Αλιεύτηκε ο πρώτος λαγοκέφαλος στην περιοχή της Τουρλίδας (φωτο)

Το τοξικό ψάρι εμφανίστηκε και στην περιοχή μας...

Μπορεί οι επαγγελματίες αλιείς στην περιοχή του Μεσολογγίου να το έχουν πάρει κάπως “ελαφρά” ή και να αστειεύονται, όμως η πρώτη ίσως αλίευση μεγάλου λαγοκέφαλου, είναι γεγονός και προκαλεί ανησυχία.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Δημοτικού Συμβούλου και συνδικαλιστή επαγγελματία αλιέα Δημήτρη Κοτσόργιου, το ευμέγεθες τοξικό ψάρι (σ.σ πάνω από 4 κιλά) αλιεύτηκε στην Τουρλίδα και είναι μάλλον η πρώτη τέτοια περίπτωση που καταγράφεται στην περιοχή.


Το ψάρι μάλιστα φωτογραφήθηκε σε… ταψί, με τον κ. Κοτσόργιο να αστειεύεται μεν αρχικά, στη συνέχεια όμως, σημειώνει: “Όποιος πιάσει τέτοιο ψάρι πεταμα αμέσως. Κίνδυνος θάνατος…..“.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα  εισβολικό σαρκοφάγο ψάρι του οποίου η σάρκα περιέχει μια πολύ ισχυρή νευροτοξίνη.  Η τετροδοτοξίνη (ΤΤΧ) αυτή, εάν καταναλωθεί από ανθρώπους προκαλεί σοβαρή τροφική δηλητηρίαση, ακόμη και τον θάνατο.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές της με τα εισβολικά θαλάσσια είδη, τα οποία εκτοπίζουν τα ενδημικά είδη και προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικoσυστήματα και την αλιεία.

Το πρόβλημα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει ένα καινούργιο ερευνητικό πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: λαγοκέφαλος Μεσολόγγι Τουρλίδα