ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ακόμη σε επίπεδο μελετών η αποκατάσταση των κατολισθήσεων στην Κλεπά Ναυπακτίας

Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΣ , απαντώντας στον κ. Βελόπουλου, έκανε γνωστές τις χρηματοδοτήσεις – επιχορηγήσεις που γενικά έχει λάβει ο ο δήμος Ναυπακτίας , ενώ επι της ουσίας απάντηση δίνεται από τον δήμο Ναυπακτίας, που άλλωστε έχει υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις για την αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου στην Κλεπα Ναυπακτίας.

Ο κ. Βελόπουλος στην ερώτηση του ζητούσε να ενημερωθεί για την πορεία των μελετών και τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του προβλήματος από το γεωλογικό φαινόμενο που συνεχίζεται “επί έξι χρόνια” , όπως σημείωνε.

Ειδικότερα, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Ναυπακτίας, ενημερώνει  ότι ύστερα από την εκδήλωση του κατολισθητικού φαινομένου στην Κοινότητα Κλεπάς το 2015 και μέσω προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Ναυπακτίας και του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) έλαβε χώρα η υλοποίηση γεωτεχνικού προγράμματος μέσω του οποίου εκπονήθηκαν μελέτες για την εξεύρεση του τρόπου αντιμετώπισης του εν λόγω κατολισθητικού φαινομένου.

Μετά την ολοκλήρωση του εν λόγω γεωτεχνικού προγράμματος και λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που προέκυψαν από αυτό προτάθηκε να εκπονηθούν μελέτες που θα συμπεριλαμβάνουν την εκτέλεση συμπληρωματικού γεωτεχνικού προγράμματος που θα υλοποιηθεί για τον συνεχή έλεγχο των υπεδαφικών μετακινήσεων και της επίδρασης που έχουν τα υπόγεια ύδατα στις μετακινήσεις αυτές, και απαιτούνται για :

α) την οριοθέτηση των τμημάτων του οικισμού Κλεπά ως προς την καταλληλότητα τους για δόμηση,

β) την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια από τις κατολισθήσεις του έτους 2015 που έπληξαν τον συνοικισμό “Κλεπά” και

γ) τον τελικό σχεδιασμό των έργων αφενός αποκατάστασης και σταθεροποίησης της μεγάλης κατολίσθησης που έπληξε τον συνοικισμό “Κλεπά” το 2015 χρησιμοποιώντας και αξιολογώντας και τα φυσικά και τα τεχνικά δεδομένα από τις μελέτες που εκπονήθηκαν παλαιότερα και αφετέρου διευθέτησης των επιφανειακών νερών και τυχόν υπόγειας αποστράγγισης που δεν μελετήθηκαν εως σήμερα.

Οι εν λόγω μελέτες θα υλοποιηθούν σε συνεννόηση – συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εφόσον εξασφαλισθεί η απαιτούμενη πίστωση, αφού η εξασφαλισμένη πίστωση την παρούσα χρονική στιγμή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν επαρκεί, ύστερα από φάκελο που έχει συνταχθεί με ενέργειες του Δήμου Ναυπακτίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button