Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αμπέλια Θέρμου: Σε Ιερό Ναό – μνημείο – ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (φωτο)

Μία διαφορετική προσέγγιση του σημερινού εορτασμού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Αμπέλια της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης του Δήμου Θέρμου, από τον Δημοτικό Σύμβουλο Θέρμου και εκπαιδευτικό, Νίκο Κωστακόπουλο. Διαβάστε το άρθρο:

“Απότιση τιμής – ανταπόκριση στο χρέος


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στα Αμπέλια της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης Δήμου Θέρμου, ο καθιερωμένος εορτασμός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, πολιούχου του χωριού. Την παραμονή πραγματοποιήθηκε Εσπερινός και ανήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχε σύσσωμο το χωριό και πολλοί επισκέπτες, συγχωριανοί ή μη, που ήρθαν για να τιμήσουν το μεγάλο θρησκευτικό γεγονός της Μεταμόρφωσης του Κυρίου σ’ αυτόν τον υπέροχο Ναό.

Ακολούθησε καφές στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια ο μεσημεριανός εορτασμός σε οικογενειακό περιβάλλον, με το τραπέζι να γίνεται, τουλάχιστο στα περισσότερα σπίτια, με ψητό ψάρι, όπως επιβάλλει εξάλλου το έθιμο που ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές της θρησκευτικής πίστης.

Η συμμετοχή του κόσμου σχετικά ικανοποιητική, καθότι τυγχάνει ο φετινός εορτασμός να είναι εργάσιμη μέρα, ενώ ρόλο σ’ αυτό έχει παίξει και η υποτονική κίνηση που παρατηρείται φέτος στην περιοχή μας κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επιμένει.

Το βράδυ θα γίνει παραδοσιακό πανηγύρι με ελεύθερο χορό και το κέφι αναμένεται να διαρκέσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες, καταπώς συμβαίνει συνήθως. Ένα πανηγύρι που δεν έπαψε να γίνεται καμία χρονιά, ό,τι αναποδιά, κακοτυχία ή λυπηρό γεγονός και να ΄χει συμβεί, καθότι το πανηγύρι του χωριού θεωρείται – και είναι θεσμός – στην ελληνική ύπαιθρο και φυσικά και σ’ αυτό το χωριό. Θεσμός που πρέπει να διατηρηθεί και να συνεχίζεται για πάντα, καθώς συμβολίζει τον δεσμό του χθες με το σήμερα και με το αύριο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που οι ίδιοι οι χωριανοί αναλαμβάνουν κάθε χρόνο τη χρηματοδότηση της ορχήστρας με επιμερισμό του κόστους σε όλες τις οικογένειες.

Μέρα γιορτής και απότισης τιμής αφενός στο τιμώμενο θρησκευτικό γεγονός και αφετέρου στη μικρή πατρίδα η σημερινή και συνάμα ευκαιρία συνάντησης, διασκέδασης και χαράς για όλους όσους θα βρεθούν τη μέρα αυτή στη μάνα γη τους αλλά και για όλους τους συγχωριανούς όπου γης που δεν μπόρεσαν να βρεθούν στο χωριό αυτή τη μέρα, τόσο γι’ αυτούς που γεννήθηκαν στο χωριό όσο και όσους έλκουν την καταγωγή τους από αυτό και έχουν διατηρήσει δεσμούς με την πατρώα γη. Μια μέρα – νοσταλγικό κάλεσμα σε όσους δεν μπόρεσαν να βρεθούν εδώ αυτή την ημέρα να τα καταφέρουν του χρόνου τέτοια μέρα να τιμήσουν τη γενέτειρα, όπως και να την τιμούν καθημερινά με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία να εστιάσουμε και σε κάτι άλλο. Κάτι που οφείλει να μας προβληματίσει και να μας κινητοποιήσει. Και δεν πρόκειται για κάτι κάτι συνηθισμένο ούτε τόσο εύκολο και ευχάριστο. Πρόκειται για ανταπόκριση στο χρέος. Ένα χρέος που απαιτεί θυσία. Ένα χρέος που συνίσταται σε προσφορά, σε οικονομική συνεισφορά ακόμα κι απ’ το υστέρημά μας και παράλληλα σε διεκδίκηση από την πολιτεία.

Περί τίνος πρόκειται;

Μα για τι άλλο, πέρα από την αναγκαιότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες θεραπείας των πληγών του στοιχείου γύρω απ’ το οποίο κινείται όλος αυτός ο εορτασμός;
Του ναού της Μεταμόρφωσης!!!

