμένος στις αρχές του, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην Ιδρυτική Διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη, για «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση».

Η Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η κατάργηση των διακρίσεων με βάση τα πολιτικά πιστεύω, η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων, η κατάργηση του «φακελώματος» των πολιτικών φρονημάτων ήταν μερικές μόνο από τις ενέργειες στην κατεύθυνση της  Εθνικής συμφιλίωσης όπως αυτή συνοψίστηκε στο μήνυμά τους για την εκλογική νίκη του 1981 με τη φράση «Λήθη στο παρελθόν».

Η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους, μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς  του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και της αύξησης των συντάξεων ώστε αυτό ύψιστα κοινωνικά αγαθά, όπως η μέριμνα για την υγεία να μην είναι απαγορευμένα για τους μη προνομιούχους.

Ακόμη, εκδημοκρατισμός της Εκπαίδευσης, αλλαγή του συστήματος των Πανελλαδικών εξετάσεων, νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ, σύσταση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στην κατεύθυνση των ίσων ευκαιριών στη μόρφωση. Επέκταση της πενθήμερης εργασίας, καθιέρωση ετήσιας άδειας τεσσάρων εβδομάδων, διασφάλιση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σταδιακή αύξηση μισθών, ισότητα των δύο φύλων, κατάργηση του θεσμού της προίκας, καθιέρωση του πολιτικού γάμου, πολιτικές πρωτοβουλίες ώστε οι νέοι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν επαγγελματικά μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικών δικαιωμάτων και να δημιουργήσουν οικογένεια, όπως αυτοί επιθυμούν, χωρίς να αντιμετωπίσουν τις αγκυλώσεις και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Στιβαρή στάση στα μεγάλα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρωτοβουλίες με πανευρωπαϊκό αντίκρισμα όπως η διεκδίκηση και θεσμοθέτηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων  Προγραμμάτων ,καθώς και πρωτοβουλίες με διεθνή ακτινοβολία όπως αυτή για την Ειρήνη  από κοινού με άλλες χώρες από όλο τον κόσμο,  έδωσαν στην Ελλάδα τη θέση που τις άξιζε στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα.

Η προσωπικότητα του Ανδρέα, οι ιδέες και το όραμά του για τη χώρα μας, αποτελούν σήμερα δυο σχεδόν δεκαετίες μετά τον θάνατό  του, πηγή έμπνευσης και πολύτιμη πυξίδα ώστε η Πατρίδα μας να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της αυτοδύναμη. Ώστε το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη να  ανασυγκροτηθούν και μπορέσουν και πάλι να καταστούν πλειοψηφικές προοδευτικές δυνάμεις στην  ελληνική κοινωνία. Ώστε η νέα γενιά να μην πάψει να ελπίζει και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό το τελευταίο ίσως θα είναι και η μεγαλύτερη δικαίωση του…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button