Δυτική Ελλάδα

Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

epi-elgaΑκαρπία και χαλάζι έπληξαν την παραγωγή της ελιάς

179.636 ευρώ σήμερα σε λογαριασμούς δικαιούχων από τον ΕΛΓΑ όχι όμως για τις ελιές

«Άκαρπες» παραμένουν ακόμα όλες οι προσπάθειες των ελαιοπαραγωγών του νομού να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, μετά την δραματική μείωση που παρουσίασε φέτος η παραγωγή.

Στο νομό απασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς περίπου 30.000 οικογένειες καλλιεργώντας 130.000 στρέμματα με 3.700.000 δέντρα. Εξαιτίας της ακαρπίας και των πρόσφατων ζημιών από το χαλάζι, η παραγωγή και το εισόδημα των καλλιεργητών έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα και παρά τις σχετικές βεβαιώσεις, τα χρήματα των αποζημιώσεων αργούν να φτάσουν.

Σε 80% υπολογίζεται η πτώση της παραγωγής στην ελιά τύπου Αγρινίου (πράσινη στρογγυλή, ενώ η ελιά τύπου Καλαμών παρουσιάζει πτώση κατά 40%. Αιτία είναι οι ακατάλληλες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την άνοιξη την εποχή της καρποφορίας των δέντρων. Στην πρωτόγνωρη πτώση της παραγωγής φέτος σε όλο το νομό, ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε πριν λίγες μέρες το Χρυσοβέργι Αιτωλικού, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής.

Αν και η πτώση της παραγωγής είχε ήδη διαπιστωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση από πλευράς του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Θωμάς Κουτσουπιάς με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπε ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη» επί του θέματος.

Την ίδια άποψη μας μετέφερε και ο Ερωτόκριτος Γαλούνης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ξηρομέρου, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση ως «απελπιστική». Ο κ. Γαλούνης έκανε λόγο για «αγρότες που βρίσκονται σε απόγνωση, εξαιτίας της μείωσης της ελαιοπαραγωγής κατά 70%. Η μείωση του εισοδήματος για τους αγρότες είναι πολύ μεγάλη», συνέχισε ο ίδιος «και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ δύσκολη για όλους».

Όπως είχαμε ξαναγράψει στη «Συνείδηση» (φύλλο 17ης Σεπτεμβρίου 2013), από τη στιγμή που τα δέντρα δεν καρποφόρησαν κατά το αναμενόμενο, ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πρέπει να απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση ώστε να δοθούν αποζημιώσεις. Κάτι τέτοιο όμως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει γίνει, καθώς οι αγροτικοί σύλλογοι του νομού δεν έχουν καμία σχετική ενημέρωση.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δηλώσει ότι «θα δώσουμε πολλά χρήματα για αποζημιώσεις», χωρίς ωστόσο να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ειδικά όσον αφορά στις ελιές. Σήμερα Παρασκευή, αναμένεται να κατατεθούν σε λογαριασμούς δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων της Αιτωλοακαρνανίας 179.636 ευρώ, ποσό όμως το οποίο δεν σχετίζεται με τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή αλλά αφορά σε άλλου είδους ζημιές.

Η ίδια κατάσταση βέβαια πιστώνεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στην Κρήτη. Το αποτέλεσμα θα είναι η δραματική μείωση και της παραγωγής ελαιολάδου, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει το μισό της περσινής παραγωγής, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και μικρή αύξηση της τιμής της ελιάς. Πριν δύο μήνες γράφαμε ότι καλό θα ήταν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις να καταβληθούν πριν μπει ο χειμώνας. Με τον χειμώνα να βρίσκεται πλέον προ των πυλών, δεν επιφυλασσόμαστε να ευχηθούμε το παραμικρό.

Κώστας Καρακώστας

εφημερίδα “Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button