sliderΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Ακόμη να ανοίξει το ΟΣΔΕ – σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στους αγρότες

Δεν ανανεώθηκε ο διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο-δικη τους πλατφόρμα παρουσίασαν κάποια ΚΥΔ

Σοβαρή εμπλοκή παρατηρείται με την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ που έχει και παράλληλα, αντίκτυπο στην παροχή ρευστότητας που είναι αναγκαία για τους παραγωγούς.

Οπως μεταδίδει ο Αγρότυπος και αναφέρουν υπεύθυνοι μεγάλων πυλών που κατέχουν καλά τα του…ΟΣΔΕ, φαίνεται να υπάρχει ακόμα χρόνος για να τρέξει το σύστημα, εντούτοις το γεγονός ότι τα ΚΥΔ δεν έχουν καμιά ενημέρωση για το έργο (δηλώσεις ΟΣΔΕ) της νέας χρονιάς (2021) και επίσης δεν έχουν ανανεώσει τις συμβάσεις τους, οπότε δεν ξέρουν τι μέλει γενέσθαι, δεν είναι καλό… σημάδι.


Σημειωτέον ότι λόγω των προβλημάτων με τον τεχνικό σύμβουλο και τα κωλύματα με τον διαγωνισμό που εν τέλει ανεστάλη, ήδη έχουν πάει πίσω χρονικά σε σχέση με πέρσι οι πληρωμές των πρώτων συνδεδεμένων (πέρσι είχαν πληρωθεί στα μέσα Φλεβάρη), κάτι που επιτείνει την οικονομική δυσκολία των παραγωγών.

Προβλήματα ρευστότητας

Ένα άλλο πρόβλημα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, που ενδέχεται να δημιουργηθεί φέτος αν το ΥπΑΑΤ δεν… ανασκουμπωθεί και δεν τρέξει τις εξελίξεις, έχει να κάνει με την Κάρτα Αγρότη, ένα καθ’ όλα χρήσιμο εργαλείο, που καλύπτει ανάγκες ρευστότητας χιλιάδων παραγωγών. Έτσι, αν το ΟΣΔΕ πάει πίσω, τότε νομοτελειακά πάει πίσω και η ενεργοποίηση – ανανέωση των Καρτών Αγρότη. Εδώ βέβαια υπάρχει η λύση, το ΥπΑΑΤ, να δώσει το ελεύθερο για ανανέωση των υπολοίπων των Καρτών στους παραγωγούς, με το ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς (2020), όπως είχε κάνει πέρσι ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, δίνοντας ανάσα ρευστότητας σε αγρότες και κτηνοτρόφους, ιδιαίτερα μάλιστα σήμερα, που τα οικονομικά των παραγωγών, έχουν λόγω του κορωνοϊού στενέψει, ακόμα περισσότερο, εν συγκρίσει με πέρσι.

Η κατάσταση γίνεται πλέον αρκετά πιεστική αφου τα μέχρι πρότινος πιστοποιημένα ΚΥΔ είναι ακόμα στον αέρα, καθώς αφενός δεν έχει ανανεωθεί η
πιστοποίησή τους, με την υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αφετέρου δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να προβούν σε κανέναν προγραμματισμό, όπως για παράδειγμα στην πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του επόμενου χρονικού διαστήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με την “Ύπαιθρο Χώρα” δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξηγούν ότι, με τους ρυθμούς που εξελίσσεται η κατάσταση,
δεν αποκλείεται να χαθεί ακόμα και ο μήνας Μάρτιος και περίπου 650.000 παραγωγοί από κάθε σημείο της χώρας να έχουν τελικά στη διάθεσή τους μόλις ενάμιση μήνα, προκειμένου να υποβάλουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους, και μάλιστα υπό συνθήκες αυξημένων κανόνων ασφαλείας λόγω της πανδημίας.

Επίδειξη νέου λογισμικού και “νέο ΟΣΔΕ” από κάποιους συνεταιρισμούς

Την.. “Άνοιξη” στο ΟΣΔΕ στο μεταξύ προεξοφλούν ήδη κάποιοι συνεταιρισμοί, αναμεσα του και η Ένωση Αγρινίου, που εδώ και χρόνια βρίσκονται σε σφοδρή δικαστική αντιπαράθεση με τον Τεχνικό Σύμβουλο του έργου του ΟΣΔΕ, αμφισβητώντας τις υπηρεσίες που αυτός παρέχει.

Έτσι, με την συμμετοχή περίπου 60 στελεχών από 20 Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (που εξυπηρέτησαν περισσότερους από 100.000 δικαιούχους επιδοτήσεων την προηγούμενη χρονιά) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18/02/2021 η πρώτη κλειστή διαδικτυακή επίδειξη λειτουργίας μας νέας ανοιχτής πλατφόρμας λογισμικού υποβοήθησης της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Η νέα πλατφόρμα αυτή μπορει να είναι διαθέσιμη σε όσα ΚΥΔ θα ήθελαν να την χρησιμοποιήσουν , σύμφωνα με το γραφείο τύπου της Ένωσης Αγρινίου, που θεωρεί πως φέτος και παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις, σηματοδοτείται “η αλλαγή σελίδας στο ΟΣΔΕ, καθώς το παιχνίδι των καθυστερήσεων που επιμένει να παίζει ο νυν φορέας από-συντονισμού δεν πρόκειται να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων”…

Ο υπουργός Αγροτικης Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση, ενώ είναι βέβαιο πως γινεται αποδέκτης πιέσεων απ’όλες τις κατευθύνσεις. Πιέσεων που υποκρύπτουν και συμφέροντα…Ο ίδιος καλείται όμως να πάρει τις αποφάσεις του γρήγορα, με γνώμονα το συμφέρον των αγροτών, που όπως επισημάνθηκε παραπάνω, αντιμετωπίζουν εκτός των άλλων -λόγω της καθυστέρησης “ανοίγματος” του ΟΣΔΕ- και σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Τοπική Διαφήμιση
papahanasiou graviera2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button