ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα -Προϋπόθεση η πραγματική φοίτηση των παιδιών σε σχολείο

Πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες βάζει το υπουργείο Εργασίας για την καταβολή κοινωνικών επιδομάτων που σχετίζονται με την ύπαρξη προστατευόμενων τέκνων στα νοικοκυριά που δικαιούνται τις συγκεκριμένες ενισχύσεις.

Στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης, υπάρχουν τροποποιήσεις στις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος παιδιών, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή του ΚΕΑ. Κοινός παρονομαστής; Η φοίτηση των παιδιών σε σχολείο.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι «σε περίπτωση εξαρτώμενου τέκνου, για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο ή λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και οι εξαιρέσεις από την εφαρμογή του, ιδίως ως προς τις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους. Η ρύθμιση εφαρμόζεται το πρώτον από το σχολικό έτος 2020-2021».

Ειδικά όσον αφορά στο επίδομα τέκνων, προστίθεται νέα κατηγορία που αφορά σε πολίτες άλλων κρατών, που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα. Σε αυτή την κατηγορία πολιτών το επίδομα χορηγείται εφόσον διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 12 έτη πριν από το έτος υποβολής της αίτησης, όπως αυτό προκύπτει από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδίων ή των συζύγων τους ή, εφόσον οι ίδιοι δεν ήταν υπόχρεοι φορολογικής δήλωσης, από τη φορολογική δήλωση, στην οποία εμφανίζονται ως εξαρτώμενα μέλη και τα εξαρτώμενα τέκνα τους βρίσκονται στην Ελλάδα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, το επίδομα νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με χαμηλά εισοδήματα, καθίσταται αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, τα ασφαλιστικά ταμεία ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα ή στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγησή της.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button