Πάνε 12 χρόνια από τότε που ο εν λόγω ναός, ο Ιερός Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Αμπέλια της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης του Δήμου Θέρμου, χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο βάσει της με Αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ56/76517/3843/5-9-2006 Απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. με Αριθμό Φύλλου 1358/13 Σεπτεμβρίου 2006.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά, αλήθεια, του ναού; Διαβάζουμε ενδεικτικά στο αντίστοιχο πεδίο που περιλαμβάνεται στη μελέτη αποκατάστασης του ναού; «Ο ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται στον κεντρικό οικισμό της Κοινότητας Κοκκινόβρυσης του Δήμου Θέρμου, στα Αμπέλια, και αποτελεί τον ενοριακό και κοιμητηριακό ναό του οικισμού. Πρόκειται για ογκώδη, σχεδόν τετράγωνο στην κάτοψη, ναό. Ανατολικά η αψίδα του ιερού είναι ημιεξαγωνική εξωτερικά, ενώ οι κόγχες των παραβημάτων εγγράφονται στο πάχος του τοίχου. Εσωτερικά ο χώρος είναι ενιαίος, με εξαίρεση το γυναικωνίτη, που αναπτύσσεται στα δυτικά. Το εσωτερικό του ναού περιλαμβάνει νεότερο τοιχογραφικό διάκοσμο. Η στέγη του ναού είναι τετράρριχτη με αποτετμημένα αετώματα στις στενές πλευρές. Η κύρια είσοδος του ναού έχει τη μορφή προπύλου (προεξοχή δυτικού τοίχου) που καταλαμβάνει όλο το ύψος του ναού, έχει αετωματική απόληξη και στεγάζεται με δίρριχτη στέγη. Δύο αντίστοιχες μικρότερες προεξοχές, που στεγάζονται επίσης με δίρριχτη στέγη, διαμορφώνουν τη βόρεια και νότια είσοδο στο ναό. Οι τοιχοποιίες του ναού αποτελούνται από λαξευτή λιθοδομή. Το δάπεδο, τόσο του κυρίως ναού όσο και του ιερού, είναι από λιθόπλακες. Πρόκειται για ναό, ο οποίος, αν και έχει υποστεί κακότεχνες επεμβάσεις, διασώζει αξιοπρόσεκτα αρχιτεκτονικά στοιχεία νεότερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της εποχής του…»

Ο χαρακτηρισμός του εν λόγω Ι. Ναού ως νεότερου μνημείου έγινε κατόπιν σχετικής πρότασης του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου παράλληλα με τη σχετική μελέτη αποκατάστασης του ναού, που εκπονήθηκε με δαπάνες επίσης του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην περιοχή του Δήμου Θέρμου, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της αναπτυξιακής προοπτικής της εν λόγω περιοχής, κάτι που επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή των στοιχείων εκείνων που φέρουν αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Ο εν λόγω ναός, λοιπόν, συμπεριλαμβάνεται στα στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου αυτού και η διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξή του θα επιδράσει θετικά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, αφού αναμένεται ν’ αποτελέσει έναν από τους κρίκους στην αλυσίδα των υποδομών εκείνων που απαιτούνται για την ανάπτυξη του θρησκευτικού – προσκυνηματικού τουρισμού στην περιοχή του Δήμου Θέρμου. Μια περιοχή, η οποία διαθέτει σημαντικότατα πολιτισμικά και γεωφυσικά στοιχεία, που πρέπει να δρουν συμπληρωματικά για την επίτευξη ουσιαστικού αναπτυξιακού αποτελέσματος.

Η γεωγραφική θέση, εξάλλου, του εν λόγω ναού, καθότι αυτός βρίσκεται στην πλέον ορεινή περιοχή του Δήμου, κοντά στα όρια με το Νομό Ευρυτανίας, προσδίδει σ’ αυτόν ιδιαίτερη αναπτυξιακή βαρύτητα, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή, παρότι βρίσκεται σε κατάσταση ιδιάζουσας υπανάπτυξης, διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα για ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ποια είναι, όμως, η κατάσταση του ναού σήμερα, 12 χρόνια μετά την κήρυξή του σε μνημείο; Σίγουρα όχι η καλύτερη. Το χειρότερο είναι τα ρήγματα που έχουν προκληθεί στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ιερού Βήματος όπως και στον αύλειο χώρο εξαιτίας των τοπικών καθιζήσεων του εδάφους, πράγμα που απειλεί τη στατική επάρκεια του ναού και γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί σχετική μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος. Κι εδώ απαιτείται αντίστοιχη κινητοποίηση εκ μέρους του χωριού και ισχυρή διεκδίκηση για υλοποίηση του απαιτούμενου σχετικά έργου η οποία έχει εκπονηθεί με δαπάνες του Δήμου Θέρμου.

Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη κινητοποίηση για απάλειψη όλων των κακότεχνων παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο σώμα του ναού και που πληγώνουν το μνημείο.

Όσο επιβάλλεται, μάλιστα, η παρέμβαση της πολιτείας για την επίλυση του προβλήματος της αποκατάστασης των βλαβών που αναφέρονται στην αντιστήριξη των πρανών του ναού άλλο τόσο επιβάλλεται αντίστοιχα η συμμετοχή των απανταχού συγχωριανών για το δεύτερο, την απάλειψη των κακοτεχνιών στο σώμα του ναού, πράγμα που πρέπει να γίνει βάσει της εγκεκριμένης σχετικής μελέτης.

Πρόκειται για ένα χρέος στο οποίο οφείλουμε ν’ ανταποκριθούμε όλοι μας. Και οφείλουμε να ξεκινήσουμε από σήμερα κιόλας τον προγραμματισμό της δράσης μας γι’ αυτό.

Είναι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μέρα αυτή!

Είναι η έμπρακτη απότιση φόρου τιμής στον εορτάζοντα ναό και συνάμα στη γενέτειρα και στους προγόνους μας που μόχθησαν για την ανέγερση του ναού αυτού!

Είναι αυτό που επιτάσσει το χρέος μας στη μικρή μας πατρίδα”!!!

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button