ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αμφιλοχία-ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τον Οκτώβριο ξεκινά η κατασκευή της μονάδας αντλησιοταμίευσης

Προβλέπεται να δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 60 μόνιμες στη λειτουργική φάση.

Δρομολογείται το πρώτο μεγάλο έργο αποθήκευσης ενέργειας στη χώρα μας, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα εποχή για την ελληνική ενεργειακή αγορά. Η διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Γιούλα Τσικνάκου ανακοίνωσε χθες σε webinar του ΙΕΝΕ ότι ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση για το αντλησιοταμιευτικό έργο στην Αμφιλοχία και τον Οκτώβριο ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Σκοπός του έργου είναι η αποθήκευση ενέργειας για τη μεγέθυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα της ηλεκτρικής παραγωγής. Πρόκειται για επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Το έργο, που είναι ενταγμένο από το 2014 στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε., θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο) και θα χρησιμοποιεί τη λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗΔΕΗ -0,21% ως κάτω ταμιευτήρα. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), με ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει στα σκαριά ένα ακόμη αντλησιοταμιευτικό έργο, τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι Ρεθύμνης, μια επένδυση ύψους 280 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο. Θα περιλαμβάνει αιολικά πάρκα 89 MW και σε συνδυασμό με το σύστημα αντλησιοταμίευσης στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου θα έχει εγγυημένη ισχύ 50 MW.

Πηγή
Euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button