Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Αλληλεγγύη με προϊόντα σε «αναμονή» στο «25 seconds coffee & more»

Ο Χρυσόστομος Φεγγούλης και το κατάστημά του «25 seconds coffee & more», στη γωνία Γρίβα και Παναγοπούλου στο Αγρίνιο, αποφάσισαν εδώ και λίγο καιρό να βοηθήσουν έμπρακτα όποιον έχει την ανάγκη ενός καφέ, ενός χυμού, ακόμη και ενός μπουκαλιού νερού αλλά δεν βρίσκεται σε θέση να πληρώσει γι’ αυτά.

Το κατάστημα υιοθέτησε το σύστημα της «αναμονής», μια τάση που παίρνει διαστάσεις εδώ και μερικά χρόνια, κάτι που ,όπως λέει ο Χρυσόστομος Φεγγούλης, γίνεται κατά κόρον στο εξωτερικό. Η ιδέα είναι πολύ παλιά και μάλιστα… ναπολιτάνικη.


Ο «καφές που περιμένει» («suspended coffee» είναι ο όρος στα αγγλικά και «caffé sospeso» στα ιταλικά) είναι ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. «Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα χυμό, ένα τοστ, μια τυρόπιτα ή κάτι άλλο», εξηγεί ο κ. Φεγγούλης.

Η ιστορία του «καφέ που περιμένει» ξεκίνησε στα εργατικά καφέ της Νάπολης, στη Νότια Ιταλία, πριν από περίπου εκατό χρόνια. Μεταπολεμικά, η παράδοση αποδυναμώθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στη Νάπολη πριν από δέκα χρόνια για να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Ρωσία κ.α.. Τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου ενώ στην Ελλάδα πόλεις όπως τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα έχουν τέτοιες επιχειρήσεις που δείχνουν αλληλεγγύη εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η αλληλεγγύη μέσω της «αναμονής» επεκτάθηκε και σε διαφορετικά είδη πρώτης ανάγκης (ψωμί, γάλα, κρέας) ακόμα και σε υπηρεσίες όπως οι ιατρικές εξετάσεις, αλλά και φροντιστηριακά μαθήματα.

«Είναι ένας απλός τρόπος να βοηθάμε έμπρακτα ο ένας τον άλλον», εξηγεί ο ιδιοκτήτης του «25 seconds coffee & more» και συνεχίζει να εξηγεί την ιδέα του: «Μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, είναι η εποχή τέτοια. Ήδη ο κόσμος αγκαλιάζει την προσπάθειά μας και ο πίνακας έξω που σημειώνουμε τι έχει προσφερθεί έχει πάντα προϊόντα μας πάνω. Αν υπάρξει ένα κενό το συμπληρώνουμε εμείς. Κόβουμε και κρατάμε σε ένα ξεχωριστό κουτί την απόδειξη του προϊόντος σε αναμονή που έχουμε εισπράξει και την δίνουμε σε όποιον του ζητήσει το προϊόν σε αναμονή. Είναι τόσο απλό που είναι να απορείς πως δεν είναι μια συνηθισμένη απόδειξη στήριξης μεταξύ μας»!

Για τον ίδιο τον Χρυσόστομο Φεγγούλη δυο προϋποθέσεις υπάρχουν για να καθιερωθεί η «αναμονή» ως πράξη αλληλεγγύης στις τοπικές επιχειρήσεις. Να υπάρχει σεβασμός και καλοί τρόποι από αυτούς που προσφέρουν το οτιδήποτε και να παίρνουν το αγαθό όσοι πραγματικά το χρειάζονται και δεν έχουν να το πληρώσουν. Καλή θέληση και ειλικρίνεια μεταξύ συμπολιτών δηλαδή.

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou tsalafouti Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button