Άλλα μας έλεγαν στο Παπαστράτειο για τις Πρέσπες…

Ήμασταν από τους αυτήκοες μάρτυρες όσων ειπώθηκαν πριν από κάτι τέρμινα στο Παπαστράτειο στο Αγρίνιο για το Σκοπιανομακεδονικό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Βαρντάρσκα Μπανόβινα. Για την συμφωνία που κάμαμε, εμείς οι κάτοικοι της Νότιας Μακεδονίας, της Νότιας Ηπείρου, Θεσσαλίας, Αιγαίου, Μοριά και Πελοποννήσου με το νεαρό γειτονικό κράτος.

Και δεν τα ακούσαμε από κάποιους τυχαίους αλλά από του κ.κ. Κουρουμπλή και Κουβέλη, εξαιρετικά σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης ο πρώτος, αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός και εμβληματική μετεγγραφή ο δεύτερος. Διαβάζοντας όμως εδώ(https://thecaller.gr/politiki/zaef-deite-ta-10-simeia-pou-kerdise-apo-ti-simfonia/) τα όσα εξηγεί στον λαό του ο Ζάεφ, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, δια της ιστοσελίδας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στην οποία αναρτήθηκε φύλλο πληροφοριών (Fact Sheet), πρέπει να συμπεράνουμε πως είτε εκείνος μας δουλεύει είτε οι δικοί μας. Από την άλλη, οι κ.κ. Κουρουμπλής και Κουβέλης μίλησαν σε μια ανοιχτή συγκέντρωση στην Αγρινιάρα ενώ ο τάβαριτς Ζάεφ τα έδωκε γραπτώς κι επισήμως στον λαό του…


Η στήλη στέκεται-για την τιμή των όπλων, για να μην μας λένε ότι όποιος δεν συμφωνεί με την συμφωνία είναι τυφλός εθνικιστής, μόνο και μόνο γιατί δεν πανηγυρίζει με τους «βορειομακεδόνες» συντρόφους-στα τρία σημεία(3,4, και 6) πιο κάτω:

«3. Η «μακεδονική» γλώσσα προστατεύεται

Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η «μακεδονική γλώσσα», που είναι μεταφράσιμη σε όλες τις γλώσσες (π.χ. στα αγγλικά «Macedonian language»). Χωρίς επεξηγηματική υποσημείωση. Η «μακεδονική» γλώσσα κατοχυρώνεται, η ταυτότητα διαφυλάσσεται.

  1. Η υπηκοότητα είναι «μακεδονική», τώρα και στο μέλλον

Σύμφωνα με το άρθρο 1 (3) της Συμφωνίας, η υπηκοότητά μας θα είναι: «Μακεδονική» / πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας

  1. Το «MK» και το «MKD» παραμένουν οι διεθνώς αποδεκτοί και αναγνωρίσιμοι κωδικοί

Κωδικός της χώρας συνεχίζει να είναι το «MK» και το «MKD», όπως έχει αποφασίσει επίσημα ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO)»

Λοιπόν, δεν μας πειράζει που ο Ζάεφ λέει και ξαναλέει για Μακεδονίες και Μακεδόνες και μακεδονικότητες νέτα σκέτα, αυτό το ξέραμε. Μας πειράζει που απλά στο τέλος λέει πως απλώς θα… καταχωρηθεί η χώρα του με το όνομα Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας μια υπόσχεση για το μέλλον. Και μας πειράζει που ακούσαμε με τα αυτιά μας Κουρμπλή και Κουβέλη να σκίζουν τα ρούχα τους ότι η υπηκοότητα δεν είναι εθνικότητα, αλλά εδώ τα πράγματα άλλο δείχνουν. Ότι δεν δεχτήκαμε τη γλώσσα(αν και «μπλα, μπλα και οι προηγούμενοι» κλπ, κλπ). Ότι δεν έχει να κάνει με την ταυτότητά τους, δεν θέλουν κάτι από το παρελθόν! Ότι διεθνώς θα διακρίνονται ξεκάθαρα από την νότια Μακεδονία, μάλλον με αυτό το ΜΚ(ή ΜΚD), που δεν έχει τίποτε… βόρειο μέσα.

Γενικώς μας πείραξε που μας πέρασαν για χάπατα. «Διαφυλάσσουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που δόξασε το «μακεδονικό» μας έθνος. Η Συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να προσδιοριζόμαστε ως «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» (σ.σ. κεφαλαία στο κείμενο). Δεν υπάρχουν πλέον αμφισβητήσεις.».  Αυτό λένε οι γείτονες. Εμάς όμως άλλο μας είπαν στο Παπαστράτειο, ε; Εκτός κι αν μας είπαν αυτά και δεν καταλάβαμε καλά.

η συντακτική καλοπροαίρετη μονάδα

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Αγρίνιο Παπαστράτειο Πρέσπες Σκοπιανομακεδονικό