Γεγονότα

Ακολουθούν οι μπουλντόζες

epi-afthereta44 αυθαίρετα στην Αιτωλοακαρνανία προς κατεδάφιση. Και είμαστε ακόμη στην αρχή.
Στην ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων του ΥΠΕΚΑ αποστέλλεται σήμερα ο κατάλογος με τα πρώτα 400 αυθαίρετα κτίσματα σε αιγιαλό και παραλία και τα πρώτα 120 σε δάση, απ’ την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και συνεχίζει την καταγραφή, με εντυπωσιακά ευρήματα για την Αιτωλοακαρνανία. Αποφασισμένο το υπουργείο να «καθαρίσει» τις παραλίες, πιθανότατα εντός του καλοκαιριού η δημοπράτηση του έργου των κατεδαφίσεων

Ο χάρτης των αυθαιρέτων δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί, η διαδικασία κατάρτισής του όμως έχει προχωρήσει αρκετά και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, απ’ τις Πολεοδομίες και την Κτηματική μέχρι το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων και την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος… έχουν μείνει εμβρόντητες απ’ το μέγεθος της αυθαιρεσίας (και της ασυδοσίας) που σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν διαπιστώσει. Καταστάσεις που επί χρόνια έμοιαζαν παγιωμένες, παίρνουν πλέον έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο: Αυτόν της ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σήμερα μάλιστα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου στέλνουν στο υπουργείο τον κατάλογο με τα πρώτα προς κατεδάφιση αυθαίρετα κτίσματα. 400 σε αιγιαλό και 120 σε δάση!

Υπενθυμίζουμε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι αυτή που πρώτη ξεκίνησε την προσπάθεια ολοκληρωμένης καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης, δημιουργώντας μάλιστα ένα λογισμικό, με το οποίο κρίνεται η βαρύτητα κάθε αυθαιρεσίας. Στους 12 νομούς της καταμετρήθηκαν από τις πρώτες ημέρες περισσότερα από 1000 αυθαίρετα, με το 90% αυτών να είναι σε καταπατημένες εκτάσεις σε παραλίες και δάση. Τους 3-4 μήνες που μεσολάβησαν, ο ως άνω αριθμός αυξήθηκε εντυπωσιακότατα… Και μετά τη σχετική αξιολόγηση και πάντα για περιπτώσεις που έχουν κριθεί τελεσίδικα, αποστέλλονται τώρα τα στοιχεία για τα κτίσματα που πρώτα μπαίνουν στη λίστα των υπό άμεση κατεδάφιση. Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει το υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο όμως εμφανίζεται ανυποχώρητο… Πληροφορίες της «Συνείδηση» μάλιστα θέλουν το υπουργείο να έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία για τη διάθεση πίστωσης, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο της κατεδάφισης (έτσι θα γίνει, με «εξωτερική» εργολαβία), όταν έρθει η ώρα. Για την Αιτωλοακαρνανία, σ’ αυτή τη αρχική καταγραφή, στον πρώτο κατάλογο των προς κατεδάφιση αυθαιρέτων, με τελεσίδικες πάντα και αμετάκλητες αποφάσεις, περιλαμβάνονται 44 κτίρια. Τα περισσότερα σε αιγιαλό – παραλία και κάποια σε δάση.

Η καταγραφή, παράλληλα, συνεχίζεται και όπως προαναφέραμε ο κατάλογος συνεχώς μεγαλώνει. Ακόμη μεγαλύτερη όμως είναι η λίστα με τα λοιπά αυθαίρετα, πάμπολλα απ’ τα οποία δεν έχουν τελεσιδικήσει, δεν υπάρχουν αμετάκλητα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Για περίπου 50 από αυτά έχουν κατατεθεί μάλιστα προσφυγές στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Υπάρχουν τα αυθαίρετα που έχουν ή μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς «ρύθμισης», έτσι όπως ο νόμος προβλέπει.

Εκείνοι που πρέπει να ανησυχούν είναι μόνο όσοι έχουν καταπατήσει δημόσια έκταση σε αιγιαλό ή δάσος, περιπτώσεις για τις οποίες ο νόμος δεν κάνει ούτε εξαιρέσεις ούτε… χάρες.

Φώτης Μπερίκος από την εφημερίδα Συνείδηση

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button