ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε για τη μείωση του αποτυπώματός μας στο περιβάλλον

Ο πλανήτης μας μάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό και αυτό αποτυπώνεται πλήρως στα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις μεγάλες πυρκαγιές και την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Είναι λοιπόν απαραίτητο πέρα από συλλογικά, να δράσουμε και ατομικά και να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν σημαντικά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Ποιες αλλαγές όμως χρειάζεται να κάνουμε και ποιες συμπεριφορές είναι αναγκαίο να υιοθετήσουμε; Σας τα αναλύουμε όλα παρακάτω. Ας ξεκινήσουμε!


Οικολογικές.. μετακινήσεις

Όλοι γνωρίζουμε τις συνέπειες της χρήσης οχημάτων που κινούνται με καύσιμα, στο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα, είτε για καράβια και αεροπλάνα, κάθε μετακίνηση συνδέεται με την εκπομπή βλαβερών ρύπων που μολύνουν σημαντικά την ποιότητα του αέρα. Χρειάζεται λοιπόν να περιορίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τη χρήση τους και να βρούμε εναλλακτικές μεθόδους μετακίνησης.

Ξεκινώντας από την καθημερινότητα, μπορούμε να βάλουμε στη ζωή μας το ποδήλατο και το περπάτημα και να δούμε τεράστια οφέλη, όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στον οργανισμό μας. Αυτή η λύση όμως δεν εξυπηρετεί τις μεγάλες αποστάσεις, που με ευκολία καλύπτει ένα αυτοκίνητο. Τι θα λέγατε λοιπόν να γνωρίσετε τη δυναμική της ηλεκτροκίνησης; Σας προτείνουμε να τη δοκιμάσετε νοικιάζοντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με leasing και να δείτε στην πράξη αν σας ταιριάζει. Τέλος, για τα μεγαλύτερα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας, περιορίστε τη χρήση αεροπλάνου και χρησιμοποιήστε άλλες μορφές μετακίνησης.

Ανακύκλωση

Ο όρος ανακύκλωση εμφανίστηκε στη ζωή μας πριν από αρκετά χρόνια, αλλά δυστυχώς μόνο τις τελευταίες δεκαετίες έχει αρχίσει να υλοποιείται από έναν αριθμό νοικοκυριών στη χώρα μας. Είναι πολύ σημαντικό όμως να δίνουμε μια δεύτερη ζωή στις διάφορες συσκευασίες και προϊόντα, όπως είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές και να βάζουμε, με τον τρόπο μας, ένα μικρό λιθαράκι για την προστασία του πλανήτη.

Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται σε κάθε γειτονιά και φυσικά να ακολουθείτε σωστά τις οδηγίες. Δείτε τι μπορείτε να ανακυκλώσετε και δημιουργήστε μικρές συνήθειες που θα κάνουν τη διαφορά.

Κατανάλωση λιγότερο κόκκινου κρέατος

Όλοι ξέρουμε ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι συνδυασμένη με αρκετά προβλήματα υγείας. Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι επιπλέον συνδέεται και με την αύξηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του καθενός από εμάς; Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός όμως  ότι η παγκόσμια κτηνοτροφική βιομηχανία ευθύνεται για ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των βλαβερών ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.

Είναι καλό λοιπόν να μειώσετε ή ακόμα και να αντικαταστήσετε το κρέας με φυτικές τροφές και έτσι όχι μόνο θα νιώθετε πιο ανάλαφροι, αλλά θα μειώσετε σημαντικά (έως και 60% ημερησίως) το ενεργειακό σας αποτύπωμα.

Οικολογική μόδα

Οι πιο βιώσιμες συνήθειες επηρεάζουν και τον χώρο της μόδας και αναδεικνύουν μία πιο οικολογική εκδοχή του. Πιο αναλυτικά, η γρήγορη μόδα (fast fashion) πέρα από τις κακές συνθήκες εργασίας, κατηγορείται και για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς χρησιμοποιεί χαμηλής ποιότητας υλικά και παράγει τόνους νέων ρούχων και αξεσουάρ.

Τα ρούχα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα όμως, είναι ικανά να ντύσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό και κάποια από αυτά καταλήγουν σε second hand μαγαζιά, περιμένοντάς μας να τα ανακαλύψουμε. Σας προτείνουμε λοιπόν να επισκεφθείτε τα μαγαζιά της πόλης σας και να προμηθευτείτε ρούχα που έχουν ήδη μια ιστορία. Αν πάλι η ντουλάπα σας ασφυκτιά και είναι αρκετά τα πράγματα που δεν χρειάζεστε, μπορείτε να τα δωρίσετε και αυτομάτως να τους δώσετε μεγαλύτερη αξία.

Φτάνοντας στο τέλος, είδαμε κάποιες από τις μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά και να βοηθήσουμε και εμείς στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι ακόμα και η πιο μικρή πράξη, μπορεί να φέρει αποτελέσματα που ούτε καν φανταζόμαστε. Ας βοηθήσουμε λοιπόν το σπίτι μας να αναπνεύσει και ας δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα, που θα είναι ωφέλιμη για όλους μας!

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button