ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ακρίβεια: Ο πόλεμος ανεβάζει στα ύψη ψωμί, καύσιμα, ενέργεια

Κύμα… ακρίβειας αναμένεται να χτυπήσει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό το προσεχές διάστημα, καθώς μαίνεται η ουκρανική κρίση.

Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία εκτίναξε τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, με το Brent να αγγίζει, την περασμένη Πέμπτη, τα 120 δολάρια το βαρέλι, δημιουργώντας ντόμινο επιπτώσεων στις τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων και, μάλιστα, σε μια περίοδο που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.


Ετσι, οι φορείς της αγοράς εκτιμούν πως, εντός των επόμενων ημερών, η τιμή του ψωμιού θα ξεπεράσει το 1,20 ευρώ και της απλής αμόλυβδης βενζίνης τα 2 ευρώ το λίτρο, στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεδομένου ότι η Ρωσία αποτελεί κορυφαίο εξαγωγέα σιταριού παγκοσμίως, ενώ η Ουκρανία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών στις εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού, οι τιμές σε ψωμί, ζυμαρικά και άλλα παράγωγα προϊόντα εκτιμάται ότι θα εκτιναχθούν.

Αν και παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι είναι πρόωρο για οποιαδήποτε πρόβλεψη, η τιμή του ψωμιού αναμένεται να ξεπεράσει το 1,20 ευρώ, καθώς έχει ήδη προηγηθεί μια αύξηση από τον Σεπτέμβριο, λόγω της ενεργειακής κρίσης. «Η τιμή του ψωμιού από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε από 8% έως 12%, ωστόσο αυτή η μετακύλιση στους καταναλωτές έχει ήδη εξανεμιστεί. Προς το παρόν, περιμένουμε να δούμε τα νέα τιμολόγια των αλεύρων. Η διεθνής τιμή του μαλακού σιταριού αυξήθηκε σε μία μέρα κατά 40 ευρώ ανά τόνο», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος.

Ξεκαθαρίζει δε ότι ο κλάδος δεν έχει περιθώρια να απορροφήσει τις νέες αυξήσεις των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους που πιθανότατα θα φέρει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Καύσιμα

Την ίδια ώρα, το… ράλι στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, έχει βάλει «φωτιά» στα εγχώρια καύσιμα, με το κόστος τους να αναμένεται να αυξηθεί, περαιτέρω, το προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), Γιώργος Ασμάτογλου, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, εκτίμησε πως η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης θα ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο, εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου, στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παράλληλα το πετρέλαιο θέρμανσης θα κινηθεί στα επίπεδα του 1,40-1,45 ευρώ το λίτρο, εντός τριημέρου.

Κι αυτά, ενώ η μέση πανελλήνια τιμή της απλής αμόλυβδης βρίσκεται στα 1,93 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2/3) από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Την ίδια ημέρα, η τιμή της βενζίνης στα μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κυμάνθηκε στα 1,90-1,91 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται πως η διεθνής τιμή του πετρελαίου έφτασε, την περασμένη Πέμπτη (3/3), στα επίπεδα των 120 δολαρίων το βαρέλι.

Στο μεταξύ, ο κ. Ασμάτογλου έκανε λόγο για μία πτώση τζίρου της τάξεως του 15%-20% σε χρονικό διάστημα 20 ημερών, περίπου, στην αγορά των καυσίμων κίνησης, στην Αττική. Μικρή ζήτηση καταγράφεται και στην περίπτωση του πετρελαίου θέρμανσης, με τους καταναλωτές να αγοράζουν, κατά μέσο όρο, 300 λίτρα, όταν η ελάχιστη παραγγελία ήταν περί τα 500 λίτρα, περασμένα έτη, αντίστοιχη εποχή.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Ελλάδα έχει την 8η ακριβότερη βενζίνη, παγκοσμίως, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (28/2) από το Global Petrol Prices, πίσω από το Χονγκ Κονγκ (1η θέση στην κατάταξη), τη Νορβηγία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, την Ισλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία. Τη 10άδα των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη συμπληρώνουν η Σουηδία και η Ιταλία.

Ενέργεια

Στο μέτωπο της ενέργειας, στα ύψη εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν και αυτήν την εβδομάδα οι τιμές, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν πως η ουκρανική κρίση θα φέρει αναπόφευκτα στην Ευρώπη ένα ακόμη ράλι αυξήσεων στο φυσικό αέριο, το οποίο, όπως φαίνεται, θα συνεχίσει να συμπαρασύρει και την εικόνα στην αγορά ρεύματος.

Οι αρμόδιοι φορείς έχουν θέσει επί τάπητος όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου οι καταναλωτές να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο από τις επικείμενες αυξήσεις, δεδομένου πως εκατοντάδες νοικοκυριά έχουν ήδη λάβει φουσκωμένους λογαριασμούς το προηγούμενο διάστημα, τόσο στο ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο.

Η εικόνα που έρχεται από τους προμηθευτές αποτυπώνει σημαντική αύξηση των νοικοκυριών που διακανονίζουν τις οφειλές τους, καθώς η ακρίβεια στην ενέργεια ξεκίνησε πριν από την εισβολή της Ρωσίας, ωστόσο με τη νέα κατάσταση εκτιμάται πως θα εκτροχιαστεί.

Αποτέλεσμα αυτού, όλο και περισσότεροι καταναλωτές να ζητούν ρύθμιση πληρωμών, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα «τσιμπημένα» τιμολόγια ηλεκτρισμού και αερίου, τα οποία επιβαρύνονται από τη μετακύλιση του υψηλότατου χονδρεμπορικού κόστους μέσω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

Εντός της εβδομάδας, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις όσον αφορά στις επιδοτήσεις Μαρτίου στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με πηγές να αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πως θα κυμανθούν λίγο πιο πάνω από τα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Πάντως, την Παρασκευή (4/3) μόνο ενθαρρυντική δεν ήταν η συνολική εικόνα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης παρουσιαζόταν αύξηση, με εξαίρεση την Ισπανία και την Πορτογαλία, που σημείωναν οριακή μείωση, ενώ παρουσιάζονταν και ανακατατάξεις. Την πρωτιά κατείχε η Τσεχία στα 388€/MWh, ενώ ακολουθούσαν Σερβία με 385,9€/MWh και Ρουμανία με 384,4€/MWh.

Η Ελλάδα κατέγραψε ραγδαία αύξηση 29% και σκαρφάλωσε στα 362,2€/MWh, ενώ η μέγιστη τιμή έφτασε στα 446,52 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, μετά τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ως προς το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, το αέριο αυξήθηκε στα 53,6% και ο λιγνίτης στο 16,1%. Από την άλλη, μειώθηκαν οι ΑΠΕ στο 16,3% (έναντι 21,5%) και οι εισαγωγές με 5,5% (από 9,39%).

Γράφουν οι ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ, ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ, ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
eleftherostypos.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button